Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

«ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΒΡΑΣ, ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ"
Αίθουσα Φίλιππος ΚΟΖΑΝΗ, Τρίτη, 29 Μαρτίου · 8 μμ - 10 μμ 
Ανάβρα Μαγνησίας: υψόμετρο 1.000 μέτρα, απόσταση από την κοντινότερη κωμόπολη (Αρμυρός Βόλου) 40 χλμ, αριθμός κατοίκων 700 (!!!), εισόδημα κατοίκων από 30 έως 150 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.
Με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα, πρότυπο σφαγείο που θυμίζει χειρουργείο, διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, δημοτικό γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα δωρεάν, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, λαογραφικό μουσείο, περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων,  νηπιαγωγείο και δημοτικό του «κουτιού»,  αγροτικό ιατρείο πάντοτε στελεχωμένο με γιατρο, δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς.
Δωρεάν ρεύμα στου κατοικους, δωρεαν θερμανση για τον χειμωνα, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!
ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Αιολικό πάρκο με 20 ανεμογεννήτριες που μπορούν να τροφοδοτήσουν 13.000 νοικοκυριά και πουλάει το ρεύμα στην ΔΕΗ η κοινότητα εισπράττει 100.000 ευρω τον χρόνο.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Ανατίθεται η σύνταξη μελέτης τηλεθέρμανσης για τον οικισμό της Ανάβρας. Στη συγκεκριμένη μελέτη, που θα εκπονηθεί από ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΜΑΛΗ, θα γίνει προσπάθεια ενσωμάτωσης τόσο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όσο και της βιομάζας γενικότερα στην παραγωγή ενέργειας, με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Αυτό θα επιτευχθεί με τρεις τρόπους:
Α. Θα αναπτυχθούν συστήματα επεξεργασίας και ξήρανσης
Στην Κοινότητα Ανάβρας υπάρχει σημαντικό ζωικό κεφάλαιο. Συγκεκριμένα εκτρέφονται πάνω από 5.000 βοοειδή, πάνω από 15.000 αιγοπρόβατα και 6.000 περίπου χοιρινά. Τα ζωικά απορρίμματα όλου αυτού του πληθυσμού, τα οποία σήμερα ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τα ρέματα, αποτελούν θαυμάσια πρώτη ύλη για τις ανάγκες θέρμανσης της κοινότητας. Θα αναπτυχθούν συστήματα επεξεργασίας και ξήρανσης για την κατάλληλη χρήση των ζωικών αυτών απορριμμάτων. Με τον τρόπο αυτό θα λυθεί το σοβαρότατο πρόβλημα της ρύπανσης που σήμερα υπάρχει.
Β. Θα αναπτυχθεί σύστημα συλλογής, επεξεργασίας και καύσης υπολειμμάτων ξυλείας
Επίσης η Κοινότητα Ανάβρας διαθέτει δάση συνολικής έκτασης 61.000 στρ. Μέσω της μελέτης θα αναπτυχθεί σύστημα συλλογής, επεξεργασίας και καύσης υπολειμμάτων ξυλείας (wood pellets). Συγκεκριμένα θα συλλέγονται κλαδιά δένδρων, αλλά και όλα τα υπολείμματα ξύλου από τα δάση, θα επεξεργάζονται, θα μορφοποιούνται σε μπρικέτες και ακολούθως θα οδηγούνται στο σύστημα καύσης του συστήματος τηλεθέρμανσης. Με αυτή τη διαδικασία θα επιτυγχάνουμε τόσο τον καθαρισμό και την προστασία του δάσους από ενδεχόμενες πυρκαγιές, όσο και την εκμετάλλευση της σημαντικής ποσότητας βιομάζας που αυτό παρέχει για τις ανάγκες θέρμανσης του οικισμού.
Γ. Θα αναπτυχθεί ένα ηλιοθερμικό σύστημα με την ανάπτυξη συστοιχίας κατάλληλων ηλιακών συλλεκτών
Τέλος θα αναπτυχθεί ένα ηλιοθερμικό σύστημα με την ανάπτυξη συστοιχίας κατάλληλων ηλιακών συλλεκτών, μέσω του οποίου θα γίνεται προθέρμανση του νερού το οποίο στη συνέχεια θα οδηγείται στο προαναφερόμενο σύστημα καύσης. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται αξιοποίηση και της ηλιακής ενέργειας, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουμε σημαντική αύξηση της απόδοσης του όλου συστήματος.
Με την ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος τηλεθέρμανσης επιδιώκεται:
• Η χρήση όλων των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας που διαθέτει η περιοχή για τις ανάγκες θέρμανσής της κατά τους χειμερινούς μήνες
• Η απεξέρτηση, ή η όσο το δυνατόν μικρότερη εξάρτηση της περιοχής από συμβατικά καύσιμα και κυρίως το πετρέλαιο
• Η μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων από τα συμβατικά συστήματα καύσης
• Και το κυριότερο, η μείωση σε μεγάλο βαθμό των οικογενειακών δαπανών για τη θέρμανση, μιας και οι κάτοικοι της Ανάβρας θα πληρώνουν ένα συμβολικό ποσό γι’ αυτό, πολύ μικρότερο από αυτό που σήμερα δαπανούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.