Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ: ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ;

Η εμπειρία από τη λειτουργία του Καποδίστρια Ι, θεωρώ πως μας έκανε όλους μας σοφότερους. Σήμερα δίνεται η ευκαιρία για να αρθούν τα στρεβλά που δημιούργησε ο Καποδίστριας Ι, αλλά και να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που θα παρέχει ο Καποδίστριας ΙΙ. Γιαυτό πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία ενιαία πρόταση για τον Καποδίστρια ΙΙ, αντί να αναλωνόμαστε στο ποιος με ποιον δεν θα συνενωθεί.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει, στο σχέδιο που προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οφείλουμε να ξεφύγουμε από λογικές του παρελθόντος και από τοπικισμούς. Οφείλουμε να λειτουργήσουμε υπεύθυνα και να προτείνουμε τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο μπορεί η περιοχή μας να ξεπεράσει τις αδυναμίες του Καποδίστρια Ι και θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες του Καποδίστρια ΙΙ.
Οι σημερινοί Δήμοι της περιοχής μας (Σερβίων, Βελβεντού, Καμβουνίων, Αιανής και κοινότητα Λιβαδερού λόγω του μεγέθους τους (πληθυσμιακό, γεωγραφικό) της ανεπάρκειας πόρων, του μικρού σε αριθμό προσωπικού, των ελλείψεων σε υποστηρικτικές υπηρεσίες είναι δύσκολο να διαμορφώσουν και να υλοποιήσουν πολιτικές ανάπτυξης των περιοχών ευθύνης τους, αλλά και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Στο Δήμο Σερβίων, λόγω της μεγάλης έκτασης και του μεγάλου αριθμού τοπικών διαμερισμάτων, οι παραπάνω ελλείψεις, σε συνδυασμό με την έλλειψη σαφούς πολιτικής ανάπτυξης, επέδρασαν σημαντικά στη σημερινή πραγματικότητα που βιώνει η περιοχή. Η πραγματικότητα είναι ότι πράγματι λείπει ένα σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής, ακούμε αποσπασματικές εξαγγελίες και υλοποιούνται έργα χωρίς κατεύθυνση. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το ίδιο πρόβλημα βιώνουν και οι υπόλοιποι δήμοι της περιοχής μας.
Ο νέος μικρός πληθυσμιακά Δήμος Σερβίων που προτείνεται να δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Καποδίστρια ΙΙ, θα έχει μια ακόμη παραφωνία αφού μαζί με τον διοικητικό χάρτη θα αλλάξει και ο εκλογικός χάρτης. Η παραφωνία είναι ότι δεν θα αποτελεί από μόνος του μονοεδρική περιφέρεια, όπως θα αποτελούν οι περισσότεροι νέοι Δήμοι. Άρα θα υπάρχει ένα ελάττωμα - μειονέκτημα από την ίδρυσή του.
Η λύση στα σημερινά προβλήματα μπορεί να είναι η δημιουργία Μητροπολιτικού Δήμου. Μητροπολιτικός Δήμος δεν σημαίνει κατάργηση της νομικής οντότητας των σημερινών Δήμων. Οι Δήμοι που θα ενταχτούν στο Μητροπολιτικό Δήμο, θα διατηρήσουν την νομική τους υπόσταση, αλλά με περιορισμένες δικαιοδοσίες Παράλληλα θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες γεωγραφικές ενότητες (νέοι Δήμοι) με την αλλαγή των ορίων των σημερινών Δήμων, που θα συμβάλει στην καλύτερη κοινωνική συμβίωση και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στο χώρο της αρμοδιότητάς τους. Η διατήρηση των σημερινών Δήμων και η δημιουργία νέων θα συμβάλει πέρα από την ενίσχυση της πολιτισμικής ταυτότητας των περιοχών και στην καλύτερη επίλυση των τοπικών προβλημάτων και αδυναμιών που παρατηρήθηκαν από τη λειτουργία του Καποδίστρια Ι.
Οι νέες γεωγραφικές ενότητες (Δήμοι) του Μητροπολιτικού Δήμου πρέπει να είναι:
Σερβίων: (Σέρβια, Πλατανόρευμα, Καστανιά, Λάβα, Κρανίδια, Αυλές, Γούλες).
Νέα γεωγραφική ενότητα: (Βαθύλακκος, Μεσιανή, Ροδίτη, Λεύκαρα, Νεράιδα, Ήμερα).
Νέα γεωγραφική ενότητα: (Τριγωνικό, Λιβαδερό, Μεταξά, Πολύρραχο, Προσήλιο)
Βελβεντού: Όπως έχει σήμερα.
Καμβουνίων: Όπως έχει σήμερα.
Αιανής: Όπως έχει σήμερα.
Το ποιες δικαιοδοσίες και τι αρμοδιότητες θα έχουν οι Δήμοι και ποιες ο Μητροπολιτικός Δήμος θα πρέπει να καθοριστούν με νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα προβλέπει τη δημιουργία Μητροπολιτικών Δήμων στην περιφέρεια.
Στο νέο αυτό πλαίσιο, οι αρμοδιότητες των Δήμων θα περιοριστούν. Θα καλύπτουν θέματα της χρηματοδότησης συλλογικών δραστηριοτήτων, κοινωνικών υπηρεσιών, προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.
Οι αρμοδιότητες του Μητροπολιτικού Δήμου θα αποσκοπούν στη διαμόρφωση και στην υλοποίηση πολιτικών ανάπτυξης της περιοχής. Ο Μητροπολιτικός Δήμος θα πρέπει να αποκτήσει πλήρη οικονομική αυτοτέλεια και όλες εκείνες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες για την εφαρμογή των πολιτικών ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Κάθε γεωγραφική ενότητα (Δήμος) θα διοικείται από συμβούλιο. Ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου θα είναι διπλάσιος του αριθμού των τοπικών διαμερισμάτων συν ένας. Θα συγκροτείται από τους προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων και ίσο αριθμό μελών που θα εκλέγεται από τα ψηφοδέλτια της γεωγραφικής ενότητας.
Ο πρόεδρος της γεωγραφικής ενότητας (Δήμου) θα εκλέγεται απευθείας από το λαό.
Ο Μητροπολιτικός Δήμος θα διοικείται από το Μητροπολιτικό Δημοτικό Συμβούλιο.
Αυτό θα το αποτελούν οι δήμαρχοι των ενταγμένων Δήμων (Σερβίων, Βελβεντού, Καμβουνίων, Αιανής και των δύο νέων γεωγραφικών ενοτήτων).
Ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου θα εκλέγεται άμεσα από το λαό.
Ο Μητροπολιτικός Δήμος πληθυσμιακά θα αγγίζει το 1/3 του πληθυσμού του νομού και θα αποτελεί μονοεδρική περιφέρεια.
Πιστεύω ότι αυτή είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση πάνω στην οποία οφείλουμε να συζητήσουνε και να προσέλθουμε στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει.

Βασίλης Δ. Παπαθανασίου

3 σχόλια:

  1. Με την εφαρμογή του Καποδίστρια 2 μπορεί να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα, αλλά πολλές περιοχές θα νιώθουν εγκαταλειμένες και παραμελημένες γιατί όταν ένα χωριό δεν εκπροσωπείται από ποιον θα περιμένει να αναδείξει τα προβλήματά του;
    Η πρόταση για την εκπροσώπηση της κάθε περιοχής μ άρεσε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν στέλνετε την πρόταση στους Δημάρχους μπας και τη συζητήσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγά μην ασχοληθεί ο δήμος Σερβίων με τέτοια θέματα. Η μεσαιωνική αντίληψη περί διοίκησης που έχει δεν του το επιτρέπει.
    Αυτή είναι η δυστυχία του να είσαι δημότης Σερβίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.