Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ - ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ (ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ...)

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΝ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ: ΑΛΛΟΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ, ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ, ΑΛΛΟΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΑ ΕΔΑΦΗ – ΟΥΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΑΝ ... - ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΤ ΕΠΙΦΑΣΗ
Οδεύοντας προς την ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη, πέρασε από πολλές αμφισβητήσεις, προκάλεσε πολλές κοινωνικές αναστατώσεις και άφησε πίσω του ένα σωρό αυτοδιοικητικά, αλλά και κοινωνικά προβλήματα.
Προβλήματα που θα κληθούν τώρα οι αυτοδιοικητικοί και οι τοπικές κοινωνίες να λύσουν και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού ο Νοέμβριος, ο μήνας των εκλογών πλησιάζει.
Ποιο όμως είναι το περιβάλλον που διαμόρφωσε και ποια προβλήματα δημιούργησε στην περιοχή μας; Θα τα συνοψίσω σε πέντε κατηγορίες:
Πρώτον ήταν αυτοί που δεν δέχονται τη φιλοσοφία του Καλλικράτη.
Δεν βγήκαν στους δρόμους, δεν έκαναν διαμαρτυρίες αλλά με άρθρα, συζητήσεις στα τηλεοπτικά πάνελ και προτάσεις στην ΤΕΔΚ ξεκαθάρισαν τις θέσεις τους.
Δεύτερον ήταν αυτοί που ζητούσαν να παραμείνουν οι δήμοι τους αυτόνομοι.
Βελβεντό, Αιανή, Καμβούνια και οι κοινότητες Λιβαδερού και Βλάστης. Εδώ οι αντιδράσεις στα περισσότερα μέρη συνεχίζονται. Με απεσταλμένους στη Αθήνα, εν όψη της εισαγωγής του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της βουλής, με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και των λαϊκών συνελεύσεων, αλλά και διαμαρτυρίες στους δρόμους, διεκδικούν μέχρι την τελευταία στιγμή την αυτονομία τους, εξαντλώντας και την τελευταία ελπίδα. Φαίνεται πως οι περισσότεροι κατέβασαν τους τόνους και συμβιβάστηκαν με την ιδέα του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη.
Συνεχίζεται ο αγώνας των κατοίκων του Βελβεντού ...
Τρίτον είναι αυτοί που διεκδικούν την αλλαγή στο όνομα του δήμου.
Η διπλή ονομασία του νέου καλλικρατικού δήμου «Βελβεντού-Σερβίων», προκάλεσε αναστάτωση στα Σέρβια, στα Καμβούνια και στο Λιβαδερό. Το δημοτικό συμβούλιο Σερβίων μετά από έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε τον ορισμό πενταμελούς επιτροπής που θα χειριστεί το θέμα.
Το πρόβλημα παραμένει ανοιχτό και ακολουθούν εξελίξεις ...
Τέταρτον αυτοί που διεκδικούν την έδρα του νέου καλλικρατικού δήμου.
Ο ορισμός της Νεάπολης ως έδρας του δήμου Βοΐου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Οι κάτοικοι της Σιάτιστας αντέδρασαν με αποκλεισμούς δρόμων, αποκλεισμό της περιφέρειας και έφτασαν μέχρι και σε συμβολικές απεργίες πείνας. Το εύρημα της «ιστορικής» έδρας μπορεί να ικανοποίησε εν μέρει την Αιανή, αλλά άφησε αδιάφορους τους Σιατιστινούς.
Το πρόβλημα παραμένει και εδώ ανοιχτό και ακολουθούν εξελίξεις ...
Πέμπτον αυτοί που διεκδικούν εδάφη.
Ναι εδάφη! Ο δήμος Εορδαίας διεκδικεί τα εδάφη από το δήμο Κοζάνης. Με επιστολές ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας, καλεί τους Βουλευτές του Ν. Κοζάνης να αναλάβουν τις ευθύνες τους, απαιτώντας τα πρώην γεωγραφικά εδάφη των κοινοτήτων Εξοχής, Χαραυγής για λογαριασμό της Εορδαίας.

Η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη, αφού το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους και οι αποφάσεις θα είναι οριστικές. Μένει να δούμε αν θα δημιουργήσει και άλλα προβλήματα, αλλά και πώς θα κλείσουν τα προβλήματα που δημιούργησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.