Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: ΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ, Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η γενική συνέλευση του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας Περιόδου 1940-1945 πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα στο ξενοδοχείο "Τιτάνια".
Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της συνέλευσης συζητήθηκε το μείζον ζήτημα της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης και παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του δικτύου.
Στη συνέλευση, όπως φαίνεται από την απόφαση συμμετείχε και ο Δήμος Σερβίων, αποφασίστηκε ομόφωνα: "Να διατηρηθούν ως έχουν τα διοικητικά όρια, οι ονομασίες και οι έδρες των παρακάτω 17 Μαρτυρικών Δήμων που υφίστανται από τον "Καποδίστρια Ι"
Το δίκτυο ζητά την εξαίρεση του μικρού αριθμού δήμων και κοινοτήτων, από τη νέα ανασυγκρότηση της χώρας, για ιστορικούς, άρα για ουσιαστικούς λόγους, όπως τονίζεται.
ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Στην ομόφωνη απόφαση του Δ. Σ., σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, αναφέρονται:
"Να διατηρηθούν ως έχουν τα διοικητικά όρια, οι ονομασίες και οι έδρες των παρακάτω 17 Μαρτυρικών Δήμων που υφίστανται από τον "Καποδίστρια Ι": Καλαβρύτων, Νικαίας, Διστόμου, Δράμας, Δοξάτου, Βιάννου, Τυμπακίου, Παραμυθιάς, Κλεισούρας, Σερβίων, Νέας Αγχιάλου, Ανωγείων, Υπάτης, Λιδωρικίου, Καντάνου", Αετού, Χορτιάτη και των 4 Μαρτυρικών Κοινοτήτων, Κομμένου, Λεχόβου, Τσαριτσάνης, Τυμφρηστού.
Στους υπόλοιπους Δήμους της χώρας, όπου αυτό δεν συνέβη κατά την εφαρμογή του Ν. 2539/1997 , να αποτελέσουν έδρες και να επιλέγονται για την ονομασία των νέων δήμων Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά με ολοκαυτώματα που υπάρχουν στην περιφέρειά τους.
Για όσους, ενδεχομένως, δεν συμφωνούν ή αμφιταλαντεύονται επιθυμούμε να θέσουμε συγκεκριμένα ερωτήματα - διλήμματα ουσίας:
* Δεκαεπτά αυτοτελείς δήμοι με σημαντικότατη μαρτυρική ιστορία είναι ικανοί να αλλοιώσουν την οργανική δομή της νέας δημοτικής αυτοδιοίκησης; Προφανώς ΟΧΙ.
* Η διοικητική αυτοτέλεια των συγκεκριμένων δήμων ανταποκρίνεται συνδυασμένα στις πολιτισμικές παρακαταθήκες του τόπου μας με τις σύγχρονες αναπτυξιακές του ανάγκες; Προφανώς ΝΑΙ.
* Εάν ο νέος νόμος εξασφαλίζει εσωτερική δημοκρατία και διευρυμένες αρμοδιότητες από εθνικούς πόρους είναι δυνατόν να ενταχτούν και να αναπτυχθούν οι μαρτυρικοί δήμοι ισοδύναμα με τους υπολοίπους; Προφανώς ΝΑΙ.
* Πιθανό πρόσκαιρο, τοπικής κλίμακας, πολιτικό ή μικροοικονομικό κόστος, που θα προκαλέσει η αυτοτέλεια των 17 Δήμων, θα αποδειχθεί τελικά προτιμότερο από το βέβαιο και βαρύ ιστορικό κόστος που θα προκύψει μέσα στη νέα πολιτική, νομική και λειτουργική γραφειοκρατία της πολιτείας; Προφανώς ΝΑΙ.
* Το ιστορικό κεφάλαιο της Ελλάδας αποτελεί διαχρονικά κορυφαίο παράγοντα για την πρόοδο και την ανάπτυξή μας; Προφανώς ΝΑΙ.
Ο αντιφασιστικός εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του λαού μας κατά του άξονα γέμισε κυριολεκτικά, το ιστορικό μας θησαυροφυλάκιο με ανεκτίμητης αξίας υλικό. Αυτός ο αγώνας -τα κίνητρα και το κόστος του- άνοιξε νέους δρόμους θυσιαστηρίου στην παγκοσμία συνείδηση, πάνω σε διαχρονικές πανανθρώπινες αρχές και αξίες και άφησε στην ιστορία αθάνατα μνημεία λευτεριάς, ηρωισμού, πατριωτισμού και αυταπάρνησης. Αυτούς τους τόπους - μνημεία γνωρίζουν, σέβονται και σ΄ αυτούς προσέρχονται κάθε χρόνο εκατομμύρια ευλαβικοί προσκυνητές από τους λαούς όλου του κόσμου. Επομένως κατά την ταπεινή μας γνώμη, επιβάλλεται να παρέμβουμε, αν χρειαστεί δυναμικά, ώστε ο "Καλλικράτης" να αξιοποιεί συνδυασμένα με δημοκρατική συνείδηση και ιστορική ευθύνη, όλα τα διαθέσιμα υλικά- στοιχεία της ιστορίας, της επιστήμης και της πολιτικής.
Σε αυτή την κατεύθυνση οι μαρτυρικοί μας τόποι αποτελούν αναντίρρητα ακρογωνιαίο λίθο στο νέο οικοδόμημα μιας ουσιαστικά αποκεντρωμένης δημοκρατίας, την οποία ελπίζουμε ότι θα διασφαλίζει ο νέος αυτοδιοικητικός νόμος.
Σήμερα, ενόψει της υλοποίησης του σχεδίου "Καλλικράτης", δεν ζητάμε προνομιακές εξαιρέσεις εναντία στη δημοκρατική εξέλιξη των θεσμών και την αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε ώστε να ενταχθούν απρόσκοπτα οι μαρτυρικοί δήμοι στα νέα δεδομένα, αρκεί η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία να θεσμοθετήσουν μία σύγχρονη αυτοδιοικητική δημοκρατία και όχι μία πιο αποτελεσματική αθηνοκεντρική αναδιοργάνωση του κράτους με διεκπεραιωτή, δηλαδή "φαμέγιο", την αυτοδιοίκηση. Επομένως, το αίτημά μας αντικειμενικά δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα ενόψει του νέου νόμου.
Εμείς διεκδικούμε το αυτονόητο.
Και έχουμε ιστορικό χρέος και ευθύνη να το πράξουμε.
Όλοι μας. Μηδενός εξαιρουμένου".
Σχόλιο: Τελικά τι θέλει ο Δήμος Σερβίων μείνει ως έχει  ή να διευρυνθεί;
Νομίζω χρειάζεται μια επίσημη θέση.

2 σχόλια:

  1. Πώς λέγεται αυτός που άλλα λέει και άλλα κάνει;
    Δ..λ..ρ...π.ς ή Δ..ρ.σ.π.ς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά τα Σέρβια θέλουν να μείνουν ως έχουν ή να διευρυνθούν;
    Δεν κατάλαβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.