Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε ...


Μετά τις άσπρες μέρες που ζήσαμε τις αποκριές, με το χιόνι να έχει σκεπάσει τα πάντα, ήρθε η σειρά της σκόνης από την Αφρική να τα κάνει όλα μαύρα ή μάλλον κιτρινο-κόκκινα.
Κάθε χρόνο την άνοιξη με τους νοτιάδες μας έρχεται και η σκόνη από τη Σαχάρα που απλώνει το κοκκινο-κίτρινο πέπλος της πάνω από την Ελλάδα. Φέτος μας ήρθε λιγάκι νωρίτερα. Η ατμόσφαιρα σήμερα Σάββατο ήταν αποπνικτική. Το φαινόμενο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, θα διαρκέσει ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.
Η σκόνη είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία γιατί περιέχει ιχνοστοιχεία (βαρέα μέταλλα). Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι καρδιοπαθείς και οι πάσχοντες από αναπνευστικά νοσήματα, οι οποίοι θα πρέπει να αποφεύγουν την άσκηση σε υπαίθριους χώρους.
Ακόμη οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι πολλά από τα σωματίδια που υπάρχουν λόγω της σκόνης δεν είναι εντελώς αθώα, αφού έχει βρεθεί ότι κάποια «κουβαλούν» σπόρους βακτηριδίων, τα οποία δραστηριοποιούνται σε υγρό περιβάλλον.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα άτομα που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, να παραμείνουν σε καλά αεριζόμενους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.