Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΥΡΡΑΧΟ: Η οδύσσεια του νερού της γεώτρησης

Διαβάζω στο τοπικό έντυπο κι ηλεκτρονικό τύπο το πρόβλημα του νερού που υπάρχει στο Δ.Δ. Πολυρράχου και την πρόταση του Δήμου Σερβίων για τη λύση του.
«Η δημοτική αρχή του Δήμου Σερβίων ενδιαφέρεται ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να πίνουν υγιεινό και καθαρό νερό». «Έχουμε δρομολογήσει τη λύση, ώστε να διασφαλίσουμε καθαρό νερό για τους δημότες». «Η λύση είναι να δοθεί νερό στο Πολύραχο, από τη νέα γεώτρηση του Τριγωνικού». «Ήδη κατασκευάστηκε και το δίκτυο μεταφοράς του νερού, οπότε από πέρυσι το Τριγωνικό υδροδοτείται από αυτή την γεώτρηση, το νερό της οποίας είναι καθαρό». «Υπάρχει ειδικό κονδύλι στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για υδρεύσεις, από το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί το έργο».
Όλα αυτά πολύ καλά ακούγονται, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Το πρόβλημα του νερού στα τοπικά διαμερίσματα Τριγωνικού και Πολυρράχου είναι τόσο παλιό, ώστε κανείς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, με το όποιο όψιμο ενδιαφέρον.
Αυτή τη στιγμή στο Τριγωνικό οι κάτοικοι δεν πίνουν από το νερό της γεώτρησης, ενώ οι κάτοικοι του Πολυρράχου πίνουν νερό με νιτρικά.
Το ιστορικό της οδύσσειας για το νερό της γεώτρησης αποκαλύπτει την αλήθεια για ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής, προς τους κατοίκους της περιοχής μας.
Εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι του Τριγωνικού, με αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου και των συνελεύσεων απαιτούσαν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του νερού, που ήταν ακατάλληλο λόγω νιτρικών, αλλά δυστυχώς η δημοτική αρχή αδιαφορούσε.
Μετά από τη συνέλευση του Αυγούστου του 2007, στην οποία παραβρέθηκαν ο αντινομάρχης Κοζάνης και ο αντιδήμαρχος Σερβίων, στην οποία απειλήθηκαν επεισόδια, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση προχώρησε στη χρηματοδότηση της γεώτρησης στης «Καπετάνας το χωράφι».
Το Φθινόπωρο του 2007 γίνεται η γεώτρηση στις «Καπετάνας το χωράφι». Για δύο χρόνια δεν γινόταν καμιά ενέργεια από τη δημοτική αρχή, για να ξεκινήσουν τα έργα της κατασκευής του δικτύου για τη μεταφορά του νερού από τη γεώτρηση στη δεξαμενή.
Τον Ιούλιο του 2008, με ανακοίνωση της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης γίνεται γνωστό ότι θα ξεκινήσουν τα έργα και ότι από το νερό της γεώτρησης θα υδροδοτηθεί και το Δ.Δ. Πολυρράχου.
Τον Ιούλιο του 2009 κατασκευάζεται τμήμα του αγωγού, συνδέεται ο αγωγός με τον αγωγό της παλιά γεώτρησης και το νερό φτάνει στη δεξαμενή.
Από τότε άρχισαν τα νέα προβλήματα. Το νερό είναι θολό (κοκκινωπό). Οι αγωγοί από το παλιό δίκτυο δημιουργούν το πρόβλημα. Θα καθαρίσουν μας είπανε, αλλά επτά μήνες μετά ακόμα δεν έχουν καθαρίσει. Το δίκτυο λόγω της παλαιότητας δεν επιτρέπει στο νερό να φτάσει με πίεση στα πάνω σπίτια, με αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοι να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλυντήρια και θερμοσίφωνες.
Το δίκτυο μεταφοράς από τη γεώτρηση, μέχρι στην παλιά γεώτρηση, κινδυνεύει να κοπεί στη θέση που περνά από το ρέμα «Κουντουλάκια», γιατί δεν έγιναν τα απαραίτητα υποστηρικτικά έργα.
Το εσωτερικό δίκτυο του Τριγωνικού είναι από το 1968 και έχει πολλές διαρροές. Το αίτημα των κατοίκων να γίνει και η αλλαγή του εσωτερικού δικτύου, δεν έγινε αποδεκτό. Έτσι μεγάλες ποσότητες νερού χάνονται και οι πιθανότητες να μην επαρκεί το νερό για τους δύο οικισμούς είναι μεγάλες.
Πέρασαν δύο χρόνια από την ανακοίνωση της νομαρχίας ότι από το νερό της γεώτρησης θα υδροδοτηθεί και το Πολύρραχο, αλλά σήμερα ακούμε το Δήμαρχο ότι θα δρομολογήσει λύσεις ώστε να πίνουν οι κάτοικοι του Πολυρράχου υγιεινό και καθαρό νερό.
Συνέλευση των κατοίκων του Τριγωνικού την Κυριακή για το νερό.
Το Τοπικό Συμβούλιο του Τριγωνικού καλεί την Κυριακή τους κατοίκους σε συνέλευση, για να συζητήσουν το θέμα της παραχώρησης νερού από τη γεώτρηση στης «Καπετάνας το χωράφι» στο Δ.Δ. Πολυρράχου.
ΠΡΟΤΑΣΗ

Να παραχωρηθεί νερό στον οικισμό του Πολυρράχου με τις παρακάτω προϋποθέσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν και δέσμευση - απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού.
1. Δημιουργία ενιαίου δικτύου ύδρευσης για Μεταξά – Τριγωνικό - Πολύρραχο
2. Κατασκευή του αγωγού μεταφοράς του νερού από τη γεώτρηση Μεταξά στη γεώτρηση Τριγωνικού και από τη δεξαμενή Τριγωνικού στη δεξαμενή Πολυρράχου.
3. Την αλλαγή και του παλιού τμήματος του δικτύου από τη γεώτρηση «Καπετάνας το χωράφι» ως τη δεξαμενή του Τριγωνικού (Αη Θανάση), που δεν αντικαταστάθηκε.
4. Την αλλαγή ολόκληρου ή τμήματος του εσωτερικού δικτύου στον οικισμό του. Τριγωνικού, που λόγω της παλαιότητάς του χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού.
5. Νέα γεώτρηση στο Μεταξά για την εξασφάλιση της απαραίτητης ποσότητας νερού στους τρεις οικισμούς.
6. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στη γεώτρηση Τριγωνικού για την κάλυψη του κόστους ρεύματος άντλησης του νερού.
7. Την κατασκευή των υποστηρικτικών έργων του δικτύου στη θέση "Κουντουλάκια"
Το κόστος υλοποίησης των παραπάνω προϋποθέσεων δεν είναι μεγάλο, ενώ με την υλοποίησή τους λύνεται οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης των τριών οικισμών.
Με την υλοποίηση των παραπάνω έργων, το νερό θα επαρκεί και για τους τρεις οικισμούς, αλλά θα πίνουν από αυτό και οι κάτοικοι του Τριγωνικού, που μέχρι σήμερα το στερούνται.
Τάκης Παπαθανασίου

2 σχόλια:

  1. Σιγά μην κάνει ο δήμος Σερβίων όλα αυτά τα έργα!
    Και μόνο να τα διαβάσουν αυτοί βαριούνται.
    Οι άνθρωποι απλά μας κυβερνούν, δεν είναι να λύνουν τέτοια προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να δείτε που δεν θα έρθουν ή δεν θα δεσμευτούν σε τίποτε, για να βάλουν τα δυο χωριά να μαλλώνουν.
    Παλιά τακτική ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.