Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010

MNHMONIO:Το κείμενο του μνημονίου σε περίληψη (Σήμερα το πρώτο μέρος)

Επειδή τα μέτρα δεν είναι μόνο αυτά που μας έχουν πει, επειδή το μνημόνιο κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ θα μας κυβερνάει για χρόνια αν δεν απαλλαγούμε έμπρακτα από αυτό, κι επειδή πρέπει να ξέρουμε τι μας γίνεται, δημοσιεύουμε μια εύπεπτη περίληψη με μέτρα και χρονοδιαγράμματα σε λίγες σελίδες, πολύ χρήσιμη για κάθε χρήση.
Παρατηρείστε τη μείωση συντάξεων και μισθών προοδευτικά από τώρα ως το 2013 (κάθε χρόνο έχει αυξανόμενα ποσά!), την "μείωση προσλήψεων πέραν του 1:5" από του χρόνου (πόσο άλλο;;;;), τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό (που ο Λοβέρδος προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν υπέγραψε...).
Επίσης υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία όσον αφορά τα ειδικά θεματα περιβάλλοντος και ενέργειας, πράσινων φόρων κι τελών κ.λπ. Η "πράσινη" ανάπτυξη στην υπηρεσία του ΔΝΤ!
1. Πρόσφατες Εξελίξεις
ΑΕΠ 2009: -2%
Δημοσιονομικό Έλλειμμα 2009: 13,6%
Δημόσιο Χρέος 2009: 115%
Έλλειμμα Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών 2009: -11%
Καθαρή Διεθνής Επενδυτική Θέση: 83%
Δαπάνες για τοκοχρεολύσια εξωτερικού χρέους: Πάνω από 5% του ΑΕΠ
ΑΕΠ 2010: -4% (Πρόβλεψη)
ΑΕΠ 2011: -2,5% (Πρόβλεψη)
2. Οικονομικές Πολιτικές- Δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση
- Μείωση Δημ. Ελλείμματος 11% μέχρι το 2013
- Μείωση Δημ. Ελλείμματος κάτω από το 3% το 2014
- Δημιουργία Πρωτογενών Πλεονασμάτων τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2020
 - Μειώσεις στις συντάξεις το 2010: η απάλειψη της 13ης και της 14ης σύνταξης αντισταθμίζεται για όσους λαμβάνουν λιγότερο από €2500 μηνιαίως με την υιοθέτηση ενός νέου ενιαίου επιδόματος €800 ετησίως. Η μείωση βαραίνει περισσότερο όσους λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις.
- Μειώσεις στους μισθούς το 2010: Η πληρωμή του 13ου και 14ου μισθού θα απαλειφθεί για όλους τους εργαζομένους. Για την προστασία των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, για όσους λαμβάνουν λιγότερο από €3000 μηνιαίως θα υιοθετηθεί ένα ενιαίο επίδομα €1000 ετησίως ανά εργαζόμενο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω μείωσης επιδομάτων για τους υψηλόμισθους.
3. Διαρθρωτικές Αλλαγές- Μεταρρυθμίσεις
Στη δημόσια διοίκηση:
 Απλοποίηση συστήματος πληρωμών των δημοσίων υπαλλήλων
 Ολοκλήρωση συστήματος κρατικών προμηθειών για όλους τους κλάδους και για όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης- εισαγωγή συστημάτων ηλεκτρονικών δημοπρασιών (e- auctioning systems)
 Υποχρέωση δημοσίευσης στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων για δαπάνες της κυβέρνησης
 ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
 Ανάθεση αναθεώρησης από ανεξάρτητο εξωτερικό φορέα της οργάνωσης και της λειτουργίας της κεντρικής διοίκησης
 Εξορθολογισμός της χρήσης πόρων, της οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης και της αποδοτικότητας των κοινωνικών προγραμμάτων
 Καλύτερη νομοθέτηση- εφαρμογή μέτρων για την μείωση 20% του διοικητικού βάρους με βάση τα δεδομένα του 2008
 Στην αγορά εργασίας και μισθοί:
 Αναθεώρηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και των συμβατικών ρυθμίσεων
 Παράταση περιόδου μαθητείας για νέες θέσεις εργασίας στο ένα έτος
 Μείωση αποζημιώσεων για όλους τους εργαζόμενους (blue and white collar workers)
 Αύξηση του ελάχιστου κατωφλίου (threshold) για την ενεργοποίηση όρων ομαδικών απολύσεων, ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις
 Διασφάλιση ότι οι κατώτατοι μισθοί θα μείνουν αμετάβλητοι σε ονομαστική αξία για 3 χρόνια
 Διευκόλυνση της χρήσης συμβάσεων προσωρινής και μερικής απασχόλησης
 Αναθεώρηση του συστήματος διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τη συγκράτηση των μισθών- Τοπικά σύμφωνα απασχόλησης
 Εφαρμογή μεταβλητών απολαβών ώστε να αντικατοπτρίζουν την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης
 Τροποποίηση συστήματος διαιτησίας
 Αύξηση της ευελιξίας στο ωράριο εργασίας- μείωση υπερωριακών αμοιβών
 Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
 Αναθεώρηση στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας
Συντάξεις- ασφαλιστικό
 Υιοθέτηση αναλογικού συστήματος για όλους τους νυν και μελλοντικούς εργαζόμενους
 Μέχρι το Δεκέμβριο το 2015, συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους (και για όσους έχουν ασφαλιστεί πριν την 1-1-1993)
 Αύξηση ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών που υπηρετούν στο δημόσιο στα 65 χρόνια μέχρι το 2013
 Ενίσχυση της σύνδεσης των εισφορών με τα επιδόματα
 Υπολογισμός των συντάξεων στο σύνολο του εργασιακού βίου
 Μέση ετήσια λογιστική μεταφορά ύψους 1,2
 Τιμαριθμοποίηση των συντάξεων
 Αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής έτους συνταξιοδότησης- αύξησης προσδοκώμενης διάρκειας ζωής κατά το έτος συνταξιοδότησης
 Αυξημένη ελάχιστη περίοδο εισφορών από 37 στα 40 χρόνια μέχρι το 2015
 Περιορισμένη χρήση πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60 έτη από 1-1-2011, συμπεριλαμβανομένων των εργαζόμενων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και όσων έχουν 40 χρόνια εισφορών
 Μείωση 6%/ετος για όσους θα συνταξιοδοτούνται μεταξύ των 60-65 ετών με λιγότερα από 40 χρόνια εισφορών
 Καμία ειδική μεταχείριση για όσους έχουν ασφαλιστεί προ της 1-1-1993
 Περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (σε όχι περισσότερα από 10% του συνόλου)
 Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για όλους πάνω από 65 χρονών
 Μείωση των συνταξιοδοτικών ταμείων σε 3
Αύριο δημοσιεύουμε (υγεία, επιχειρηματικό περιβάλλον, προώθηση επενδύσεων και εξαγωγών)
Μαθαύριο δημοσιεύουμε (Διαρθρωτικά ταμεία και Ταμείο Συνοχής,  Χρηματοπιστωτικός Τομέας- Πολιτικές και τον τρόπο χρηματοδότησης)

7 σχόλια:

 1. ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣτΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ
  Μήνυμα -με έμμεσο αποδέκτη και την Αθήνα- έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απειλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση της Ρουμανίας ότι δεν θα καταβάλλει την 5η προγραμματισμένη δόση από το μεταξύ τους συμφωνηθέν πακέτο βοήθειας. Είχε προηγηθεί απόφαση δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις. Πέντε μονάδες αύξηση στον ΦΠΑ ανακοίνωσε η ρουμανική κυβέρνηση για να μη... χάσει τη δόση της

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. mas kovoun tis syntakseis,mas kovoun tous misthous,mas kovoun to tsigaro akoma kai sto aytokinhto mas....na mou to thymaste se ligo tha mas valoun foro kai prostimo sto sex!!!!!!!!!!!11

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η εγληματικότητα η εμπορεία λευκής και μαύρης σαρκός όπως επίσης και η εμπορία ναρκωτικών είναι τα επόμενα θέματα που θα μας απασχολήσουν μετά το 2013.Λέω μετά το 2013 με τα λόγου γνώσεως.Π.χ θα είναι πιό εύκολο και πιό προσοδοφόρο να πουλήσης 5 δόσεις παρά να δουλεύης ένα μήνα σε μία (δουλεία).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΟΣΟ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΥΠΑΓΡΕΨΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΛΕΣΧΕΣ.ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.Η ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ.ΤΟ ΣΒΥΣΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ.ΚΑΙ ΤΟ 2013 ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΟΣΑ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΜΕ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ...ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΚΑ.ΘΥΜΗΘΗΤΕ ΤΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. egw pisteyw pws ean oloi aytoi poy arpazan tosa xronia kai sigoyra exoyn apothikeysei xrhma.kapou se kapoia trapeza edinan ta misa o kathenas den tha htan toso asxhma ta pragmata...ektos aytoy ti synexizoyn kai einai 300 moylaria mesa sth boylh efoswn den kyvernane aytoi...den prosferoyn kati..kai omws pairnoyn varvatoys mis8ous..GIATI!!!!!!!!!!!!O syntaksioyxos toulaxiston ayta poy pairnei dika toy leyta einai..den toy ta xarizoyn idrwtas toys einai..tosa xronia poy doyleyan oi krathseis poy toys ekanan htan glykes etsi??????dystixws enas oloklhros laos ypoferei giati edwse empistosynh sta lamogia poy legontai politikoi...10xrona ean vazame na kyvernhsoyn se kalyterh moira tha hmastan....TI NA PW OTI NTREPOMAI POY EIMAI ΕΛΛΗΝΙΔΑ????oti eimaste ΜΑΛΑΚΕΣ!!!!!!!!!!!OLOI MAS..pou ta anexomaste..krima tosoi agwnes tosa thimata gia thn eleytheria mas krima to kamari poy eixame ws ΕΛΛΗΝΕΣ...ti na pw re paidia eilikrina ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ρε παιδιά εγώ πεινάω, και πίσω μου πεινάνε ένα μωρό 2 χρονών ένα 4 χρονών και η μάνα τους.
  Δεν μπορώ να γίνω κλέφτης ούτε ληστής όπου με οδηγεί η πολιτεία, ούτε θέλω να προδώσω την πατρίδα μου, άραγε πόσο θα αντέξω ?
  Αυτό άκουσα σήμερα από περιφερειακό Ραδιοφωνικό σταθμό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αν αυτος ο χαβαλες πειναη και η γυναικα του μαζι τοτε ειναι λαμογια τεμπεληδες και δεν επρεπε να κανουν παιδια . Δηλαδη ετσι το ειδαμε κανουμε παιδια και μετα παραπονα να μας λυπηθει ο λαος ? βρε ΟΥΣΤ ΡΕΕΕΕΕ σαν τα αμερικανικα γκετο κανει ο λαλακης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.