Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΥΠΕΚΑ: Μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κοζάνη - Πτολεμαϊδα

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ)

Τελικά μετά από πάρα πολλά δημοσιεύματα σε εφημερίδες τοπικές και πανελλαδικές, μετά από τόσες αναρτήσεις στα blogs του νομού και τις διαμαρτυρίες πολιτών, φορέων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, το ΥΠΕΚΑ έδωσε εντολή στη ΔΕΗ να μειώσει τα φορτία στις ατμοηλεκτρικές μονάδες και να περιορίσει τις δραστηριότητες στα ορυχεία.
Μερικοί τίτλοι των άρθων στις ηλεκτρονικές και έντυπες εφημερίδες:
Econews: ΑΗΣ Πτολεμαΐδας: η νομαρχία Κοζάνης ζητά την διακοπή λειτουργίας του
Econews: ΔΕΗ: πρώτη στις εκπομπές CO2 στην ΕΕ
Καθημερινή: Παρέμβαση εισαγγελέα για τα σωματίδια
ΑΠΕ: Κλείσιμο σχολικών τμημάτων, λόγω γρίπης, σε Κοζάνη και Γρεβενά
ΒΗΜΑ: ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΕΗ - Τι Αρκαδία, τι Κοζάνη στο ντουμάνι.
Να δούμε θα το πράξει η ΔΕΗ;
Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες (πλήρης άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή κ.α) που επικράτησαν στο λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας - Κοζάνης, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εκκίνηση, μετά από βλάβη, δύο Ατμοηλεκτρικών Μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας είναι οι αιτίες για τις υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδιακών ρύπων στην περιοχή.
Αυτό προκύπτει από σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αφορμή τις καταγγελίες από φορείς της περιοχής και την τοπική αυτοδιοίκηση για τη ρύπανση.Από το υπουργείο δόθηκε επίσης εντολή στη ΔΕΗ να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων, όπως η μείωση φορτίων στις Ατμοηλεκτρικές Μονάδες και ο περιορισμός της δραστηριότητας των εργολάβων στα Ορυχεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.
Παράλληλα με εντολή του Υπουργείου, κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του τομέα Βορείου Ελλάδος επιθεώρησε το λιγνιτωρυχείο, τον ΑΗΣ και τη γραμμή μεταφοράς τέφρας, προκειμένου να διαπιστώσει εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και υπάρχει συμμόρφωση των υπευθύνων. "Είναι γεγονός ότι το μόνιμο και διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη, επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίλυσή του συνιστά προτεραιότητα, που ως πολιτική κατεύθυνση θα δοθεί στη νέα Διοίκηση της ΔΕΗ στο πλαίσιο των δράσεων για πράσινη ανάπτυξη. Είναι δεδομένη η θέση του Υπουργείου, για μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, θα υπάρξει διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά και τα άλλα προβλήματα της περιοχής".
Αναφορικά τέλος με την μετεγκατάσταση της Ακρινής, επαναλαμβάνεται η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού, κ.Γ. Παπανδρέου. Η νέα Διοίκηση της ΔΕΗ, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θα ανακοινώσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.