Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΕ ΜΕΛΕΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του αμερικανικού ειδησεογραφικού REUTERS σε περίπτωση που δεν «περάσει» τη Τετάρτη από το ελληνικό κοινοβούλιο το ψήφισμα για το Μεσοπρόθεσμο, θα ξεκινήσει αυτομάτως η διαδικασία ενός εναλλακτικού σχεδίου με τη κωδική ονομασία «Β».
REUTERS
Το αμερικανικό REUTERS δεν κάνει ουσιαστικά κάτι περισσότερο από το να αναιρεί/διαψεύδει τις χθεσινές δηλώσεις του γνωστού σε όλους George Soros που με καμάρι δημοσίευσε. Ο George Soros για πρώτη φορά χθες έθεσε θέμα αποχώρησης μιας «προβληματικής» χώρας από την Ευρωζώνη. Ο ίδιος επισήμανε πως το «σχέδιο Β» (που ουσιαστικά αποβάλλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη) υιοθετεί τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής που θα θέσει τις βάσεις για τη σωτηρία της Ευρωζώνης.
Τι περιλαμβάνει όμως το «σχέδιο Β» με βάση το σημερινό δημοσίευμα του REUTERS;
Το «σχέδιο Β» με απλά λόγια περιλαμβάνει την ιδέα ενός «ενδιάμεσου δανείου» (bridge loan) από την ΕΕ, παρόμοιου με αυτό που ενεκρίθη για την Πορτογαλία στο μεσοδιάστημα της παραίτησης Σόκρατες έως τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών στη χώρα.
Η κατάσταση έχει φτάσει να χαρακτηριστεί έως γελοία. Την ώρα που αρκετοί απειλούν τη χώρα με πτώχευση σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, άλλοι οργανώνουν σχέδια με διάφορες κωδικές ονομασίες.
Αυτό που αν μη τι άλλο θα είχε ενδιαφέρον είναι να ακούσουμε μετά τις αποκαλύψεις του REUTERS, τις διευκρινιστικές δηλώσεις Μπαρόζο που μέχρι χθες ωρυόταν πως δεν υπάρχει «σχέδιο Β» στη περίπτωση που δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο.
Ολοκληρώνοντας το δημοσίευμα, και θα πρέπει να δοθεί η ανάλογη σημασία σε αυτό, δεν κατονομάζει τον νέο αγνό «ναυαγοσώστη» της ελληνικής οικονομίας ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «τρίτος παράγοντας» και πιθανότατα (όπως αναφέρεται) να είναι κάποιος διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός.
GEOPOLITICS DAILY NEWS
Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης επεξεργάζονται ένα "Σχέδιο Β", με σκοπό να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από την ελληνική Βουλή, αυτή την εβδομάδα. Ερωτηθείς αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, η έγκριση του οποίου έχει τεθεί ως προϋπόθεση για την παροχή της πέμπτης δόσης του δανείου αλλά και της όποιας περαιτέρω χρηματοδότησης της Ελλάδας, ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι Βρυξέλλες ήδη επεξεργάζονται ένα τέτοιο σχέδιο.
"Δεν έχουμε το σχέδιο μόνον κατά νου, το επεξεργαζόμαστε, να είστε βέβαιοι", απάντησε συγκεκριμένα ο αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου. "Στο σχέδιο αυτό, η επόμενη χρονική φάση δεν είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας", πρόσθεσε, αρνούμενος να μπει σε άλλες λεπτομέρειες.
Η χρηματοδότηση θα καλύπτει τα 12 δισ. που χρειάζεται η χώρα για να αποφύγει την άμεση χρεωκοπία. Αφού απορρίφθηκε η λύση χρηματοδότησης-γέφυρας (bridging loan) από την ΕΕ, η πιθανότερη επιλογή θα είναι η παροχή ρευστότητας από μία απροσδιόριστη "τρίτη πλευρά".
"Το βρίσκω δύσκολο να μη βρεθεί τράπεζα ή οργανισμός για να δώσει ακόμα ένα δάνειο στην Ελλάδα", είπε η πηγή. "Με τους σωστούς όρους, θα συμβεί".
ΣΧΕΔΙΟ ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ
Παράλληλα, στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης αποκάλυψε περαιτέρω λεπτομέρειες της γαλλικής πρότασης για εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους από τις τράπεζες, την οποία επιβεβαίωσε νωρίτερα και ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Σύμφωνα με την πρόταση, το σχέδιο καλύπτει τα ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2011-2014.
Oι τράπεζες που μπαίνουν στη ρύθμιση δεν θα εμφανίζουν τα νέα ελληνικά ομόλογα στον ισολογισμό τους αλλά θα αποκτούν μερίδιο σε εταιρία ειδικού σκοπού που θα ιδρυθεί για την περίσταση.
Για κάθε ευρώ ελληνικού χρέους που θα μετακυλίεται, οι τράπεζες θα λαμβάνουν 30 σεντς σε ρευστό. Από τα υπόλοιπα 70 σεντς, η εταιρία ειδικού σκοπού θα επενδύει τα 50 σε νέα 30ετή ελληνικά ομόλογα και 20 σε χρεόγραφα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupons) ανάλογης διάρκειας, με την κορυφαία επενδυτική αξιολόγηση, "ΑΑΑ".
Οι όροι αυτοί αποτελούν υπόθεση εργασίας και μπορεί να αλλάξουν. Το Παρίσι φέρεται να θεωρεί πως είναι δυνατόν το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) της 3ης Ιουλίου να συμφωνήσει στο σχέδιο επί της αρχής.
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που μετείχε σε συνομιλίες για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, σήμερα Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος.
Στη συνάντηση της Ρώμης συμμετείχαν αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών ευρωπαϊκών χωρών καθώς και άλλοι παράγοντες, συμπλήρωσε το IIF.
Από το cityPRESS και το fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.