Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καμβουνίων

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καμβουνίων για το σχέδιο «Καλλικράτης» έχει ως εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καμβουνίων χαιρετίζει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να θέσει σε διαδικασία δημοσίου διαλόγου το πρόγραμμα Διοικητικής Μεταρρύθμισης των ΟΤΑ «Καλλικράτης».
Συμφωνούμε με την θέσπιση αιρετής περιφέρειας και τη δυνατότητα εκλογής από τη βάση του εκλογικού σώματος αιρετού περιφερειάρχη. Αποτελεί απόφαση - τομή για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους που θα συντελέσει στην αποκέντρωση των υπηρεσιών.
Αντίθετα, διαφωνούμε με την θεσμοθέτηση (7) γενικών διοικήσεων που θα αποτελέσουν τροχοπέδη για το έργο των (13) περιφερειών.
Σχετικά με το κείμενο που αφορά τη συγχώνευση των ΟΤΑ σε μεγαλύτερες χοροεδαφικές ενότητες, θεωρούμε πως είναι ένα γενικόλογο κείμενο που χρήζει πλήθους διασαφηνίσεων, κυρίως σχετικά με την οικονομική διαχειριστική ικανότητα των νέων δήμων και των χωροταξικό προσδιορισμό τους.
Διαφωνούμε επίσης με την πρόταση που κατέθεσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη διάρθρωση των νέων Δήμων. Με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καμβουνίων, προτείνει να ληφθούν υπόψη η ορεινότητα της περιοχής του Δήμου Καμβουνίων και η σημαντική απόσταση των ορίων του Δήμου από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Υποστηρίζουμε πως η διάρθρωση που αρμόζει στα ιδιαίτερα γνωρίσματα της περιοχής περιλαμβάνει το Δήμο Καμβουνίων με την προσθήκη της Κοινότητας Λιβαδερού, των όμορων δημοτικών διαμερισμάτων Μεταξά, Τριγωνικού, Πολυράχου και τον οικισμό Προσήλιου.
Η διάρθρωση αυτή άλλωστε προβλεπόταν και στο σχεδιασμό του προγράμματος «Ιωάννης Καποδίστριας». Εδώ και (25) χρόνια άλλωστε λειτουργεί με αυτή τη χωροταξική μορφή με μεγάλη επιτυχία, η υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων, καταδεικνύοντας την ανέστη συνεργασία των δομών των περιοχών αυτών.
Με τη μορφή αυτή ο Δήμος Καμβουνίων θα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει Δήμο Πρότυπο Ορεινής Ανάπτυξης, συνδυάζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η φυσική ομορφιά του τόπου και τις δομές της δημόσιας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (από τα γνωστά μάρμαρα Τρανοβάλτου ως το Γεωπάρκο και από τις εκφάνσεις αγροτουρισμού με τα αρχαιολογικά μνημεία).
Η διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί κορυφαία στιγμή για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο βελτιστοποίησης του εγχειρήματος. Η τοπική κοινωνία δεν θα ανεχθεί επιβολή των όρων της κυβέρνησης με αποφάσεις που θα καθορίζουν το μέλλον της χωρίς τη δική της σύμφωνη γνώμη. Η ουσιαστική δημόσια συζήτηση για την διοικητική μεταρρύθμιση είναι μονόδρομος για το ομαλό πέρασμα στη νέα εποχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο Δήμος Καμβουνίων τάσσεται υπέρ της αλλαγής, αλλά θα αντισταθεί σθεναρά στην προσπάθεια υπόσκαψης των κόπων ετών και σύσσωμη η τοπική κοινωνία θα αντιδράσει ανάλογα».

1 σχόλιο:

  1. Η περιφερειακή οργάνωση ΠΑΣΟΚ Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε να προτείνει στο κ. Ράγκούση τη δημιουργία τεσσάρων δήμων στο νομό Κοζάνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.