Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ (εκ Σερβίων): Η Άρτα τίμησε την πολιούχο και προστάτιδα της

Η Άρτα τίμησε την πολιούχο και προστάτιδα της Αγία Θεοδώρα,στην Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής συνλειτούργησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτας κ.κ. Ιγνάτιος, ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος ,ο Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας εγεινε η περιφορά της Εικόνας και της Λάρνακας των Ιερών λειψάνων της Αγίας. Παρευρέθησαν Πολιτικοί από το σύνολο της περιφέρειας Ηπείρου καθώς και η Περιφερειάρχης Ηπείρου, Στρατιωτικοί και Αξιωματούχοι. Συμμετείχαν Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης και Φιλαρμονικές όμορων Νομών ενώ πλήθος πιστών παρακολούθησε την λιτανεία.
ΣΥΝΤΟΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ο πατέρας της ήταν ο Ιωάννης Πετραλίφας, σεβαστοκράτορας και διοικητής της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας ενώ η μητέρα της Ελένη ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης.
Η Αγία Θεοδώρα γεννήθηκε το 1210 στα Σέρβια της Κοζάνης. Όταν πέθανε ο πατέρας της μεταξύ του 1224-1230 αναλαμβάνει προσωρινά την προστασία της ο ηγέτης του Δεσποτάτου της Ηπείρου Θεόδωρος Άγγελος Κομνηνός-Δούκας. Μετά την ήττα του από τους Βουλγάρους το 1230 ο Θεόδωρος παραδίδει την εξουσία στον ανιψιό του Μιχαήλ Β’ γιο του Μιχαήλ Α’, ιδρυτή του Δεσποτάτου της Ηπείρου με έδρα την Άρτα. Οι Κομνηνοδούκες έφτασαν στην Ήπειρο από την Κωνσταντινούπολη μετά την πρώτη Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204.
Ο Μιχαήλ Β’ γνωρίζει τη νεαρή Θεοδώρα, εντυπωσιάζεται από το κάλλος και το χαρακτήρα της και τη ζητάει σε γάμο. Μετά από λίγο παντρεύονται και τη φέρνει στην Άρτα όπου και την ανεβάζει στο θρόνο του Δεσποτάτου.
Η ανακήρυξή της ως Αγία έγινε από τους ίδιους τους Αρτινούς τιμώντας την αφοσίωση της στο Θεό αλλά και το μεγάλο φιλανθρωπικό της έργο. Ο τάφος της ήταν στο νάρθηκα του ναού του Αγίου Γεωργίου ο οποίος πήρε στη συνέχει το όνομα της.
Η μνήμη της τιμάται στις 11 Μαρτίου και είναι η πολιούχος – προστάτης Αγία της Άρτας. Το λείψανο της βρίσκεται ακόμα και σήμερα μέσα στο ναό σε μία κόγχη δεξιά του ιερού μέσα σε μία ασημένια λάρνακα, η οποία με μεγαλοπρεπή λιτανεία περιφέρεται στους δρόμους της πόλεως τη μέρα της εορτής της. Επίσης, η Αγία παριστάνεται και σε τοιχογραφία αριστερά της πύλης της προσκομιδής στο καθολικό της μονής της Κάτω Παναγιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.