Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Πως επιλέγουν τα κόμματα υποψηφίους και πως θα επιλέξουμε εμείς

Μας έχουν ζαλίσει τα κόμματα με τις συνεχείς διαβουλεύσεις τους σε ότι αφορά την επιλογή των υποψηφίων που θα στηρίξουν στις προσεχείς εκλογές για δημοτική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και κυρίως με τα κριτήρια που θέτουν ως προϋπόθεση υποστήριξης.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η επιλογή γίνεται πράγματι με κριτήριο την αξιοσύνη του υποψήφιου και την αποδοχή του από την κοινωνία. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι ανά την Ελλάδα που και αξιόλογες απόψεις εκφράζουν και κοινωνική δραστηριότητα και έργο έχουν να δείξουν.
Σε πολλές άλλες περιπτώσεις όμως, τα κριτήρια των κομματικών επιλογών για το χρίσμα ή την υποστήριξη σε έναν υποψήφιο, έχουν κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά.
Αυτά των δηλώσεων και των δελτίων τύπου, με βαρύγδουπες εκφράσεις υπέρ της αυτοδιοίκησης, της κοινωνία των πολιτών και του συμφέροντος των τοπικών κοινωνιών.. Είναι όσα ακούν ή διαβάζουν οι πολίτες αλλά που στις περισσότερες περιπτώσεις ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Αυτά, του συμφέροντος ή του υποτιθέμενου συμφέρον του κόμματος, που έχει πολλές παραλλαγές: Όπως το βλέπει κανείς μέσα από παραμορφωτικό καθρέφτη των συμφερόντων της ομάδας που ηγείται, των προσωπικών πολιτικών φιλοδοξιών εκείνων που ορίστηκαν ως εκλέκτορες ή των στιγμιαίων εσωκομματικών συγκρούσεων.
Αυτά, των παρασκηνιακών συμφωνιών ανάμεσα σε κόμματα, εσωκομματικές ομάδες και πολιτικά πρόσωπα για ανταλλαγή μηχανισμών υποστήριξης.
Αυτά, του άμεσου δημοσκοπικού κέδρους: «Αυτός κερδίζει αυτόν θα υποστηρίξουμε», λένε τα κομματικά επιτελεία, με στόχο να εισπράξουν τι ς πολιτικές εντυπώσεις ακόμη κι αν η νίκη δεν τους ανήκει.
Κάπως έτσι φτάνουμε τις επόμενες ημέρες στο τέλος της καταγραφής των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τη νίκη στις περιφέρειες και τους δήμους της Ελλάδας του «Καλλικράτη».
Και μετά έρχεται η σειρά μας. Η σειρά των πολιτών που οφείλουν να προσπαθήσουν να διακρίνουν και να ξεχωρίσουν ανάμεσα στους άξιους , είτε ανήκουν σε κόμμα είτε όχι και στους «ντενεκέδες» των επιλογών του κάθε κομματικού σωλήνα...

του Χρήστου Καψάλη από το eklogika

1 σχόλιο:

  1. Για τούς δήμους της περιοχής μας:
    Κοζάνη Λάζαρος Μαλούτας
    Πτολεμαϊδα Λάζαρος Λωτίδης
    Σέρβια Βελβεντό Βασίλης Κωνσταντόπουλος
    Να δούμε ποιους θα δικαιώσει η κάλπη και ποιους θα κάψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.