Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ: ΟΜΟΦΩΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΣΙΑΚΟΥ

Από τον Πρωινό Λόγο

Την ομόφωνη καταδίκη τους στην δικαστική δίωξη του Νομαρχιακού Συμβούλου και επικεφαλή της Ν.Α.Σ. κ. Γιάννη Μητσιάκου από την Εισαγγελία Κοζάνης, για τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου τον Μάιο του 2008,αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης. Μάλιστα το σώμα, έπειτα από πρόταση του Νομάρχη Γιώργου Δακή, αποφάσισε να ζητήσει από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να μην υπάρχουν παρεμβάσεις δικαστικού χαρακτήρα σε βάρος των ερετών εκπροσώπων της κοινωνίας.
Χαρακτηριστικά ο νομάρχης Κοζάνης αναφέρθηκε στο «σοβαρό αυτό ζήτημα» λέγοντας πως «η πολιτική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι στοιχείο ποινικής παρέμβασης». Μάλιστα σημείωσε παράλληλα πως: «Οι αιρετοί εκπρόσωποι της κοινωνίας έχουν υποχρέωση και δικαίωμα να παραβρίσκονται και να στηρίζουν τους κοινωνικούς αγώνες, αυτούς που κατά τη γνώμη τους είναι σωστή και υπηρετούν τις ιδέες τους και τις προσπάθειες του κοινωνικού συνόλου. Σε αυτά τα πλαίσια ο κ. Μητσιάκος παραβρέθηκε στα γεγονότα εκφράζοντας την πολιτική του θέση».
Ο ίδιος κ. Μητσιάκος είπε πως δεν είναι ο μόνος που καλείται από τον εισαγγελέα να απολογηθεί, αφού καλείται και ένα ακόμη τοπικό στέλεχος του ΚΚΕ η κ. Ευδοξία Μωυσιάδου, με την κατηγορία ότι μπαίνουν εμπόδιο σε κοινωφελές έργο. Αφού αναφέρθηκε στις κινήσεις αυτές τις δικαιοσύνης σαν μια πρακτική που εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα σε στελέχη του ΚΚΕ, είπε πως «και εδώ υπάρχει αυτή η στάση της εισαγγελικής αρχής, η οποία ζητάει να απολογηθούμε σαν κατηγορούμενοι για τη συμπαράσταση στους κατοίκους του Αγίου Δημητρίου πέρυσι. Ίσως μετά από 2-3 μήνες να μας καλέσουν για τη συμπαράσταση στους κατοίκους της Ακρινής κ.α.». Έκανε λόγο για μια «καθαρά πολιτική δίωξη που έχει να κάνει με το ότι «ο κόσμος διαμαρτύρεται, δεν αποδέχεται συνολικά την πολιτική που εφαρμόζεται και πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο, βάζουν εμπόδια στην διαφοροποίηση των συνειδήσεων των αγωνιζόμενων εργαζόμενων κατοίκων». Παράλληλα τόνισε πως «Δεν είναι κάτι μεμονωμένο ούτε προσωπικό».
Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι και δύο διωκόμενα στελέχη του ΚΚΕ πρόκειται να καταθέσουν στον ανακριτή γραπτή αναφορά και δεν θα παρουσιαστούν αυτοπροσώπως για κατάθεση. Ομόθυμη πάντως ήταν και η θέση της αντιπολίτευσης.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ιορδάνη Ανδρεάδης καταδίκασε αυτή την ενέργεια και όπως προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Ο ρόλος των πολιτικών προσώπων είναι να είμαστε στα προβλήματα της κοινωνίας, στους αγώνες μαζί με το λαό, με τα δίκαια των εργαζομένων».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Αποστολίδης, χαρακτήρισε την ενέργεια ως «απαράδεκτη και ευθυγραμμισμένη με την πολιτική που επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει της άδικης αντιμετώπισης των πολιτών του Νομού Κοζάνης από την πλευρά της δικαιοσύνης». Επεσήμανε επίσης ότι η δικαστική αρχή του τόπου θα έπρεπε να δώσει λόγο γιατί «με ευκολία στρέφεται ενάντια στους πολίτες όταν διαμαρτύρονται για τα ζωτικά τους δικαιώματα με πρόσχημα την παρεμπόδιση κοινωφελών έργων, όταν στη ζωή των πολιτών απειλούνται και δημιουργούνται τόσα προβλήματα από την πλευρά της ΔΕΗ και η Εισαγγελία «αγρών αγοράζει»». Προσέθεσε μάλιστα ότι η Εισαγγελία «αυτοβούλος δεν έχει ενεργήσει ποτέ κατά της επιχείρησης που ρυπαίνει ασύστολα, που παραβιάζει κάθε έννοια δικαιοσύνης, που κλείνει τους δρόμους κ.α.».
Σχόλιο Delino: Είχαμε προηδοποιήσει με άρθρο μας στις τοπικές εφημερίδες και στα blogs για "ΤΟΥΣ ΥΠΑΙΤΙΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ" Διαβάστε εδώ το άρθρο

1 σχόλιο:

  1. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ενάντια στην επέκταση και λειτουργία του ορυχείου Προσηλίου καταδικάζει την εισαγγελικη παρέμβαση κατά πολιτικών προσώπων που στέκονται δίπλα στους αγώνες και τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας.
    Η ποινικοποίηση της υποχρέωσης των αιρετών να υποστηρίζουν τα δίκαι αιτήματα της τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο δικαστικής δίωξης.
    Μας εκφράζει απόλυτα η ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.