Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Αυτοοργάνωση: ελπίδα από τα κάτω - με σύμμαχο το internet και τα blogs

Επιτροπές κατοίκων, ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις, τοπικές πρωτοβουλίες, αυτόνομες κινήσεις ή συλλογικότητες, όπως θέλετε πείτε το αλλά έχετε μάτια και αυτιά ανοιχτά γιατί πλέον ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια με κυρίαρχο το σύνθημα «να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας».
Πολλές από αυτές δεν είναι καινούριες αλλά αναζωογονούνται και συνεχίζουν με νέα φόρα με καύσιμα την οργή ενάντια στα μέτρα, και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου που δεν «σκύβει το κεφάλι» όταν δια της βίας του επιβάλλεται το άδικο.
Ο κόσμος τριγύρω στις γειτονιές αυτο – οργανώνεται, και ανακαλύπτει ξανά το «μαζί», την κοινωνική αλληλεγγύη, την ανταλλαγή.
Απόψε στις 7 οι κάτοικοι Θησείου – Πετραλώνων «πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων και κομματικών προτιμήσεων» καλούν σε λαϊκή συνέλευση στο Πάρκο Κορεατικής Αγοράς, (Περσεφόνης και Πειραιώς απέναντι από το Γκάζι).
Όπως γράφουν στο κάλεσμά τους η συμμετοχή όλων μας σε διαδικασίες αυτοοργάνωσης και διεκδίκησης μιας εναλλακτικής, δίκαιης κοινωνικής λύσης αποτελεί την ελάχιστη πολιτική πράξη που μπορεί όντως να μας οδηγήσει μακριά από τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα που μας φορτώνουν».
Τις προάλλες, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας οργάνωσε έναν πολύ πετυχημένο ακτιβισμό σε σούπερ μάρκετ γερμανικής αλυσίδας προκαλώντας την αμηχανία της υπεύθυνης η οποία μέσα στον πανικό της κάλεσε την αστυνομία! Μια ομάδα περίπου 35 ατόμων γέμισε καρότσια του σούπερ μάρκετ με προϊόντα αλλά στο δρόμο προς το ταμείο τα παράτησε και αποχώρησε μαζικά δηλώνοντας ότι δεν έχει λεφτά να τα πληρώσει. «Άφησέ τα στο ταμείο» μέχρι να πέσουν οι τιμές είναι η πρότασή τους.
Η Πρωτοβουλία Πολιτών Καισαριανής το περασμένο Σαββατοκύριακο οργάνωσε διήμερο αλληλεγγύης και ανταλλαγής στην πλατεία της Καισαιρανής και στο Σκοπευτήριο με ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι και άλλες δράσεις και συζητήσεις.
Τα παραπάνω ενδεικτικώς αναφέρονται, γιατί υπάρχουν δεκάδες τέτοιες πρωτοβουλίες (και θα’ ρθουν κια άλλες όταν τα πράγματα θα σφίξουν ακόμη περισσότερο) με σύμμαχο το ίντερνετ και τα μπλογκς που συμβάλλουν στην ενημέρωση και προβολή των δράσεων, χωρίς τα ... «έγκριτα» σχόλια του Μεγάλου Καναλιού.
Αν μη τι άλλο το ότι δεν κλεινόμαστε στα σπίτια μας περιμένοντας φοβισμένοι να μας συμβεί το μοιραίο και βγαίνουμε να επανακαταλάβουμε δημόσιο χώρο, λέξεις και έννοιες που είχαν χάσει το νόημά τους ή τις είχαν οικειοποιηθεί άλλοι, όλα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι το «ουδέν καλόν αμιγές κακού» της υπόθεσης...
Και αν διαβάζουμε τα μηνύματα σωστά ο κόσμος με αυτό τον τρόπο μοιάζει να αντιδρά προκαταβολικά στον κίνδυνο ηθικής εξαχρείωσης που συνεπάγονται η φτώχεια και ο φόβος.
Θα φτωχύνουμε ρε αλλά δεν θα φυγομαχήσουμε...
Delino: Πριν λίγο καιρό εκατοντάδες κάτοικοι του νομού οργάνωσαν σιωπηρή διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης για το θάνατο του μικρού παιδιού, με σύνθημα "υγεία για όλους" μετά από κάλεσμα που ξεπήδησε μέσα από το διαδίκτυο.
Άλλα κινήματα καταφεύγουν στη συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων υπογραφών για διάφορα θέματα όπως "άρση της βουλευτικής ασυλίας", "διαμαρτυρία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά" κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.