Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009

ΚΟΖΑΝΗ: Περιβαλλοντική αναβάθμιση με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας

Πηγή: Ναυτεμποτική


Ημερίδα με θέμα τις προοπτικές για τη δέσμευση και αποθήκευση CO2 στην Ελλάδα (CCS), διοργανώνουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης με το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ΙΕΝΕ, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου.
Η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, περιβαλλοντικά φιλικών, τόσο για το παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, όσο και για τα ιδιαίτερα και σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής μας, που αποτελεί την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας, διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα του εθνικού μας καυσίμου, του λιγνίτη, τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στα λιγνιτωρυχεία, την ομαλή μετάβαση της τοπικής κοινωνίας στη μεταλιγνιτική περίοδο και την περιβαλλοντική αναβάθμισης της περιοχής.

Άρθρο για τις τεχνολογίες αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα


Συγγραφέας Γιούλτση Π. (ANA)


Αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αιτίες της κλιματικής αλλαγής και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Προκαλούν "πονοκέφαλο" στις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών και πιέζουν ασφυκτικά για άμεση αντιμετώπιση: ο λόγος για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Τι κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες; Η απάντηση είναι απλή: για να μην αφήνουν το διοξείδιο του άνθρακα να μολύνει την ατμόσφαιρα, το θάβουν! Νορβηγία, Ολλανδία, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία εδώ και 15 χρόνια εφαρμόζουν τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στο υπέδαφος.
Συγκεκριμένα, σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι αυξημένες, εγκαθίστανται δίκτυα σωληνώσεων μέσω των οποίων δεσμεύεται το διοξείδιο του άνθρακα πριν διαφύγει στον αέρα. Στη συνέχεια, οδηγείται στο υπέδαφος, σε βάθη άνω των χιλίων μέτρων και σε συγκεκριμένα σημεία όπως οι ταμιευτήρες φυσικού αερίου ή πετρελαίου, καθώς και οι υφάλμυροι υδροφορείς. Εκεί, το διοξείδιο του άνθρακα είναι ασφαλές και δεν μπορεί να διαφύγει μολύνοντας την ατμόσφαιρα.
«Στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται μέχρι στιγμής τέτοιες τεχνολογίες. Έχουν ωστόσο γίνει ερευνητικά έργα για τον προσδιορισμό περιοχών όπου θα μπορούσαν να αποθηκευτούν ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Τέτοιες περιοχές είναι η Μεσοελληνική αύλακα από τα Γρεβενά μέχρι την Κοζάνη, ο Πρίνος στη Θάσο, και η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΙΤΕΣΚ) Νικόλαος Κούκουζας, με αφορμή τη διοργάνωση ημερίδας, αύριο στην Κοζάνη, από τη Νομαρχία και το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).
Μέχρι να εφαρμοστούν τέτοιες λύσεις είναι απαραίτητο να γίνουν εκτεταμένες γεωτρήσεις και γεωλογικές έρευνες ώστε να διαπιστωθεί η ασφάλεια της αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα στο υπέδαφος. Παράλληλα, απαιτούνται επιπρόσθετες έρευνες που θα εξετάζουν τρόπους μεταφοράς του διοξειδίου του άνθρακα και βέβαια οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις που θα δίνουν το «πράσινο φως» σε τέτοιες ενέργειες.
«Αυτή τη στιγμή σημαντικό μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας προέρχεται από τον λιγνίτη. Κάθε χρόνο πάνω από 130 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα στη χώρα μας. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να λάβουμε μέτρα και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες εφαρμογής τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα», τονίζει ο κ. Κούκουζας.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΔΕΗ, η διευθύντρια περιβάλλοντος παραγωγής της εταιρείας, Βασιλική Τσάδαρη, τονίζει ότι θεωρείται σημαντική η συνεισφορά των συγκεκριμένων τεχνολογιών. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις γύρω από τις τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και πιστεύουμε ότι όλες οι επιλογές πρέπει να είναι διαθέσιμες ώστε να είναι δυνατή η λήψη των βέλτιστων επιχειρηματικών αποφάσεων για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, της ανταγωνιστικότητας των μονάδων και της βελτίωσης των περιβαλλοντικών επιδόσεων της ΔΕΗ», σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Τσάδαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.