Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σχεδόν έτοιμοι οι νέοι χάρτες της χώρας μας. Με βάση αυτούς τους χάρτες θα γίνουν οι επόμενες αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές
ΟΙ 16 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Χάρτης των νέων περιφερειών της χώρας με 16 περιφέρειες. Στο σχέδιο προτάσεων για την διοικητική μεταρρύθμιση που επεξεργάστηκε επιτροπή συνταγματολόγων για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών και στηρίζεται στην αναλυτική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Προτείνονται 16 περιφέρειες, ως αυτόνομες διοικητικές μονάδες, στις οποίες θα ενσωματωθούν οι σημερινές Νομαρχίες. Θα προκύψουν από συνενώσεις των σημερινών νομαρχιών που θα αποτελούν πλέον διοικητικές μονάδες μέσα στην περιφέρεια.
- Η Περιφέρεια θα διοικείται από τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο.
- Ο Περιφερειάρχης της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θα εκλέγεται, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, σε ξεχωριστή κάλπη από την εκλογή των μελών του περιφερειακού συμβουλίου.
- Η εκλογή του θα γίνεται με ποσοστό 50% συν ένα,
- Καταργείται οριστικά το ποσοστό του 42% για εκλογή από τον πρώτο γύρο.
Όλες οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις θα εκπροσωπούνται στο νέο αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.
ΟΙ ΔΗΜΟΙ
Στόχος της μεταρρύθμισης είναι οι σημερινοί δήμοι να περιοριστούν σε λιγότερους από 500, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνουν αναγκαστικά πολλές συνενώσεις σημερινών δήμων και μάλιστα σε σύντομο σχετικά διάστημα, καθώς οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται τον ερχόμενο Οκτώβριο.
- Προτείνεται η συρρίκνωση του αριθμού των Δήμων σε περίπου 500 από τους 1034. - Προτείνεται νέος εκλογικός χάρτης, καθώς και η εφαρμογή ενός μοντέλου που αποτελεί παραλλαγή του Γερμανικού.
- Καταργείται το ποσοστό του 42% στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Για το νομό Κοζάνης προτείνονται 4 Δήμοι (Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Σερβίων, Βοΐου).
Χάρτες των 4 νέων δήμων στο νομό Κοζάνης.

Ο ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
Χάρτης εκλογικών περιφερειών με τις αντίστοιχες έδρες.

Ο νέος εκλογικός νόμος αντιγράφει το γερμανικό μοντέλο, με ορισμένες διαφορές.
Θεσπίζονται 180 μονοεδρικές περιφέρειες, οι οποίες με σχετική πλειοψηφία θα εκλέγουν, χωρίς σταυρό προτίμησης, ισάριθμους βουλευτές. Θα υπάρχουν δύο υποψήφιοι των κομμάτων σε κάθε μονοεδρική περιφέρεια. Ο πρώτος στη λίστα θα εκλέγεται βουλευτής με αναπληρωτή τον δεύτερο.
Οι υπόλοιποι 120 βουλευτές θα ελέγχονται από τις ευρύτερες περιφέρειες με ξεχωριστή λίστα υποψηφίων ανάλογα με τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων.
Ο συνολικός αριθμός των βουλευτών τους θα καθορίζεται από το όριο αναλογικότητας του εκλογικού νόμου. Εάν ξεπερνούν το όριο δεν θα εκλέγουν βουλευτές από την περιφέρεια. Τα κόμματα που δεν εκλέγουν βουλευτές στις μονοεδρικές, θα μεταφέρουν το ποσοστό τους στις περιφέρειες.
- Με το νέο εκλογικό νόμο θα καθοριστούν και τα όρια των μονοεδρικών περιφερειών, οι οποίες δεν θα συμπίπτουν κατ΄ ανάγκη με τα όρια των δήμων.
- Καταργείται ο σταυρός προτίμησης στις βουλευτικές εκλογές.
- Καταργείται το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.
- Διατηρείται το πριμ των 40 εδρών για το πρώτο κόμμα.
- Η ψήφος θα είναι ενιαία και θα μετρά και στις δύο κάλπες.
Οι προτάσεις αυτές θα δοθούν στην δημοσιότητα μέσα στον Δεκέμβριο προκειμένου να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.