Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

ΚΟΖΑΝΗ: ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΠΟΚΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ «ΟΛΟΛΕΥΚΗ» ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Δεν τους σταμάτησε ούτε η οικονομική κρίση, ούτε ο καιρός!
Χτες η παρέλαση και το άναμμα των φανών στην Κοζάνη έγιναν μέσα σε πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες. Από το πρωί ξεκίνησε η χιονόπτωση και δεν σταμάτησε μέχρι και την ώρα που άναβαν οι φανοί. Χρόνια είχε να ρίξει τόσο χιόνι την Κυριακή της αποκριάς. Το θέαμα ήταν καταπληκτικό και παρόλες τις δυσκολίες που προκαλούσε στην κίνηση, ο κόσμος το χάρηκε. Τα άρματα παρελάσανε μέσα σε σφοδρή χιονόπτωση, αλλά οι παρελαύνοντες και ο κόσμος απολάμβαναν το θέαμα. Η συμμετοχή του κόσμου στην παρέλαση του καρναβαλιού στην Κοζάνη, ήταν απίστευτη παρά τη συνεχή χιονόπτωση
Στη συνέχεια το βράδυ, αφού ο Δήμαρχος άναψε το φανό στην κεντρική πλατεία, ακολούθησε ξέφρενο γλέντι. Με το άναμμα των φανών ο κόσμος αψήφησε το χιόνι που ξεπερνούσε τα είκοσι εκατοστά όπως αψήφησε και το κρύο και χόρεψε γύρω από τις φωτιές μέχρι τις πρωινές ώρες. Το κρασί και ο χορός ζέσταναν τους επισκέπτες, που σχημάτιζαν ατέλειωτους κύκλους γύρω από τη φωτειά.
Σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, επικρατεί χιόνι και λιακάδα. Λίγοι όμως μπόρεσαν να γιορτάσουν τα κούλουμα. Για πέταγμα των χαρταετών ούτε λόγος. Το πέταγμα του χαρταετού που υποδηλώνει την ανάταση και την κάθαρση της ψυχής, μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς, δεν θα γίνει. Τα παιδιά αντί να πετάξουν χαρταετούς, φέτος θα φτιάξουν χιονάνθρωπους!
Σήμερα είναι η αρχή της Σαρακοστής, η αρχή της Νηστείας για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο, προς μίμηση της νηστείας που έκανε ο Χριστός στην έρημο.
Η Καθαρά Δευτέρα είναι ταυτισμένη με τα Κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού, δηλαδή την έξοδο του κόσμου στη φύση, αλλά το χιόνι και οι δυσκολίες στους δρόμους, δεν επέτρεψαν την έξοδο. Σύμφωνα με τον Νικόλαο Πολίτη η λέξη "κούλουμα" προέρχεται από τη λατινική «cuuiulus» και σημαίνει σωρός, αφθονία και τέλος. Βέβαια όσοι μπόρεσαν και βρέθηκαν στα στέκια των συλλόγων, αποζημιώθηκαν από τη φασολάδα, τον ταραμά και τα άλλα σαρακοστιανά, που είχαν προετοιμάσει και πρόσφεραν οι οργανωτές. Στα στέκια οι εκδηλώσεις δεν σώθηκαν:. "οι Απουκρές σώθκαν αλλά ου Λάκκους δεν σταματά!!!! κάθε Δευτέρα από της 9:00μμ θα μαζευόμαστε στο στέκι για να περνάμε καλά" διαβάζουμε σε ανακοίνωση του φανού "ου λάκκους τ΄Μάγγαν".
Έτσι ένα ξέφρενο γλέντι που κράτησε δεκαπέντε μέρες έφτασε στο τέλος του. Το τέλος δηλαδή της ακολασίας που άρχισε την Τσικνοπέμπτη και κορυφώθηκε την Κυριακή της απόκρεω. Τα Κούλουμα εκφράζουν, δηλαδή, τον επίλογο της Αποκριάς.
Καλή σαρακοστή!
Τάκης Παπαθανασίου

1 σχόλιο:

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.