Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΠΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΜΠΕΡΙΣΑ - ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ


Φωτογραφία από το Dupeni της FYROM
Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας – Αλβανίας – FYROM συναντήθηκαν στην Πύλη και συζήτησαν τα θέματα προστασίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής Πρεσπών.
Τι αποφάσισαν για την περιοχή
Στις 2 Φεβρουαρίου 2010 θα υπογράψουν την κοινή συμφωνία ενώ δεσμεύτηκαν να προωθήσουν τις διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των νερών και της ρύπανσης των λιμνών.
«Η βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας της περιοχής, πάντα στα πλαίσια και με βάση την εδαφική ακεραιότητα, το κοινό όφελος και την καλή πίστη πρέπει να προστατευθεί και να προωθηθεί» τονίζεται σε κοινή δήλωσή τους.
Τι είπαν για την διάσκεψη της Κοπεγχάγης
Ακόμη οι τρεις πρωθυπουργοί εξέφρασαν και την ένθερμη στήριξή τους σε συμφωνία στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που πρόκειται να λάβει χώρα στην Κοπεγχάγη. Οι βασικοί άξονες της κοινής τους δήλωσης πρόκειται να κοινοποιηθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος επίτροπο της ΕΕ και τον πρωθυπουργό της Δανίας, όπου θα φιλοξενηθεί η διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο.
Για το θέμα της ονομασίας
Αν και η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνει η οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αφού η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί την οποιαδήποτε διμερή συζήτηση για το θέμα, απόντος του διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, παρ΄ όλα αυτά έγινε αναδρομή στις ενέργειες που έγιναν από το 1992 μέχρι σήμερα.
Ο Χαβιέ Σολάνα και Όλι Ρεν δήλωσαν σε εφημερίδα των Σκοπίων, πως η συνάντηση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία οι δύο ηγέτες να επιδείξουν τις ικανότητες τους και να προχωρήσουν μόνοι τους σε διαπραγματεύσεις. «Αν η ευκαιρία μείνει ανεκμετάλλευτη δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πότε ή πώς η ενταξιακή διαδικασία για τα Σκόπια θα μπορούσε να επανέλθει στην ατζέντα».
Υπενθυμίζεται πως η συνάντηση αυτή έρχεται λίγο καιρό πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής το Δεκέμβριο όπου θα καθοριστεί και αν η πΓΔΜ θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.