Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΕΝ ΟΨΕΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ; Στα δάνεια στρέφονται πολλοί δήμοι... Κύμα δανεισμού από τράπεζες

Της Ελενας Kαρανατση από την Καθημερινή
Για μισθοδοσία ή για να κλείσουν «μαύρες τρύπες» ενόψει «Καλλικράτη»;
Δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες και να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία
Για πρωτοφανές κύμα δανεισμού πολλών δήμων από ιδιωτικές τράπεζες κάνει λόγο ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.
- Οι μεν δήμοι ισχυρίζονται ότι καταφεύγουν στα τραπεζικά δάνεια για να πληρώσουν τις μισθοδοσίες, τα δώρα του Πάσχα και να καλύψουν λειτουργικά έξοδα,
- Ο δε υφυπουργός πιστεύει ότι η προσφυγή των ΟΤΑ στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελεί προσπάθεια διασφάλισης κεφαλαίων ενόψει «Καλλικράτη», πληρωμών έργων και κλεισίματος σε «μαύρες τρύπες».
Πνέουν τα λοίσθια σε οικονομικό επίπεδο δεκάδες δήμοι ανά τη χώρα και καταφεύγουν στον δανεισμό, διότι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ακόμα και στη μισθοδοσία.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ντόλιος, κάνει λόγο για πρωτοφανές κύμα δανεισμού τονίζοντας ότι πολλοί δήμοι προσπαθούν να αντλήσουν δανειακά κεφάλαια από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, αλλά η κυβέρνηση έχει βάλει φραγμό σε αυτήν την προσπάθειά τους.
Κατά συνέπεια, οι δήμοι αναγκάζονται να προσφύγουν σε ιδιωτικές τράπεζες, κάτι το οποίο έχουν πράξει, αλλά και εκεί οι όροι και οι προϋποθέσεις δανεισμού είναι αυστηροί και συχνά επαχθείς.
Από την πλευρά της, η ΠΟΕ - ΟΤΑ (ομοσπονδία εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση) καταγγέλλει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλοί δήμοι καθυστερούν την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα προωθούνται εντάλματα πληρωμής εργολάβων και προμηθευτών.
Για ανορθολογική διαχείριση της κατάστασης των δήμων από το κεντρικό κράτος κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ (Τοπική Ενωση Δήμων Κοινοτήτων Νομού Αττικής), κ. Δημ. Καλογερόπουλος. «Ουδέποτε με ρώτησε κανείς τι χρέος παρέλαβα και πόσο το μείωσα. Και ενώ η κυβέρνηση μιλούσε για περικοπές των ΚΑΠ κατά 8%, τελικά έφτασαν στο 35%. Πώς θα πληρωθεί το δώρο του Πάσχα; Για κανένα έργο δεν πήραμε χρήματα στα χέρια μας και οι περισσότεροι δήμοι αναγκάζονται να προσφύγουν στον δανεισμό. Ουσιαστικά δανειζόμαστε από αυτά που μας χρωστάει το κράτος, ενώ μελέτη βιωσιμότητας δεν υπάρχει για κανέναν δήμο».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών αποδίδει τη μαζική προσφυγή πολλών δήμων στον δανεισμό σε μία προσπάθεια διασφάλισης κεφαλαίων ενόψει «Καλλικράτη», αλλά και για πληρωμές έργων και κλείσιμο σε «μαύρες τρύπες».
Κατανομή των ΚΑΠ
Στο μεταξύ, αποφασίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών τα κριτήρια και η διαδικασία κατανομής των ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) στις νομαρχίες για φέτος.
Το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 422 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 156 εκατ. για λειτουργικές και γενικές δαπάνες, 156 για επενδυτικές δαπάνες και 110 εκατ. για τη βελτίωση, συντήρηση και αποκατάσταση του οδικού δικτύου τους.

1 σχόλιο:

  1. Στη συνεδρίαση στις 24/3/10 ο Δήμος Σερβίων θα συζητήσει "για σύναψη δανείου του Δήμου 2,2 εκ. ευρώ από ιδιωτική τράπεζα.
    Θα τα χρεωθούν Βελβεντό, Καμβούνια, Λιβαδερό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.