Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΛΥΨΑΝ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΜΕΤΕΡΙΖΙΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ!
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι για να κινηθείς στην Αθήνα χρειαζόταν να διαβάσεις το δελτίο κινητοποιήσεων, να γνωρίζεις ποιες κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και που!
Φαίνεται ότι το φαινόμενο επεκτάθηκε και στην επαρχία και ειδικά στην περιοχή μας.
Κάθε πόλη, κάθε πλατεία, κάθε δημαρχείο, κάθε κόμβος καταλαμβάνεται από πολίτες που διεκδικούν άλλοι τη συνέχιση της εργασίας τους, άλλοι την πληρωμή των δεδουλευμένων του, άλλοι το μέλλον της ΔΕΗ στην περιοχή μας, άλλοι αντιδρούν στο κλείσιμο του σχολείου τους.
Τα αιτήματα γίνονται θέματα στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων, μέχρι και στο Περιφερειακό Συμβούλιο (και πώς να μη γίνουν άλλωστε!).
"Ένταση και διαπληκτισμοί έλαβαν χώρα πριν από λίγη ώρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο" για τις συγχωνεύσεις των σχολείων (η συνεδρίαση διακόπηκε από κατοίκους της Άνω Κώμης για το κλείσιμο του σχολείου), κατάληψη του Δημαρχείου Κοζάνης από το σωματείο Σπάρτακος για στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας προκείμενου να συστρατευθεί στον αγώνα των διεκδικήσεων, κλείσιμο του δρόμου Κοζάνης-Λάρισας από 12:00-14:00 στη διασταύρωση Τριγωνικού, από τους κατοίκους και φορείς των Καμβουνίων για το κλείσιμο των σχολείων της περιοχής τους.
Τις αντιδράσεις των υπόλοιπων χωριών, δήμων, φορέων και κατοίκων τις έχουμε δημοσιεύσει στο άρθρο ΚΟΖΑΝΗ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧ ΟΛΕΙΩΝ
Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και κάτι δημιουργικό.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ.
H Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της παραλίμνιας περιοχής, πάνω σε μια μελέτη που εκπόνησε, από το 2007 μέχρι το 2009, η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ) και προβλέπει δράσεις συνολικού ύψους εκατό εκατομμυρίων ευρώ.
Χτες έγινε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ανάπτυξη την αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής!!! Στο Περιφερειακό Συμβούλιο παρουσιάστηκε η μελέτη της ΑΝΚΟ που προβλέπει την αξιοποίηση της περιοχής της λίμνης Πολυφύτου στον πρωτογενή τομέα, στη στήριξη του περιβάλλοντος και στα έργα που θα αναπτύξουν τουριστικά την περιοχή. Η αντιπολίτευση ζήτσησε να ενταχτεί το σχέδιο ανάπτυξης στο ΕΝΕΡΓΟΠΟΛΙΣ.
Συγκεκριμένα για την τουριστική ανάδειξη της λίμνης η πρόταση της ΑΝΚΟ προβλέπει:
Μικρά λιμανάκια
Να δημιουργηθούν χώροι προσέγγισης σκαφών στις περιοχές Κρανιδίων, Καισαρειάς, Ίμέρων και Βελβεντού.
Χώρους θέας και ψυχαγωγίας
Να διαμορφωθούν χώροι θέας και ψυχαγωγίας στα χωριά  Προσήλιο (Άγιος Χριστόφορος), Καισαρειάς (Παναγία), Κρανίδια (Άγιος Αθανάσιος), Ελίμεια (Άγιος Κωνσταντίνος και Προφήτης Ηλίας), Μεσιανή ( Μεταμόρφωση του Σωτήρος).
Χώροι εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων
Σε ολόκληρη την έκταση της λίμνης να οργανωθούν χώροι ανάπτυξης εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων με κωπηλασία - ψάρεμα.
Χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων
Να οργανωθούν χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων στις περιοχές Βογγόπετρας Καμβουνίων, Λιβαδερού, Προσηλίου, Γουλών, Βούρινου - Χρωμίου, Καταφυγίου, Ελάτης.
Δημιουργία ιστορικού μουσείου και αρχαιολογικού πάρκου
Να δημιουργηθεί ανοικτό μουσείο ιστορικής εξέλιξης παραποτάμιων οικισμών του ρου του Αλιάκμονα και αρχαολογικό πάρκο.
Αξιοποίηση του πρώην οικισμού της ΔΕΗ και του Ναυτικού Ομίλου
Να αξιοποιηθεί ο πρώην οικισμός της ΔΕΗ στα Ίμερα και να γίνουν παρεμβάσεις αξιοποίησης του Ναυτικού Ομίλου.
Οικολογική αναβάθμιση της λίμνης
Να οριοθετηθεί ζώνη απαλλοτρίωσης, να διανοιχτούν δρόμοι, να αναπτυχθεί ζώνη πρασίνου για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας.
Αναβάθμιση (οικιστική και αρχιτεκτονική) των οικισμών
Να ενταχτούν σε πρόγραμμα αρχιτεκτονικής αι οικιστικής αναβάθμισης οι οικισμού της παραλίμνιας περιοχής, της περιοχής Πιερίων και της περιοχής Καμβουνίων.
ΟΠΟΥ ΑΚΟΥΣ ΠΟΛΛΑ ΚΕΡΑΣΙΑ ...
Χρόνια τώρα οι πολιτικές ατζέντες των υποψηφίων δημάρχων του δήμου Σερβίων, της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης και των υποψήφιων βουλευτών (όλων των κομμάτων) περιελάμβαναν μεγαλεπήβολα σχέδια για την ανάπτυξη της λίμνης και του ορεινού όγκου χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Άλλωστε όνειρο αρκετών κατοίκων της παραλίμνιας περιοχής, και όχι μόνο, είναι η πραγματική ανάπτυξη της λίμνης, που ίσως φέρει μια πνοή ευημερίας στο νέο διευρυμένο δήμο Σερβίων – Βελβεντού.
Βλέπετε ακόμα περιμένουμε τον πολυπόθητο οδικό άξονα Κοζάνης – Λάρισας. Θυμάμαι μάλιστα σαν χθες τους ίδιους τοπικούς άρχοντες να αναφέρονται στον συγκεκριμένο δρόμο ως πρώτη προτεραιότητα του έργου τους, αλλά ο δρόμος ακόμα, πλην κάποιων σημείων, παραμένει στα χαρτιά.
Να τους πιστέψουμε ή να ακολουθήσουμε την παροιμία του σοφού λαού μας "όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτησε μικρό καλάθι!!!"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.