Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010

ΕΥΡΩΠΗ: Ο ΚΕΥΝΣ ΠΕΘΑΝΕ, ΖΗΤΩ Ο ΑΝΤΑΜΣ

Πατέρας του νεο-φιλελευθερισμού θεωρείται ο οικονομολόγος Ανταμς Σμιθ.
Ο νεοφιλελευθερισμός υποστηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων οργανισμών, νοσοκομείων, ασφαλιστικών εταιρειών, τραπεζών, μέσων μεταφοράς, την κατάργηση ορίων και φραγμών των δασμών στο εμπόριο, την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, με σκοπό τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Οι ιδέες του Ανταμς Σμιθ επενδύθηκαν με τις ιδέες της ελευθερίας στην έκφραση, στη θρησκεία, στα ήθη, στη σεξουαλική απελευθέρωση, την ελευθερία σε όλα και έτσι πήραν τη μορφή ιδεολογίας και κυριάρχησαν στην Αμερική.
Η πρόταση - θεωρεία του επικράτησε στην Αμερική στις αρχές του 19ου αιώνα και η εφαρμογή του οδήγησε την Αμερική στο μεγάλο ΚΡΑΧ του 1929.
Πατέρας του κρατικού παρεμβατισμού θεωρείται ο Τζων Κευνς.
Ο Κευνσιανισμός υποστηρίζει το κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος, τη μικτή οικονομία με το κράτος να παίζει το βασικό ρόλο στον έλεγχο της αγοράς, την πλήρη απασχόληση, την παροχή δωρεάν υγείας, εκπαίδευσης και ασφάλισης στους πολίτες από το κράτος και άλλα που εξασφάλιζαν την ισορροπία της κοινωνίας με την οικονομία.
Η πρόταση – θεωρεία του βρήκε εκφραστές στα κράτη της Ευρώπης, μετά το μεγάλο οικονομικό κραχ του 1930 και θεωρήθηκε ιδανική για να ξεπερνούν τα κράτη τις οικονομικές κρίσεις.
Η κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και της Σοβιετικής ένωσης και η επικράτηση των ΗΠΑ, ως μόνης παγκόσμιας δύναμης, έδωσε την ευκαιρία στους πανίσχυρους οικονομικούς παράγοντες, να επιβάλουν τον νεοφιλελευθερισμό ως παγκόσμια ιδεολογία βαφτίζοντάς τον «παγκοσμιοποίηση».
Η επιβολή και η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού επέβαλε στις κυβερνήσεις την κατάργηση κάθε ελέγχου και κάθε μέτρου προστασίας του πολίτη, απέναντι στις επιχειρήσεις, αφήνοντας αυτά να τα καθορίζει ο ελεύθερος ανταγωνισμός.
Η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού είχε σαν αποτέλεσμα:
- Τη μείωση των μισθών των εργαζομένων.
- Την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων.
- Τις περικοπές των δημοσίων δαπανών για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.
- Τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων.
- Την κατάργηση των ελέγχων των τιμών.
- Την απόλυτη ελευθερία μετακίνησης κεφαλαίων, προϊόντων και υπηρεσιών.
- Τις φορολογικές ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων.
Κύριο επιχείρημα του νεοφιλελευθερισμού είναι ότι μια αγορά χωρίς κανόνες είναι ο καλύτερος τρόπος για την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης από την οποία θα ωφεληθούν «όλοι»!
Τώρα ποιοι «όλοι» εννοούν, όταν δικαιώματα όπως: το δικαίωμα της εργασίας, της υγείας, της παιδείας, της ασφάλισης, τα οποία κατακτήθηκαν τον περασμένο αιώνα χάθηκαν ή απειλούνται να χαθούν, το καταλάβαμε.
Σήμερα αρκετοί βλέπουν τον νεοφιλελευθερισμό ως παγκόσμια απειλή και έχουν αναπτυχθεί σε παγκόσμια κλίμακα κινήματα με σκοπό όχι να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και να προασπίσουν το κοινωνικό κράτος.
Στην Ελλάδα η επιβολή του νεοφιλελευθερισμού μας οδήγησε στη σημερινή «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ», στην «ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ» και να επικρέμεται από πάνω μας η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή «ΠΤΩΧΕΥΣΗ».
Ας μην επικαλούνται δικαιολογίες οι εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού, γνωρίζουν πολύ καλά γιατί φτάσαμε έξω από την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τάκης Παπαθανασίου

10 σχόλια:

 1. Δεν είναι απλά εκφραστές, είναι υπηρέτες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ντρέππονται να πουν ότι είναι νεοφιλελεύθεροι, μας το παίζουν σοσιαλιστές και κοινωνικά φιλελεύθεροι. Λίγη ντροπή δεν έχουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τα 20 ευρώ που έκοψαν από τους συνταξιούχους του ΟΓΑ θα τους σώσουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αρες-μαρες-κουκουναρες!

  Καλα που ζητε στην Ελλαδα ή στο διαστημα;
  Που τον ειδατε τον νεο...φιλελευθερισμο στην Ελλαδα;
  Και καλα,γιατι τοσο μενος ειδικα για τον νεο...φιλευθερισμο, μηπως για τον παλαιο...φιλελευθερισμο ισχυει το ...καθε περσι και καλυτερα;
  Ειτε νεο... ειτε παλαιο... Φιλευθερισμος ειναι παντως ασυμβατος με το παπαδαριό να ασκει πολιτικη (οπως συμβαινει σε αυτη τη χωρα), ενα τερατωδες κρατος και το εθνικο μας φαντασιακο κολλημενο στην ...κοκκινη μηλια ;)
  Για το φαλημεντο δεν φταιε κανενας νεο...φιλελευθερισμος τα κρατικα σκυλια και αυτοι που τα εκτρεφουν το φαγανε το δημοσιο χρημα.
  Ο φιλελευθερισμος αυτα τα σκυλια προσπαθει να τους ριξει φολα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πρώτα απ'ο όλα μάθε ορθογραφία και μετά θα έλθεις σε θέση να κρίνεις. Η λέξη "θεωρία" δεν γράφεται με "ει".

  Παραθέτοντας γενικότητες, αβάσιμες συνομωσιολογικές υποθέσεις αλλά και προσωπικές απόψεις που - αν είμαι για ένα πραγμα σίγουρος είναι αυτό - δεν απορρέουν από την βαθιά μελέτη του έργου των ευεργετών Adam Smith και John Maynard Kaynes, το μόνο που καταφέρνεις είναι να γεμίσεις ένα άρθρο με "αερολογίες".

  Επειδή προφανώς ποτέ σου δεν διάβασες τα " Ο Πλούτος των Κρατών" αλλά και την "Γενική Θεωρία της Απασχόλησης του Τόκου και του Χρήματος" δεν θα αναλώσω περισσότερο χρόνο για να σου εξηγήσω ότι τα συμπεράσματα δεν μπορούν να χωρέσουν (και πόσο μάλλον να συγκριθούν) σε 10 γραμμές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 10:14 Μην αναλώνεσαι παιδί μου στο να εξηγήσεις με περισπούδαστο ύφος το πόσο διαβασμένος είσαι.
  Απλά μερικά πράγματα από αυτά που διαβάζεις, πρέπει να τα καταλαβαίνεις, διαφορετικά τζάμπα διαβάζεις ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΕΜΑΤΟ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΑΘΕΙΑ.ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟ "Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ" ΚΑΙ ΤΟ "ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ,ΤΟΥ ΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ" ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΡΕΘΕΣΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. μια χαρα τα λεει οσον αφορα το τι πρεσβευει ο κευνσιανισμος και ο νεοφιλελευθερισμος μιας και ο νεοφιλευθερισμος ειναι κατα βαση καπιταλισμος που ευθυνεται απολυτα για την κριση αν ευθυνονταν αυτοι που οπως λεει καποιος παραπανω εφαγαν το δημοσιο χρημα ας κοιταξει προς ισπανια ιταλια πορτογαλια και συντομα και γαλλια.. εφαγαν και εκει το δημοσιο χρημα και εχουν κριση η κοντευουν να φτασουν στην κριση ??αλλωστε μορφες του καπιταλισμου ειναι και ο κευνσιανισμος και και ο νεοφιλελευθερισμος που εφαρμοζονται αναλογα με τις αναγκες του.. οταν υπηρχε η σοβιετικη ενωση ο καπιταλισμος απο φοβο αντιδρασης του λαου, που ειχε σημειο αναφορας οσον αφορα τα εργατικα δικαιωματα, στις χωρες πλησιον της σοβιετικης ενωσης εφαρμοσε το μοντελο του κευνσιανισμου που δινει παροχες στο λαο ωστε να αποφυγει εξεγερσεις (σκανδιναυια)αλλωστε η πρωτη απεργια στη δανια μετα απο 20 χρονια εγινε πριν λιγο καιρο ...μετα την πτωση του υπαρκτου σοσιαλισμου μιας και στις χωρες αυτες εχει αρχισει ηδη η κριση .. απλα αν εκεινοι ειχαν 100 παροχες επεσαν στο 15 και δεν ειναι τοσο εντονο οσο σε εμας που ειχαμε 10 και πεσαμε στο 1 .. στην αμερικη ασ πουμε απο παντα εφαρμοζεται το μοντελο του ανταμς για μενα το λαθος του αρθρου ειναι που δεν αναφερεται καθολου στον καπιταλισμο ειτε τυχαια ειτε ηθελημενα γιατι ετσι δεν μπορει ο αναγνωστης να αναγνωρισει οτι η κριση ειναι καθαρα κριση του καπιταλισμου.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το άρθρο παροσιάζει για τις δυο κύριες εκφράσεις του καπιταλισμού που εφαρμόστηκαν στις διάφορες χώρες.
  Κατά την άποψή μου πολύ κατανοητό τρόπο.
  Διαφωνώ με τον 6:56 οκτ 11 που επειδή διάβασε δυο βιβλία του νεοφιλελευθερισμού τα έκανε ευαγγέλιο.
  Ας μας πει σε τι ωφελείται η κοινωνία και ο πολίτης από τις θεωρίες τους, διαφορετικά απλά εκφράζει την εμπάθεια για το άρθρο επειδή δεν τον εκφράζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλά τα λένε οι διάφορες οικονομικές θεωρίες. Δενα λαμβάνουν όμως υπόψη τρείς πολύ σημαντικούς παράγοντες. Την ύπαρξη των τραπεζών, τον τόκο και την ανθρώπινη συμπεριφορά/νοοτροπία. Ιδίως το τελευταίο. Η καλύτερη θεωρία να υπάρχει, εάν οι άνθρωποι δεν την υπηρετήσουν σωστά παύει να είναι η καλύτερη στα μάτια μας. Στη σημερινή Ελλάδα (ιδίως μεταπολιτευτικά) έχει δημιουργηθεί τέτοια νοοτροπία που είμαι απαισιόδοξος αν μπορέσει να αλλάξει κάτι.Αυτό πιστεύω είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα της πατρίδας μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.