Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ - ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
Η ανεξάρτητη, αυτόνομη, ακηδεμόνευτη Κίνηση Πολιτών διήνυσε πολύ δρόμο μέσα από βαθιά δημοκρατικές διαδικασίες. Μετά από δύο κύκλους επαφών, επισκέψεων, συζητήσεων με τις τοπικές κοινωνίες κατέληξε στα ακόλουθα:
Κατ΄ αρχή με ειλικρινή διάθεση αυτοκριτικής, παραδεχόμαστε ότι ξεκινήσαμε πολύ αργά, όπως επίσης κινηθήκαμε με αργούς ρυθμούς, και αυτό γιατί δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής (πολιτικάντηδες) και δεν είχαμε τη φιλοδοξία-αυτοσκοπό να γίνει κάποιος από μας δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος. Όπως λέγαμε και στο ξεκίνημα, μας οδηγεί η αγάπη και η αγωνία για τον τόπο μας.
Η πρωτοβουλία μας έχει στόχο να περάσουμε στις συγκροτημένες κοινωνικές πρωτοβουλίες, στην «ΚΟΙΝΩΝΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ». Παρατηρήσαμε από τις αντιδράσεις-μηνύματα κατά τις επισκέψεις μας στα χωριά, ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι πάρα πολύ επηρεασμένες από τις γενικότερες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.
Η οικονομική δυσπραγία (ελέω ΔΝΤ), η φθίνουσα οικονομία στην περιοχή (πλην ίσως Βελβεντού) έχει οδηγήσει τους πολίτες σε αποχή από τα «κοινά».
Η αναξιοπιστία της υπαρκτής πολιτικής και των «γνωστών» πολιτικών οδήγησε στην πλήρη απαξίωση της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και τα «οργανωμένα πολιτικά» κόμματα που έχουν «συντεταγμένους στρατούς οπαδών» δυσκολεύτηκαν να συμπληρώσουν ψηφοδέλτιο.
Η θλίψη και η αγανάκτηση που προξένησαν οι εκφραστές της επίσημης πολιτικής (κόμματα, φθαρμένοι θεσμοί κλπ) δυστυχώς δεν έχει ακόμα μετουσιωθεί σε πολιτική πρόταση.
Η δική μας μικρή συμβολή φιλοδοξεί να θέσει ένα μικρό λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση.
Διακηρύξαμε εξ αρχής ότι δεν είμαστε ούτε μπορούμε να γίνουμε «σωτήρες».
Ελπίζουμε ότι η έκκληση μας σ΄ όλους τους προβληματιζόμενους – ενεργούς πολίτες, να συμμετέχουν στην προσπάθειά μας, θα φέρει αποτέλεσμα.
Αυτή η προσπάθεια ή θα είναι πλατειά μαζική – δημοκρατική ή δεν θα υπάρχει. Δεν θέλουμε να καταστραφεί σαν μια Δημοτική Κίνηση του 10, 15%, με 2 ή 3 δημοτικούς συμβούλους.
Θέλουμε να κινητοποιηθούν όσο γίνεται μεγαλύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Ακόμη και εκείνες που έχουν αναστολές, αρνήσεις ενάντια στον αντιδημοκρατικά επιβεβλημένο (από το ΔΝΤ και την Αθήνα) «Καλλικράτη». Δεν θέλαμε να μας τοποθετήσετε μεταξύ αυτών που επιθυμούν να υφαρπάξουν την ψήφο σας. Θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε και μετά τις εκλογές.
Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες, θα σας επισκεφτούμε και θα συνομιλήσουμε πάλι μαζί σας.
Πολιτική για μας δεν είναι η ψηφοθηρία, είναι η διαδικασία έκφρασης των τοπικών κοινωνιών, είναι η ενεργοποίηση των συμπολιτών μας, που τους ενώνει το όραμα μιας δημιουργικής κοινωνίας.
Εμείς λοιπόν θα είμαστε και πάλι κοντά σας αμέσως μετά τις εκλογές βάζοντας γερά τα θεμέλια της ανεξάρτητης, ακηδεμόνευτης, αυτόνομης, αυτοδιοικητικής «Κίνησης Πολιτών», αναδεικνύοντας τα προβλήματα, τις θέσεις και τις προτάσεις σας, καθώς επίσης και τους εκφραστές της κίνησης σε κάθε χωριό και στο δήμο συνολικά.

Η Συντονιστική Επιτροπή
Λαζαρίδης Παναγιώτης
Ρήγας Αντώνης
Γαβριηλίδης Αγάπιος
Κτενίδης Αναστάσιος
Παπαθανασίου Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.