Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Έτσι θα επιλέξω ποιους θα ψηφίσω

Σε λίγες μέρες θα κληθώ να επιλέξω την παράταξη και τους ανθρώπους που θα αποφασίζουν για μένα, για τα επόμενα τρεισήμισι χρόνια, στο Δήμο και στην Περιφέρεια. Ξέρω ότι «μετά την απομάκρυνση μου από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Γιαυτό σκέφτηκα σοβαρά με ποια κριτήρια θα ψηφίσω στις εκλογές.
Ξέρω ότι αυτές οι εκλογές στέλνουν ένα πολιτικό μήνυμα. Ακούω για αντιμνημονιακούς συνδυασμούς, ακούω για πολιτική επιλογή, ακούω για κομματικά χρίσματα στους υποψήφιους, ακούω για μηχανισμούς στήριξης. Εγώ ξέρω ότι η επιλογή μου θα κρίνει κατά ένα μεγάλο μέρος την καθημερινότητά μου.
Πολλές φορές περνάει από το μυαλό μου «η αποχή» ή το «λευκό» αλλά ξέρω ότι η αποχή ή το λευκό δίνει περισσότερη δύναμη στην ψήφο αυτών που δεν σκέφτονται όπως εγώ, άρα θα είναι σε βάρος μου. Εξ άλλου η ψήφος είναι η μόνη δύναμη που μου δίνεται και δεν πρέπει να πάει χαμένη. Οπότε θα πάω να ψηφίσω. Αφού θα πάω να ψηφίσω, αποφάσισα να δω με ποια κριτήρια θα ψηφίσω.
Επέλεξα πέντε κριτήρια, εσείς μπορείτε να προσθέσετε και άλλα.
Κριτήριο 1ο Οι θέσεις και το πρόγραμμα του συνδυασμού.
Αν και η πιστεύω ότι τα προγράμματα και οι θέσεις των συνδυασμών βγαίνουν για να μην τηρούνται, η επιλογή του συνδυασμού που θα ψηφίσω θα έχει πρώτα αυτό το κριτήριο. Ίσως επειδή τα υπόλοιπα κριτήρια που αφορούν τους υποψήφιους σαν προσωπικότητα, θα κρίνουν και την πιθανότητα για την τήρηση των θέσεων και αρχών του προγράμματος του συνδυασμού.
Κριτήριο 2ο Η προσφορά του υποψήφιου στην κοινωνία.
Ζούμε σε μια μικρή κοινωνία όπου όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε. Γνωρίζω τη θετική ή την αρνητική προσφορά του κάθε υποψήφιου στα κοινά και την πορεία στον επαγγελματικό του χώρο. Γνωρίζω τη προσωπικότητά του, ξέρω ποιοι θέλουν την εξουσία για να πλουτίσουν, ποιοι είναι εξουσιομανείς, ποιοι είναι διαπλεκόμενοι και ποιοι είναι ανιδιοτελείς. Επιλέγω τους ανιδιοτελείς.
Κριτήριο 3ο Η σοβαρότητα και η συνέπεια του υποψήφιου
Δικαιολογώ, ως ένα σημείο, τα προεκλογικά χαμόγελα, το φιλικό χτύπημα στην πλάτη, τις φαινομενικές οικειότητες των υποψηφίων. Αυτά όμως δεν με κάνουν να ξεχάσω ποιος είναι ο υποψήφιος στην καθημερινή του ζωή. Γνωρίζω ποιοι είναι οι σοβαροί, ποιοι είναι οι συνεπείς και ποιοι τηρούν το λόγο τους. Τα προβλήματα απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σωστές λύσεις. Επιλέγω τους συνεπείς.
Κριτήριο 4ο Η εντιμότητα του υποψηφίου
Πολλές φορές έχω ακούσει για ατασθαλίες, για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, για περίεργο πλουτισμό, για αυθαιρεσίες. Ξέρω ποιοι και πως πλούτισαν, ξέρω ποιοι διαχειρίστηκαν σωστά και ποιοι όχι δημόσιο χρήμα στη θέση που κατείχαν. Ξέρω ποιοι μπλέχτηκαν σε ύποπτες υποθέσεις. Επιλέγω τους έντιμους.
Κριτήριο 5ο Το δημοκρατικό ήθος του υποψήφιου
Μας έχουν συνηθίσει στις ατομικές υποσχέσεις, στο βόλεμα, στο εμπόριο ελπίδας. Θεωρώ ότι η εξαγορά συνειδήσεων, η εξαγορά ψήφων είναι ένα ξεπερασμένο εργαλείο, αλλά δεν έπαψε να υπάρχει. Όταν ο υποψήφιος στηρίζει την εκλογή σ αυτά σημαίνει ότι δεν έχει δημοκρατικό ήθος και δεν αξίζει την ψήφο μου. Ξέρω ποιοι αξιοποίησαν τη θέση τους για ατομική προβολή και εξαγορά συνειδήσεων. Επιλέγω αυτούς που έχουν δημοκρατικό ήθος.
Αφού τελείωσα με τα κριτήρια μένει ένα ακόμα ερώτημα.
Υπάρχουν υποψήφιοι που να πληρούν όλα αυτά τα κριτήρια; Πιθανόν όχι, γιαυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσω τώρα την αφαιρετική μέθοδο.
Βρίσκω πρώτα αυτούς που δεν θα ψηφίσω τους σκερβελέδες, τους ανίκανους, τους ανεύθυνους, τους άβολους, τα τσιράκια.
Απορρίπτω στη συνέχεια τους εξουσιομανείς, τους υπερόπτες, τους διαπλεκόμενους, τα λαμόγια, τους ανέντιμους, τους αντιδημοκράτες.
Ε! πιστεύω ότι στο τέλος όλο και κάποιος θα μείνει να ψηφίσω!

1 σχόλιο:

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.