Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών:
Σημαντική συμφωνία για την προστασία της φύσης…
…αλλά ο άνθρωπος μένει στο περιθώριο!
Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίζουν τη υπογραφή της συμφωνίας για το διασυνοριακό πάρκο Πρεσπών. Έστω και με 10 χρόνια καθυστέρηση, δημιουργούνται σήμερα οι προϋποθέσεις για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση ενός από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ευρώπης. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι και η συμμετοχή στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό τη συνέχεια παρά τις ενδεχόμενες μεταβολές στις σχέσεις των 3 χωρών κάτι που είχε στοιχίσει μεταξύ άλλων και την έλλειψη συμφωνίας μέχρι σήμερα.
Είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί η σημαντική συνεισφορά, στην προσπάθεια που σήμερα καρποφορεί, των Περιβαλλοντικών ΜΚΟ και ειδικά της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν είτε την αδιαφορία είτε την ανοιχτή εχθρότητα.
Όμως, οι Πρέσπες, εκτός από τη φύση, είναι και οι άνθρωποι. Ετσι, αποτελεί μειονεξία ότι η συμφωνία δε συνοδεύεται από αντίστοιχη που θα βοηθά την οικονομική και πολιτιστική συνεργασία με την επαναλειτουργία πχ. συνοριακής διάβασης στην περιοχή που είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ήπιων οικοτουριστικών δραστηριοτήτων, δίνοντας έτσι μέρισμα στους κατοίκους της περιοχής.
Τη στιγμή που τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στο Πάρκο Πρεσπών θα ήταν αναλγησία αν δεν σημειώναμε την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι κάτοικοι.
Το 1/3 της παραγωγής φασολιού (περίπου 1200 τόνοι) παραμένει απούλητο στις αποθήκες τους. Τα όσπρια ως γνωστόν βρίσκονται εκτός ΚΑΠ, δεν επιδοτούνται, και η ελληνική κατανάλωση καλύπτεται κατά 70% από εισαγωγές.
Δυστυχώς, η διοίκηση έχει αποδειχτεί ανίκανη μέχρι στιγμής να εφαρμόσει τους κανονισμούς για την ιχνηλάτηση των γεωργικών προϊόντων και αλλά και να προστατεύσει ένα σημαντικό Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης. Έτσι, η ελληνική αγορά έχει πλημμυρίσει με φτηνό εισαγόμενο προϊόν που εκτός των άλλων πωλείται και ως φασόλι Πρεσπών όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί με αποτέλεσμα να χάνουν οι ίδιοι εισόδημα και να υπονομεύεται και η αξία του προϊόντος τους.
Ζητούμε από το ΥΠΑΑΤ να βοηθήσει το φασόλι Πρεσπών διασφαλίζοντας τη διαδικασία διακίνησης από το χωράφι στο ράφι ώστε να προστατεύεται ο κόπος τους παραγωγού και η ποιότητα που απολαμβάνει ο καταναλωτής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.