Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ: ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ;

Ανακοίνωση Οικολόγων Πράσινων
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τη σύλληψη και παραπομπή σε δίκη, με διαδικασία αυτόφωρου, ομάδας τεσσάρων ακτιβιστών της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας που έριξαν ψόφια ψάρια από το ρυπασμένο Αλιάκμονα στο γραφείο του Νομάρχη Ημαθίας κ. Καραπαναγιωτίδη.
Η συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη ρίψη ακατέργαστων λυμάτων στο ποτάμι, οδηγεί το σημαντικό αυτό οικοσύστημα σε καταστροφική υποβάθμιση προς δόξαν των αρμοδίων που αδρανούν εγκληματικά.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους συλληφθέντες. Καλούμε τον Νομάρχη Ημαθίας αντί μηνύσεων να προστατεύσει στοιχειωδώς το περιβάλλον της περιοχής στην οποία εκλέχθηκε για να υπηρετήσει.
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

H ακτιβιστικη διαμαρτυρία αφορούσε τα νεκρά ψάρια που ξεβράζονται κάθε τόσο στην ΤΑΦΡΟ 66, η οποία καταλήγει στον Αλιάκμονα.
Η Τάφρος 66 κατασκευάστηκε το 1935, όταν αποξηράνθηκε η λίμνη των Γιαννιτσών με σκοπό να συγκεντρώνει τα πλεονάζοντα επιφανειακά νερά της λεκάνης από την Πέλλα και την Ημαθία και να αρδεύει τις παρόχθιες γεωργικές εκτάσεις. Τα νερά της χύνονται στον ποταμό Αλιάκμονα και από εκεί στο Θερμαϊκό. Τη συναντούμε πηγαίνοντας για Θεσσαλονίκη στο 11ο χλμ Βέροιας – Θεσσαλονίκης.
Η Τ66 μεταφέρει πολλά και ανεπεξέργαστα απόβλητα από βιοτεχνίες και μονάδες αγροτικής μεταποίησης (πχ παραγωγή κομπόστας) των νομών Ημαθίας και Πέλλας. Συχνά υπάρχει δυσοσμία και εντοπίζονται νεκρά ψάρια και πουλιά.
Το πρόβλημα είναι έντονο και χρόνιο και η κατακραυγή προς κάθε αρμόδιο δικαιολογημένη. Οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως αυτοί του Δήμου Ειρηνούπολης Ημαθίας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς διαπιστώνουν ότι κανείς και τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει το οικολογικό όνειδος. Εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας τονίζουν ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους ρυπαίνουν, αποδεικνύονται πιο φθηνά από την ασυδοσία τους και θεωρούν ότι η ρύπανση των νερών είναι η αιτία της αύξησης περιστατικών καρκίνου στην περιοχή τους.
Παρόμοιες ακτιβιστικές διαμαρτυρίες για την Τ66 έχουν γίνει και παλιότερα από οικολογικά στελέχη της Ημαθίας – Μαγνησίας (Ασλάνογλου, Βολιώτης κλπ)
Λ. Τσικριτζής
Αλιάκμων SOS
Στις 7.15΄ το απόγευμα σήμερα, τελείωσε η δίκη των τεσσάρων οικολόγων, που χθές, έριξαν ψόφια ψάρια από τον Αλιάκμονα, στο γραφείο του Νομάρχη Ημαθίας. Δέκα λεπτά πρίν την λήξη της δίκης, ο Νομάρχης Καραπαναγιωτίδης, απέσυρε την μήνυση. Χθές το μεσημέρι, οι ακτιβιστές, εισέβαλαν στο γραφείο του Νομάρχη και γέμισαν το γραφείο του με νεκρά ψάρια. Με αυτόν τον τρόπο, διαμαρτυρηθήκαν για την βιομηχανική ρύπανση που αποδεκάτισε την ιχθυοπανίδα του ποταμού. Αμέσως ο Νομάρχης κάλεσε την Αστυνομία και οι οικολόγοι συνελήφθησαν με την διαδικασία του αυτοφώρου. Η νύχτα για τους τέσσερις, πέρασε στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Σήμερα στις 2.45΄, άρχισε η δίκη και τελείωσε το απόγευμα.
Οι ακτιβιστές, ήταν δύο από την Οικολογική Ομάδα Βέροιας και δύο από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.
Εν τω μεταξύ εκδόθηκε δελτίο τύπου.
Βέροια 23-8-2010
Αυτήν την εποχή, από όπου και να περάσει κάποιος από την Ημαθία, όλο και θα «πέσει» πάνω σε κάποια πολιτιστική εκδήλωση. Μία από από αυτές τις εκδηλώσεις, συντελείται εδώ και δεκαετίες, στο μεγαλύτερο ποτάμι της Ελλάδας, τον Αλιάκμονα. Ο πολιτισμός που χαρακτηρίζει όλη την τοπική και όχι μόνον, ηγεσία των Νομών Πέλλας και Ημαθίας, μηδενός εξαιρουμένου, γέμισε και χθές, τον Αλιάκμονα, με τόνους νεκρά ψάρια. Αναγκαστικά έρχονται βροχή οι ερωτήσεις. Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν υπάρχει; Περιφερειάρχης δεν υπάρχει; Νομάρχης δεν υπάρχει; Αστυνομία δεν υπάρχει; Εισαγγελέας δεν υπάρχει; Καλά, δεν υπάρχει τίποτε; Και καλά μπορεί κανένας από τους παραπάνω να μην υπάρχει. Πολίτες δεν υπάρχουν; Από το αποτέλεσμα, απαντά κανείς σε όλα. Δεν υπάρχει τίποτε. Μια Διοίκηση, σε όλες τις μορφές της, απολύτως ελεγχόμενη και διαβρωμένη, πολιτικά πρόσωπα και φορείς που κλείνουν συστηματικά τα μάτια και πολίτες φοβισμένοι να υφίστανται τον βιασμό της καθημερινότητάς τους. Παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στην βρώμα επικίνδυνη για τη υγεία τους και γονείς που δεν μπορούν να τα προστατέψουν. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα. Η κλοπή της αξιοπρέπειας του πολίτη, που εμπέδωσε την κατάσταση όπου θα πρέπει να έχει και μάτια και στόμα κλειστό και που μόνον υποχρεώσεις έχει και κανένα δικαίωμα.
Γνωρίζουμε ότι με αυτήν την ενέργειά μας, θα αρχίσουν οι διώξεις πάλι εναντίον μας, μάλλον για να αποκατασταθεί η τάξη. Πάλι οι ένοχοι θα γίνουν τιμητές όμως, η αξία των πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων όλων μας, είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε προσωπικό τίμημα.
Όλοι τους, ενόψει του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, τρέχουν από πανηγύρι σε πανηγύρι και ως νεκροθάφτες τώρα, συντηρούν το νεκροταφείο, τον Αλιάκμονα, που οι ίδιοι διαχρονικά δημιούργησαν, ενώ θα έπρεπε να είναι πηγή ζωής. Ανησυχούν για το λιώσιμο των πάγων και αδιαφορούν για την εξαέρωση των υποχρεώσεών τους. Είμαστε συνιδιοκτήτες του πλούτου του τόπου μας και δεν είμαστε οι τελευταίοι που κατοικούμε εδώ. Οι παράγοντες της σαπίλας και της διαφθοράς που οδήγησαν την χώρα μας γενικά στην ανυποληψία, ζητούν την σιωπή όλων. Η σιωπή δεν είναι μόνον συνενοχή. Είναι και ήτα. Δεν μπορεί οι ένοχοι να νίκησαν.
Να αντιστρέψουμε την αντίστροφη μέτρηση επιτέλους. Να σταματήσουμε την κλοπή του αύριο, από λίγους επίορκους.
Ασλάνογλου Νίκος στο energy forumΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.