Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Πόσο αδειάζουν οι τσέπες μας με το "πολυεκκαθαριστικό" - παράδειγμα

Ξεκινά τις επόμενες ημέρες η αποστολή του «πολυ-εκκαθαριστικού» προς τους φορολογουμένους, με το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν τριπλή έκτακτη εισφορά, οπως προβλέπει η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.
Συγκεκριμένα το εκκαθαριστικό αφορά τις εξής τρεις κατηγορίες φορολογουμένων:
- όσους το 2010 το συνολικό εισόδημά τους ξεπερνούσε τα 12.000 ευρώ,
- όλους τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις (τέλος επιτηδεύματος)
- όσους είχαν στην κατοχή τους αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών, πισίνες και σκάφη αναψυχής.
Έκτακτο χαράτσι 1% έως 4% για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, όλοι οι φορολογούμενοι που με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση είχαν πέρυσι εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά από 1% μέχρι και 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους.
Η εισφορά ορίζεται σε:
1% για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 μέχρι 20.000 ευρώ,
2% για εισόδημα από 20.001 μέχρι 50.000 ευρώ,
3% για εισόδημα από 50.001 μέχρι 100.000 ευρώ
4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η εισφορά δεν είναι κλιμακωτή, αλλά υπολογίζεται επί του συνολικού εισοδήματος.
Παράδειγμα:
Σε φορολογούμενο με εισόδημα 25.000 ευρώ, η εισφορά δεν θα υπολογιστεί με 1% μέχρι τα 20.000 ευρώ και με συντελεστή 2% για το υπερβάλλον ποσό των 5.000 ευρώ, αλλά με 2% για ολόκληρο το εισόδημα του. Συνεπώς θα κληθεί να πληρώσει 500 ευρώ (25.000Χ2%=500). Το ίδιο ισχύει και για φορολογούμενο με εισόδημα 13.000 ευρώ. Δεν θα πληρώσει 1% για τα 1.000 ευρώ πάνω από τα 12.000, αλλά 1% επί των 13.000 ευρώ, δηλαδή 130 ευρώ.
Εξαιρέσεις
Εξαιρούνται μόνο μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί και σε όσους παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό πάνω από 80%, τα εφάπαξ από τα ασφαλιστικά ταμεία και οι αποζημιώσεις για απολύσεις, Επίσης, απαλλάσσονται από την εισφορά και οι μακροχρόνιοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι, στους οποίους όμως θα αποσταλούν ειδοποιητήρια για την καταβολή της εισφοράς λόγω αδυναμίας εντοπισμού τους και στη συνέχεια θα πρέπει να προσέλθουν στην εφορία με τα αναγκαία παραστατικά για να διαγράψουν την εισφορά.
Και 300 ευρώ τέλος επιτηδεύματος
Το τέλος επιτηδεύματος, που φέτος θα είναι 300 ευρώ για όλους (από του χρόνου θα φτάνει τα 500 ευρώ), θα καταβάλλουν όλοι ανεξαιρέτως οι ελεύθεροι, επαγγελματίες, επιτηδευματίες, εμπορικές κερδοσκοπικές ή μη επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής (ομόρρυθμες, ΕΠΕ, ΑΕ κ.λπ.), κοινοπραξίες, συνεταιρισμοί, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών και άλλες.
Το τέλος θα κληθούν να πληρώσουν όσοι το 2010 είχαν δηλώσει εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα και εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ όσοι είχαν μηδενικά εισοδήματα θα ειδοποιηθούν από την εφορία να κάνουν διακοπή εργασιών ή αλλιώς θα κληθούν να καταβάλουν το τέλος.
Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος όσοι φορολογούμενοι ασκούν επιτήδευμα ή ελεύθερο επάγγελμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
Μικρότερη δόση στα 300 ευρώ
Να σημειωθεί ότι τo ποσό που θα αντιστοιχεί σε κάθε φορολογούμενο, θα πρέπει να καταβληθεί σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η καθεμία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής όλου του ποσού παρέχεται έκπτωση 5%. Η καταβολή θα αρχίσει μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση και η καθεμία από τις επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.