Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ: ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ή Η ΦΥΣΗ;

Ορισμένα φυσικά καιρικά φαινόμενα χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι, καύσωνας, πολικό ψύχος (παγετός) συνοδεύονται από υλικές απώλειες, από τραυματισμούς ακόμη και από ανθρώπινα θύματα. Αυτά τα φυσικά καιρικά φαινόμενα, χαρακτηρίζονται από τα μέσα ενημέρωσης ως ακραία καιρικά φαινόμενα και δημιουργείται αμέσως πανικός.
Τώρα το χειμώνα προκαλούνται καταστροφές κυρίως από πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκαλούνται από ισχυρές βροχοπτώσεις και το λιώσιμο του χιονιού. Τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα ακούμε για υπερχειλίσεις των ποταμών, για καταστροφικές πλημμύρες, για καταστροφή οικισμών και αποκλεισμό δρόμων από κατολισθήσεις.
Διαβάζουμε και ακούμε καθημερινά ειδήσεις όπως:
«Βιβλικές καταστροφές προκάλεσαν τα έντονα καρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό Χαλκιδικής την Πέμπτη το βράδυ. Καταστροφές σε υποδομές, κατολισθήσεις βράχων ...»
«Μεγάλη κατολίσθηση προκλήθηκε σήμερα στο δρόμο Φωτεινών - Κοζάνης στα Πιέρια Όρη κοντά στα διυλιστήρια του φράγματος της Μόρνας, όπου στην κυριολεξία "κατέβηκε" το βουνό στο δρόμο!»
«Σοβαρός είναι, πλέον, ο κίνδυνος αποκόλλησης για βράχια που βρίσκονται ψηλά, δεξιά και αριστερά, στο δρόμο Ελάτης-Παλιουριά, στο πιο στενό σημείο του δρόμου και στη θέση «Γουμάρα του Καραντάνη»!»
«Εικόνες “Αποκάλυψης” στο Στρατώνι Χαλκιδικής – Μεγάλες οι καταστροφές από την κακοκαιρία.»
Ποιος όμως φταίει η φύση ή ο άνθρωπος;
Ποιος καίει τα δάση; Ποιος μπαζώνει τα ρέματα; Ποιος κτίζει μέσα σε κοίτες ποταμών; Ποιος σχίζει τα βουνά με ασέβεια για να κάνει δρόμους; Ποιος δεν σέβεται τη διαδρομή του ξερόλακκα, του ρέματος και του ποταμού;
Ακούμε ακόμα και από υπεύθυνους (;) ότι φταίει ο ποταμός που υπερχείλισε, φταίει το ρέμα που κατέβασε τόσο πολύ νερό, φταίει η καταιγίδα που για ώρες δεν σταματούσε, φταίνε τα χιόνια που λιώνουν, φταίνε τα βράχια που αποκόπηκαν.
Είναι οι συνήθεις διακιολογίες για την όποια ανοργανωσιά, την έλλειψη υποδομών, την ασέβεια στη φύση, την έλλειψη πρόβλεψης και πρόληψης
Εγώ νομίζω ότι δεν φταίει ο καιρός. Μάλλον ο κακός μας καιρός φταίει!
Η Φύση ούτε εκδικείται ούτε και προκαλεί. Απλά, η Φύση παλεύει για να ξαναποκτήσει το χώρο που της ανήκει και που ο άνθρωπος τον έχει βίαια απαλλοτριώσει ...
Τάκης Παπαθανασίου

6 σχόλια:

  1. Η φύση εκδικείται αλλά δυστυχώς την τιμωρία, της την νοιώθουν στο πετσί τους, μόνο τα εκατομμύρια δυστυχισμένων ανθρώπων. ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο στο συντάκτη του άρθρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτέλους μια ανάλυση που δεν επιρρίπτει τις ευθύνες στη φύση αλλά στον ανθρώπινο παράγοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kατολίσθηση συνέβη τις πρώτες πρωινές (18-2-10) στο 55o χλμ. Κοζάνης - Έδεσσας (Διασταύρωση Πύργων για Έδεσσα), αποτέλεσμα της οποίας ήταν να κλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας προς Έδεσσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης ανακοινώνεται ότι λόγω συνεχών κατολισθήσεων ο επαρχιακός δρόμος Βελβεντού – Καταφυγίου κατέστη επικίνδυνος για την ασφάλεια των διερχομένων. Για το λόγο αυτό ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός από το Μοναστήρι Αγίας Τριάδος μέχρι το Καταφύγι. Γίνονται προσπάθειες να δοθεί πρόσβαση μέσω του δασικού δρόμου Αγίας Κυριακής Καταφυγίου. (18-2-2010)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης ανακοινώνεται ότι λόγω συνεχών κατολισθήσεων και καθιζήσεων έκλεισαν οι δρόμοι:
    1. ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει την παλαιά εθνική οδό με το Δίλοφο και
    2. ο επαρχιακός δρόμος Νεάπολης – Σκαλοχωρίου στην είσοδο του οικισμού (Δ.Δ. Σκαλοχωρίου).
    Σημειώνεται επίσης, ότι για τους ίδιους λόγους παραμένει κλειστός και ο επαρχιακός δρόμος Παλαιογρατσάνου – Καταφυγίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.