Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ο ΦΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ... ΤΙΣ ΤΡΑΝΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΥΚΡΙΕΣ ΚΑΙ VIDEO

 ΕΙΝΑΙ ΓΛΕΝΤΙ, ΟΙΝΟΠΟΣΙΑ, ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΘΥΡΟΣΤΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ
Κυριακή της τρανής της αποκριάς σήμερα. Ημέρα των φανών στην Κοζάνη και κορύφωση των εκδηλώσεων.
Γύρω από τους φανούς στήνεται ένα τρελό πανηγύρι, που δεν προσφέρεται για ψυχρή παρατήρηση, αλλά για συμμετοχή.
Στις 8 το βράδυ της Τρανής της Αποκριάς, σε κάθε γειτονιά, ανάβουν οι φανοί και ξεκινάει το τραγούδι και ο χορός γύρω από τη φωτιά.
Οι εναλλαγές μουσικής και χορού με μπάντες από χάλκινα και τραγουδιού μόνο με το στόμα δίνουν σε όλους την ευκαιρία να συμμετέχουν.
Τραγούδια σκωπτικά που διακωμωδούν νέους, γέρους και παιδιά, γυναίκες όμορφες και άσχημες, νοικοκυρές και ανοικοκύρευτες, παπάδες και παπαδιές, παντρεμένες και ανύπαντρες.
video από το φανό "ου λάκκους τ Μάγγαν" χτες (από siourdos.gr) 

Κοινό γνώρισμα όλων των τραγουδιών η αθυροστομία και τα σεξουαλικά υπονοούμενα που πολλές φορές δεν είναι απλά υπαινικτικά αλλά χύμα και σταράτα «ξινέντραπα» ή «νοικοκυρίσια» ή «μασκαραλίτκα» όπως λεν οι Κοζανίτες.
Όλη τη βδομάδα στην κεντρική πλατεία της πόλης σύλλογοι, φανοί και συγκροτήματα παρουσιάζουν τα χορευτικά τους. Κάθε βράδυ ανάβει ένας φανός και καλεί τον κόσμο στη γειτονιά του.
Στις αίθουσες εκδηλώσεων παρουσιάζονται θεατρικά δρώμενα στο τοπικό ιδίωμα που καυτηριάζουν αντιπροσωπευτικούς χαρακτήρες (τους σιούρδους) της Κοζάνης.
Στους δρόμους της πόλης όλη τη βδομάδα περιφέρονται μασκαράδες, λαϊκοί οργανοπαίχτες και μπάντες.
Το μεσημέρι της Κυριακής γίνεται η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλστών στον κεντρικό δρόμο της πόλης.
Το τέλος έρχεται το πρωί της Δευτέρας όταν οι περισσότεροι δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους από το χορό, την οινοποσία και τα κιχιά που έφαγαν.
Η αποκριά στην Κοζάνη τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα.
Μετά το ξενύχτι ακολουθεί η έξοδος στα εξοχικά στέκια. Κάθε φανός οργανώνει στα καταφύγια ή στα πάρκα γιορτή με λαγάνα, φασουλάδα, ελιές, τουρσί, χαλβά.
Με τις ευχές για καλή σαρακοστή, την τρανή σαρακοστή όπως λένε στην Κοζάνη, κλείνει ένας κύκλος ξεφαντώματος που ξεκίνησε την τσικνοπέμπτη και τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα.
Αν τύχει και πετάξει και ο χαρταετός σας τότε όλα τελειώνουν ευχάριστα.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.