Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Τα ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ και οι κοινωνικές ανατροπές!

Σχολιάζοντας το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας, όπως το έλαβα
«Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου συμπίπτει με μια δύσκολη συγκυρία στην οποία κρίνονται και διακυβεύονται πολλά:
Πρώτα-πρώτα πόσα θα είναι τα πέτρινα χρόνια για την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται, αλλά επίσης πότε και πώς η πολιτική θα ανακτήσει την κυριαρχία της επί των αγορών, πότε και πώς το πολιτικό σύστημα θα βρει τον τρόπο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας θυμίζει ότι στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανατροπών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά. Οι ανατροπές γίνονται με συμμετοχή και αγώνα, με αφοσίωση στο συλλογικό, με την πίστη σε κάτι που μπορεί να φαίνεται άπιαστο και με απομάκρυνση από το δρόμο της ιδιώτευσης.
Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας θυμίζει επίσης ότι το σύνθημα του τότε παραμένει, με κάποιον τρόπο, ζητούμενο σήμερα: Θέλουμε ψωμί για όλους, παιδεία που παράγει κοινωνικό πολιτισμό και ενεργούς πολίτες, ελευθερία που δεν περιορίζεται από την δημοσιονομική αναγκαιότητα.
Κοιτάζοντας στο Πολυτεχνείο, βλέπουμε πιο καθαρά τον ορίζοντα και πιο ζωντανή την ελπίδα».
Σχόλιο …
Επειδή το μήνυμα αφορά  την επέτειο του πολυτεχνείου, καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε ότι οι ηγέτες της εξέγερσης όχι μόνο ανέλαβαν πόστα εξουσίας που κατέχουν και σήμερα, αλλά και πολλοί είναι σήμερα υπέρ του μνημονίου, αυτού δηλαδή που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ονομάζει “πέτρινα χρόνια”. Ευτυχώς όχι όλοι, γιατί τότε δεν θα είχε κανένα νόημα η επέτειος ...
Σίγουρα η σημερινή συγκυρία είναι δύσκολη. Οι κοινωνίες που οι πολίτες είναι πολιτικοποιημένοι, και όχι απλά κομματικοποιημένοι σαν τη δικιά μας, δεν φτάνουν σε τέτοια αδιέξοδα. Το πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε στα “πέτρινα χρόνια” είναι αδύνατο και αδύναμο να μας βγάλει από τα “πέτρινα τείχη” που έχτισε γύρω μας.
Εξ άλλου ο Πρόεδρος δεν απευθύνει το μήνυμα σ΄ αυτούς αλλά σε μας τους πολίτες και ειδικότερα στη νέα γενειά.
Για να γίνει όμως ανατροπή πρέπει να γίνει εξέγερση. Για να γίνει εξέγερση πρέπει να συντρέχουν λόγοι όπως ο εκφυλισμός και ανικανότητα του πολιτικού συστήματος (που ήδη εκφυλίζεται), ανελευθερία, κατάργηση δικαιωμάτων (άρχισε με την εφαρμογή του μνημονίου ), κυριαρχία άλλων παραγόντων επί της πολιτικής  (ήδη κυριαρχούν οι αγορές) κ.ά.
Η μαγιά δηλαδή υπάρχει!
Είναι γνωστό όμως ότι οι λαοί δεν κάνουν ούτε εξεγέρσεις ούτε επαναστάσεις. Οι οργανωμένες και δυναμικές μειοψηφίες τις κάνουν και ο λαός τις περισσότερες φορές ακολουθεί (βρίσκοντας την ευκαιρία ή ακόμα και άκριτα) και χωρίς επίγνωση του τι πρόκειται να γίνει, αλλά απλά γιατί αυτό που υπάρχει πρέπει να ανατραπεί.
Αλλά αν αυτό γίνει δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει με δημοκρατικό τρόπο. Οι εξεγέρσεις και οι επαναστάσεις δεν ξέρεις ποτέ πως θα καταλήξουν!
Άρα τι διαβλέπει ο Πρόεδρος που εμείς δεν βλέπουμε ή βλέπουμε και δεν το λέμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.