Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Τα «κλειδιά» του Καλλικράτη. Με παραδείγματα για το πώς θα ψηφίσουμε και πώς θα εκλεγούν οι σύμβουλοι.

Με λιγότερους, αλλά αποτελεσματικότερους αυτοδιοικητικούς, επιδιώκει να θέσει σε λειτουργία τους δήμους και τις περιφέρειες το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και παράλληλα να υποστηριχθεί η μεγάλη διοικητική τομή του προγράμματος «Καλλικράτης».
Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, όρισε τον αριθμό τόσο των περιφερειακών όσο και των δημοτικών συμβουλίων που θα προκύψουν μετά τις εκογές της 6ης Νοεμβρίου.
Σε πρώτο επίπεδο φαίνεται η μεγάλη μείωση των μετεχόντων στα συμβούλια.
Έτσι από 1.496, που υπηρετούν στα νομαρχιακά συμβούλια, θα εκλεγούν 713 σύμβουλοι.
Από τους 16.150 δημοτικούς συμβούλους, που υπηρετούν σήμερα, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου θα αναδειχθούν στους 325 δήμους 9.257 σύμβουλοι. Σε ποσοστά η μείωση αγγίζει το 53% για την Περιφέρεια και το 43% για τους δήμους. Ο αριθμός των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων οριστικοποιήθηκε με τις υπουργικές αποφάσεις, που έστειλε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.
Όπως προβλέπει ο νέος νόμος, οι πολίτες ανάλογα με τον πληθυσμό της περιφέρειας, στην οποία κατοικούν, θα ψηφίζουν και για αντίστοιχο αριθμό συμβούλων. Δεν θα ψηφίζουν όλοι για τους ίδιους συμβούλους, αλλά η κάθε νομαρχία θα στέλνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο συγκεκριμένο αριθμό συμβούλων. Η διαφορά είναι ότι η σημερινή νομαρχία μετατρέπεται σε περιφερεική ενότητα.
Από αυτόν τον κανόνα εξαίρεση αποτελούν κάποιες σημερινές νομαρχίες, οι οποίες θα διαιρεθούν σε ενότητες και θα ονομαστούν Τομείς. Η σημερινή Νομαρχία Αθηνών θα χωριστεί σε τέσσερις μεγάλες ενότητες, σε τέσσερις Τομείς. Οι Νομαρχίες Πειραιά, Μαγνησίας, Καβάλας και Κεφαλληνίας χωρίζονται σε δύο ενότητες, ενώ στις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τα όρια των εκλογικών περιφερειών ακολουθούν κατά βάση τα όρια των σημερινών επαρχιών.
Πώς θα ψηφίζουμε
Οι εκλογείς θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο συμβούλους, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι στην περιφερειακή ενότητα, όπου είναι εγγεγραμμένοι. Εκεί θα μπορούν να σημειώνουν έναν σταυρό αν από την περιφέρειά τους πρόκειται να εκλεγούν τουλάχιστον τρεις σύμβουλοι και περισσότερους από έναν σταυρούς αν από την περιοχή τους εκλεγούν περισσότεροι σύμβουλοι για το Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι σταυροί θα αυξάνουν σε περιοχές, που θα εκλέγουν περισσότερους συμβούλους. Ετσι, τρεις σταυρούς θα βάζουν οι πολίτες, που διαμένουν σε περιοχές που θα στείλουν στο περιφερειακό συμβούλιο έως και 12 συμβούλους. Τέλος, οι ψηφοφόροι θα σημειώνουν τέσσερις σταυρούς, στο περιφερειακό όργανο, όπου οι σύμβουλοι θα ξεπερνούν τους 12. Να σημειωθεί ότι η ποσόστωση ορίσθηκε πάντα με πληθυσμιακά κριτήρια, βάσει της απογραφής του 2001.
ΕΔΡΕΣ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ   ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 301.522 ΕΔΡΕΣ 51
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 37.947 ΕΔΡΕΣ 7
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 53.483 ΕΔΡΕΣ 9
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 155.324 ΕΔΡΕΣ 26
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 54.728 ΕΔΡΕΣ 9

Στους δήμους.
Οι σημερινοί δήμοι και κοινότητες διατηρούνται ως διοικητικές ενότητες και θα συμμετέχουν στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων αποφασιστικά, ώστε να μη χαθεί η συνταγματική προσταγή της αντιπροσωπευτικοτητας. Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι, λοιπόν, η «πλήρης και ουσιαστική αντιπροσώπευση όλων των δημοτικών ενοτήτων ανάλογα με τον πληθυσμό τους».
Έτσι ο κάθε πολίτης στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός, ή και παραπάνω, συμβούλου, αλλά παράλληλα θα μπορεί να ψηφίσει και έναν σύμβουλο από τη γειτονική ενότητα. Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να βάλει έναν σταυρό σε υποψήφιο της περιφέρειάς του και έναν υπέρ υποψηφίου άλλης περιφέρειας.
Για παράδειγμα:
Για το 27μελές δημοτικό συμβούλιο του νέου δήμου Σερβίων Βελβεντού.
Οι ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στον σημερινό δήμο Σερβίων εκλέγουν 15 συμβούλους και θα μπορούν να «σταυρώσουν» έως τρεις από τους υποψηφίους της περιοχής Σερβίων και έναν από τις υπόλοιπες περιοχές Βελβεντού, Καμβουνίων, Λιβαδερού.
Αντιστοίχως, εγγεγραμμένοι στον σημερινό δήμο Καμβουνίων θα αντιπροσωπεύονται με τρεις συμβούλους και θα έχουν δικαίωμα ενός σταυρού στους δικούς τους υποψηφίους και ενός στις άλλες περιοχές Σερβίων, Βελβεντού και Λιβαδερού.
Οι εγγεγραμμένοι στην κοινότητα Λιβαδερού θα αντιπροσωπεύονται με τρεις συμβούλους και θα έχουν δικαίωμα ενός σταυρού στους δικούς τους υποψηφίους και ενός στις άλλες περιοχές Σερβίων, Βελβεντού και Καμβουνίων.
 Οι εγγεγραμμένοι στο δήμο Βελβεντού αν συμμετείχαν θα αντιπροσωπεύονταν με έξι συμβούλους και θα είχαν δικαίωμα δύο σταυρών στους δικούς τους υποψηφίους και ενός στις άλλες περιοχές Σερβίων,  Καμβουνίων και Λιβαδερού.
Εγκύκλιοι και άλλα παραδείγματα
Για όσους ενδιαφέρονται για λεπτομέρειες (για τους υποψηφίους, το ασυμβίβαστο, τις ποσοστώσεις, τους συνδυασμούς, τα ψηφοδέλτια, τα δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι και παραδείγματα) μπορούν να κατεβάσουν τις εγκυκλίους από τις παρακάτω διευθύνσεις:
http://www.eklogika.gr/uploads/files/pdf_files/eggyklios_dhmotikwn.pdf
http://www.eklogika.gr/uploads/files/pdf_files/eggyklios_perifereiakwn.pdf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.