Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Με πρώτη ύλη το μάρμαρο Τρανοβάλτου - Συμπόσιο Γλυπτικής στην Αιανή

3ο Εργαστήριο - Συμπόσιο Γλυπτικής στην Αιανή
Με πανηγυρική εκδήλωση στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής το βράδυ της Παρασκευής 23 Ιουλίου 2010, ολοκληρώθηκε το 3ο Εργαστήριο-Συμπόσιο Γλυπτικής με τίτλο:
"Μάρμαρο και χρώμα. Συνεχίζοντας την αναζήτηση".
Στο εργαστήριο (9-23.7.2010) που καθιερώνεται πλέον σε θεσμό αφού διοργανώθηκε με επιτυχία για 3η συνεχή χρονιά, συμμετείχαν καταξιωμένοι και νέοι καλλιτέχνες -γλύπτες, ζωγράφοι, ψηφιδογράφοι- παρουσιάζοντας τις εμπνευσμένες δημιουργίες τους στην τελετή λήξης.
Την "τιμητική" του είχε και το μάρμαρο Τρανοβάλτου που χρησιμοποιήθηκε από τους δημιουργούς και σύμφωνα με την προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη "όπως έχει αποδειχθεί από την επιστημονική έρευνα, χρησιμοποιήθηκαν κατά την αρχαιότητα για την κατασκευή γλυπτών, ορισμένα από τα οποία σώθηκαν και εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής". Για τον χρωματισμό των γλυπτών χρησιμοποιήθηκαν πέντε διαφορετικές τεχνικές από τις οποίες οι δύο -η εγκαυστική και η αυγοτέμπερα- ήταν γνωστές από την αρχαιότητα.
Συμμετείχαν οι γλύπτες Θάνος Καρώνης -ψυχή του συμποσίου- με τη "Σταυροειδή Φιγούρα", ο Φίλιππος Καλαμάρας με τη "Νίκη που Γεννιέται", ο Οδυσσέας Τοσουνίδης με το "Φωτεινό Διάστημα", οι Νίκος Κυριαζίδης και Δημήτρης Παναγιώτου με τις "Φιγούρες από την Προϊστορία", ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παλιάν με τα "Επιτύμβια" και ο -Αιανιώτης- ψηφιδογράφος Γρηγόρης Τζιαναμπέτης που με ομάδα μικρών μαθητών δημιούργησαν και παρουσίασαν ψηφιδωτό με αρχαίο γεωμετρικό θέμα.
Οι ως άνω δημιουργίες καθώς και αυτές των προηγούμενων Εργαστηρίων -2008/2009- εκτίθενται στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.
Η εκδήλωση έκλεισε με λαϊκό μουσικό πρόγραμμα τοπικών καλλιτεχνών.
Το 3ο Εργαστήριο-Συμπόσιο Γλυπτικής συνδιοργανώθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και το Δήμο Αιανής ενώ τα μάρμαρα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν χορηγία των επιχειρήσεων μαρμάρου Τρανοβάλτου:
-ΕΜΑΤΚ ΑΕ
-ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ-Ι. ΠΑΠΑΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ
-ΜΑΤΚΟ ΑΕ – Δ. ΤΥΡΝΕΝΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ
-ΤΖΙΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ. & ΣΙΑ ΟΕ
-ΜΑΡΜΑΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.