Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ιστορίες με ηθικό δίδαγμα: Ο έλληνας και η καλύβα του Μπαρμπαθωμά!

Όταν πρωτοδημοσιεύτηκε, τον περασμένο αιώνα, στην Αμερική "Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά" συγκλόνισε τον κόσμο κι έδωσε σ' όλους να καταλάβουν πως δεν μπορούσαν να ισχυρίζονται ότι ζουν σε χώρα δημοκρατική, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σκλάβοι.
Γύρω στο 1850 στο Κεντάκι της Αμερικής αρχίζει ο αγώνας του μπαρμπα-Θωμά, της Ελίζας, του Τζορτζ και άλλων σκλάβων να μείνουν άνθρωποι, κάτω από τη σκληρότητα και την απανθρωπιά των αφεντικών.
"Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά" είναι η ιστορία ενός σκλάβου, που ζει σ' ένα μεγάλο αγρόκτημα, ευτυχισμένος με την οικογένειά του.
Ο κύριός του, όμως, αναγκάζεται να τον πουλήσει κι ο μπαρμπα-Θωμάς πέφτει στα χέρια ενός σκληρού αφέντη. Ο μπαρμπα-Θωμάς θα καταδιωχθεί, θα τιμωρηθεί και στο τέλος θα πεθάνει μαρτυρικά, γιατί, παρόλο που είναι σκλάβος, έχει ψυχή ελεύθερου ανθρώπου.
"H καλύβα του μπαρμπα-Θωμά" θεωρείται ότι ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά του περίφημου εμφυλίου πολέμου. Του πολέμου των Βορείων εναντίων των Νοτίων πολιτειών, ενός πολέμου που το τέλος του σήμανε την κατάργηση της δουλείας στην Αμερική και την απελευθέρωση εκατομμυρίων ανθρώπων από έναν απάνθρωπο ζυγό.
Η κοινωνία των ανθρώπων είναι άδικη και σκληρή, γεμάτη πόνο και εκμετάλλευση.
Σήμερα στην Ελλάδα, με τα συνεχόμενα χαράτσια και τα εξοντωτικά μέτρα κατεδαφίζεται η καλύβα του Μπαρμπαθωμά.
Αντί, η κυβέρνηση, να κατασχέσει τις περιουσίες όσων έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, (φοροφυγάδες, καταχραστές, λαμόγια κλπ) προκειμένου να βρει τα χρήματα που αναζητά, παίρνει μέτρα κατά του απλού και αδύνατου πολίτη, που η ακίνητη περιουσία είναι το τελευταίο προπύργιό του, δεδομένου ότι την τελευταία 20ετία, οι Έλληνες πολίτες απέκτησαν ένα κεραμίδι για να στεγάσουν τις οικογένειές τους.
Το μέτρο είναι απάνθρωπο και άκρως εξαντλητικό για χιλιάδες οικογένειες. Ήδη χιλιάδες νοικοκυριά απειλούνται με κατάσχεση του σπιτιού τους από τις τράπεζες. Με το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. χιλιάδες απειλούνται με διακοπή του κοινωνικού αγαθού που λέγεται ηλεκτρικό ρεύμα.
Όλοι μας γνωρίζουμε τη συναισθηματική σύνδεση του Έλληνα με το σπίτι του. Ήδη ο έλληνας απειλείται στο πιο ευαίσθητο σημείο του.
Μήπως αυτό θα είναι και η αιτία ενός νέου πολέμου μεταξύ δυνατών και αδυνάτων;







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.