Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Σύσκεψη στη Νομαρχία Κοζάνης για το λιγνιτωρυχείο Προσηλίου

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009
Σύσκεψη για το θέμα του λιγνιτωρυχείου στη Νομαρχία Κοζάνης

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν (λόγω απουσίας του Νομάρχη) ο αντινομάρχης Ανάπτυξης Παραγωγικού Περιβάλλοντος, Ιωάννης Σόκουτης, ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Μαργαρίτης, από τη διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος ο Δημήτριος Αλβανός, ο Δήμαρχος Σερβίων Δημοσθένης Κοκκολιός, οι νομαρχιακοί Σύμβουλοι της περιοχής Βασίλης Κωνσταντόπουλος και Φώτιος Κεχαγιάς, (ο οποίος δεν προσήλθε) από την εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. ο Πρόεδρος Μεσήνης και ο υπεύθυνος έργου
και εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα.
Έγινε στην αρχή η παρουσίαση των θέσεων της Επιτροπής Αγώνα από τον Παπαθανασίου Βασίλη, ο οποίος ανέλυσε τα τρία αιτήματα των κατοίκων, για την κατάργηση της Οριστικής Παραχώρησης, για την μη επέκταση του λιγνιτωρυχείου και για τη θέση του χώρου επεξεργασίας λιγνίτη. Μετά την παρουσίαση των προβλημάτων επιδόθηκε η επιστολή των κατοίκων του Τριγωνικού στο Νομάρχη και το Δήμαρχο Σερβίων.
Οι απαντήσεις που πήρε η Επιτροπή Αγώνα ήταν:
Για την κατάργηση της Οριστικής Παραχώρησης 63 ν. Κοζάνης
Οι δύο αντινομάρχες, αφού ζήτησαν και ενημερώθηκαν για την Οριστική Παραχώρηση 63 ν. Κοζάνης, υποσχέθηκαν ότι θα συνδράμουν στην Επιτροπή Αγώνα και θα κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες, για την κατάργηση της ζώνης παραχώρησης στο τμήμα που αφορά το Τριγωνικό και την άρση της μίσθωσης της Οριστικής Παραχώρησης.
Ταυτόσημη ήταν και η θέση του Δήμαρχου Σερβίων ο οποίος είπε ότι θα προβεί μαζί με την επιτροπή Αγώνα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άρση της Οριστικής Παραχώρησης.
Ο Πρόεδρος της Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. ανέφερε ότι έχει μισθώσει την Ο.Π. 63 με μισθωτήριο συμβόλαιο μέχρι το έτος 2017, αλλά δεν θα παρακωλύσει, τις ενέργειες των κατοίκων και της νομαρχίας για την κατάργηση της Ο.Π. 63. Δεν θα παραιτηθεί όμως από τη μίσθωση μέχρι την απόφαση κατάργησης γιατί υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί άλλος ανταγωνιστής ενοικιαστής.
Για την επέκταση του Ορυχείου.
Οι αντινομάρχες υπογράμμισαν ότι, για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που θα προκαλέσει το λιγνιτωρυχείο, θα ληφθούν όλα τα μέτρα και θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι, σε όλη τη διάρκεια των εργασιών στο λιγνιτωρυχείο, ώστε να τηρούνται όλα όσα η σύμβαση έργου θα προβλέπει. Θεωρούν το έργο ότι θα προσφέρει θέσεις εργασίας που έχει ανάγκη ο τόπος.
Η Επιτροπή Αγώνα διαφώνησε και θα συνεχίσει τις ενέργειες για το σταμάτημα της αδειοδότησης του έργου.
Για το χώρο Επεξεργασίας Λιγνίτη (σπαστήρα)
Η Νομαρχία αντιλήφθηκε ότι πράγματι η νέα θέση εντάσσει το Τριγωνικό μέσα στην Κοντινή Ζώνη Ευαισθησίας, αλλά είναι μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος. Επέμενε και πάλι μόνο στην αυστηρή εφαρμογή όλων όσων η αδειοδότηση του έργου προβλέπει.
Η Επιτροπή Αγώνα διαφώνησε με τη θέση αυτή και επέμενε στη θέση της, ότι η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης, παραμένει άκυρη, διότι δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου του Δ.Δ. Τριγωνικού, αφού εντάσσεται πλέον ο οικισμός του στην Κοντινή Ζώνη Ευαισθησίας.

1 σχόλιο:

  1. Οι απαντήσεις των αντινομαρχών και του δημάρχου Σερβίων είναι ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ. Από τη μια συμφωνούν -και μάλιστα λένε ότι θα μας υποστηρίξουν στον αγώνα μας- να ακυρωθεί η μίσθωση της έκτασης στην εταιρεία που ανοίγει το λιγνιτορυχείο και από την άλλη δέχονται τη συνέχιση της λειτουργίας του. Μας διαβεβαιώνουν, μάλιστα, ότι θα ασκήσουν όλες τους τις αρμοδιότητες για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή!
    Στις απαντήσεις αυτές αδυνατώ να παρακολουθήσω το λογικό συνειρμό.
    Εμείς δεν ζητάμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις. Ζητάμε να μας πούνε καθαρά αν είναι ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ του ορυχείου.
    Αν είναι κατά του ορυχείου, τότε η κοινή λογική λέει ότι πρέπει να προχωρήσουν και στην ακύρωση των παράτυπων γνωμοδοτικών αποφάσεων που πήραν σχετικά, (για να μην ξοδευόμαστε και στα δικαστήρια για τα αυτονόητα) και να τοποθετηθούν καθαρά εναντίον του λιγιτορυχείου.
    Αν είναι πάλι υπέρ του ορυχείου, λυπόμαστε, αλλά με γεια τους και χαρά τους (αν και για την υγεία τους όπως και τη δική μας δεν θα είμαι πια σίγουρος με τόσο λιγνίτη τριγύρω μας).
    Στην υπόθεση αυτή δεν μπορεί κάποιος να είναι και με τις δυο πλευρές!
    Ας μας το ξεκαθαρίσουν λοιπόν, ο καθένας χωριστά, για να γνωριζόμαστε και καλύτερα!!!
    Οδυσσέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.