Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Τα προβλήματα στις περιοχές με λιγνιτωρυχεία

Ας ξανασκεφτούν, όσοι είναι υπέρ του λιγνιτωρυχείου, το πρόβλημα, μετά τις διαπιστώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, στην τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής

Τι μας λέει λοιπόν; Για να μη νομίζουν κάποιοι ότι τα λέμε μόνο εμείς!
"Οι κάτοικοι των περιοχών όπου λειτουργούν λιγνιτωρυχεία, έχουν τριών ειδών προβλήματα. Έχουν πρόβλημα περιβάλλοντος, πρόβλημα δημόσιας υγείας, πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας."
Σχόλιο: Για όσους θεωρούν ανάπτυξη την επέκταση του λιγνιτωρυχείου Προσηλίου. Το περιβάλλον καταστρέφεται, η υγεία επιδεινώνεται και οικονομία δεν είναι βιώσιμη, υπάρχει φτώχεια και ανεργία.
"Η Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, που επισκέφθηκε την περιοχή, διαπιστώνει την προβληματική εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων των εγκαταστάσεων."
Σχόλιο: Για όσους πιστεύουν ότι, αφού υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη, όλα θα εφαρμόζονται. Πέρα από τις διαπιστώσεις δεν μπορεί να πάρει μέτρα για την εφαρμογή τους, όταν (πάντα) παραβιάζονται.
"Δεν υπάρχουν στο Νομό Κοζάνης επιδημιολογικές μελέτες μακράς διαρκείας.
Από όλες τις ευρωπαϊκές συμβάσεις, το Σύνταγμα της χώρας μας, προβλέπεται ότι οι άνθρωποι και τα παιδιά τους, δικαιούνται να ζουν σε ένα περιβάλλον, όπου προστατεύεται η υγεία και η ζωή τους. Εδώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο."
Σχόλιο: Για όσους δεν κατάλαβαν, ότι το σύνταγμα δεν θα ισχύει στην περιοχή μας, όπως το γνωρίζουμε μέχρι τώρα.
"Η λιγνιτική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες, να προβαίνουν σε απαλλοτριώσεις οικισμών και να τους μετακινεί, να γίνονται δηλαδή μετεγκαταστάσεις οικισμών, όπου υπάρχει κάτω από το χωριό λιγνίτης προς εκμετάλλευση."
Σχόλιο: Για όσους πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύει το Πολύραχο, το Προσήλιο και το Τριγωνικό. Ούτε το συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας προστατεύεται.
"Σε μέρη όπου λειτουργούν λιγνιτωρυχεία, χρειάζεται ένας μόνιμος μηχανισμός διαβούλευσης τον οποίο θα θεσμοθετήσει η πολιτεία, στον οποίο οι εταιρείες, το επίσημο κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι κοινωνικοί φορείς, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ένας μηχανισμός μόνιμος, ο οποίος θα κοιτάει προβλήματα περιβάλλοντος, ζητήματα αποκατάστασης εδαφών, ζητήματα μετεγκατάστασης οικισμών, ζητήματα τοπικής ανεργίας."
Σχόλιο: Για όσους πιστεύουν ότι υπάρχουν, οι θεσμικοί φορείς, που μπορούν να δίνουν λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται.
"Χρειάζεται να ξαναδούμε τη λιγνιτική νομοθεσία."
Σχόλιο: Για όσους δεν κατάλαβαν ότι η λιγνιτική νομοθεσία έχει αποικιοκρατικά χαρακτηριστικά)

1 σχόλιο:

  1. Ενδιαφέρον έχει και η άλλη ερώτηση του Παπακωνσταντίνου (βλ. Servianet) προς τον Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ για την εξαίρεση της περιοχής μας από τα νέα αγροτουριστικά προγράμματα. Η πατραλίμνια περιοχή μας εξαιρείται σκανδαλωδώς από κάθε σχέδιο αγροτοτουρισμού. Για να μιλήσουμε με πιο συγκεκριμένο παράδειγμα, ανάμεσα στην τουριστική αξιοποίηση του Προσηλιώτικου Αϊλιά (μοναδικού μνημείου φυσικής ομορφιάς) και του ορυχείου, το ΥΠΕΧΩΔΕ μας υποδεικνύει περισσότερα ορυχεία!!!
    Είναι δυνατόν να ανεχόμαστε τέτοιο μέλλον που μας επιφυλάσσουν;
    Οδυσσέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.