Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΕ: Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά θα υποβάλει αγωγή κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Ένα νέο μέτωπο έχει ανοίξει η αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, να προτείνει μείωση κατά 20%-30% στις τιμές πώλησης της παραγόμενης από φωτοβολταικά ηλεκτρικής ενέργειας. Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι πίσω από την εν λόγω απόφαση, υποκρύπτεται, η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ να προωθηθούν κυρίως τα αιολικά, σε βάρος των φωτοβολταϊκών.
Στηρίζουν την άποψη αυτή, στο γεγονός ότι την ίδια περίοδο που το υπουργείο μειώνει την επιδοτούμενη τιμή αγοράς ενέργειας από φωτοβολτιακά, με άλλη του απόφαση αυξάνει κατά 7 ευρώ/ MWh την τιμή αγοράς ενέργειας από τις άλλες μορφές ΑΠΕ (βιομάζα, γεωθερμία, κλπ) συμπεριλαμβανομένων και των αιολικών. Έτσι, στα τελευταία, η τιμή ανέβηκε στα 87 ευρώ από 80 ευρώ η μεγαβατώρα που ήταν πριν.
Τις υποψίες των εκπροσώπων της αγοράς φωτοβολταικών ενισχύει και το γεγονός ότι πρόσωπα που προέρχονται από τον αιολικό χώρο έχουν προωθηθεί σε κρίσιμα πόστα τομέων της ενέργειας (όπως π.χ. ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Γιάννης Τσιπουρίδης, κ.α).
Το ενδεχόμενο ομαδικής αγωγής κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της υπουργού εξετάζει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) όπως και άλλοι σύνδεσμοι παραγωγών «ηλιακής» ενέργειας για το σχέδιο τιμολόγηση της φωτοβολταϊκής ενέργειας, που έθεσε προχθές σε δημόσια διαβούλευση η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη.
Ο ΣΠΕΦ εκτιμά τις ζημιές από τις νέες τιμές στα 9,8 δισ. ευρώ. Το σχέδιο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς αιφνιδιαστικά μειώνει τις εγγυημένες τιμές που θα εισπράττουν όσοι παραγωγοί «ηλιακής» ενέργειας υπογράψουν από εδώ και πέρα σύμβαση με το σύστημα για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας των σταθμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.