Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Κοζάνη: αίτημα για νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Την έκδοση νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων εκ μέρους της ΔΕΗ, όπου θα περιγράφεται με ρητό και ξεκάθαρο τρόπο η μετεγκατάσταση των οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης, ζητά με απόφασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, με αφορμή τις εξαγγελίες της εταιρείας για την εκμετάλλευση του ορυχείου Μαυροπηγής.

Σύμφωνα με το νομάρχη Γιώργο Δακή, σε περίπτωση που η μετεγκατάσταση δεν προβλέπεται από τη μελέτη, δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί, αντίθετα θα προωθηθεί, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, η τμηματική απαλλοτρίωση εδαφών. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε την παραμονή των τοπικών πληθυσμών στις περιοχές αυτές, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που αυτή συνεπάγεται.

"Κάτω από τους οικισμούς της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητας λιγνιτικά κοιτάσματα", αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι οι δραστηριότητες της ΔΕΗ στη συγκεκριμένη περιοχή θα καταστήσουν εφιαλτική και αβίωτη τη ζωή των κατοίκων.

"Ο νομός Κοζάνης υφίσταται οξύτατα προβλήματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, εναέριας ρύπανσης, αλλά και καταστροφής της επιφάνειας της γης από τις ανασκαφές της ΔΕΗ. Συνολικά μιλάμε για καταστροφή 170.000 στρεμμάτων, επιφάνεια που αντιστοιχεί στη μισή Μάλτα, με αποτέλεσμα η περιοχή να στερείται αγροτικής γης και δυνατοτήτων ανάπτυξης του τόπου", τονίζει ο νομάρχης και ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων για μετεγκαταστάσεις οικισμών σε περιοχές όπου η ΔΕΗ αναπτύσσει νέες εξορυκτικές δραστηριότητες.

Tα τελευταία 30 χρόνια έχουν μετεγκατασταθεί οι οικισμοί Καρδιάς, Εξοχής και Χαραυγής ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία μετεγκατάστασης των οικισμών Κομάνου και Κλείτου.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ:
Σωστές οι επισημάνσεις του Νομάρχη "οξύτατα προβλήματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, εναέριας ρύπανσης, αλλά και καταστροφής της επιφάνειας της γης από τις ανασκαφές" και το αποτέλεσμα "η περιοχή να στερείται αγροτικής γης και δυνατοτήτων ανάπτυξης του τόπου".
Αλλά αφού για όλα αυτά φταίνε τα ορυχεία, γιατί δεν ζητά να σταματήσουν τα ορυχεία την επέκταση και ζητά να μετεγκατασταθούν οι οικισμοί; Με τη μετεγκατάσταση των οικισμών θα σταματήσουν τα προβλήματα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και της καταστροφής της επιφάνειας της γης;
Με τη μετεγκατάσταση θα υπάρξουν δυνατότητες ανάπτυξης και δεν θα στερηθεί η περιοχή αγροτική γη ή με το σταμάτημα της επέκτασης του ορυχείου;
Γιατί χτυπάει το σαμάρι αντί το γαϊδούρι;

1 σχόλιο:

  1. Ας ελπίζουμε ότι στην επέκταση του ορυχείου Προσηλίου, να κάνει την αντίθετη επιλογή. Δηλαδή να σταματήσει το ορυχείο, αντί να μετεγκαταστήσει ή να αφήσει τους οικισμούς Τριγωνικού, Προσηλίου και Πολυράχου να ζουν με όλες τις επιπτώσεις που επισημαίνει από τη λειτουργία του ορυχείου.
    Ελπίζουμε να μην αφήσει να στερηθεί ο νομός, άλλα 10.000 στρέματα αγροτικής γης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.