Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Τώρα στις εκλογές ας μην κάνουμε τα ιστολόγια – λασπολόγια!

Επειδή και επίσημα μπήκαμε στον προεκλογικό αγώνα και οι ανακοινώσεις των παρατάξεων, οι ιδέες και προτάσεις των υποψηφίων θα είναι σε ημερήσια διάταξη, θα ήθελα να επισημάνω αλλά και να παροτρύνω τους φίλους σχολιαστές του blog, για την ανάγκη ενός ευπρεπούς σχολιασμού και κριτικής των προσώπων και των αναρτήσεων.
Είναι καθήκον και ευθύνη όχι μόνο των παρατάξεων και των υποψηφίων, αλλά και των σχολιαστών η ανάπτυξη ενός σοβαρού διαλόγου, που θα βοηθήσει στην ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής μας και στην επιλογή των καλύτερων συνδυασμών και υποψήφιων.
Τα blogs έχουν κερδίσει με το σπαθί τους ένα μεγάλο μέρος της ενημέρωσης από τα κλασικά ΜΜΕ και δίνουν τη δυνατότητα άμεσης συμμετοχής στο διάλογο όλων των πολιτών. Τη δυνατότητα αυτή μπορούμε να την αξιοποιήσουμε θετικά ο καθένας μας. Η ανωνυμία στα blogs δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουμε τη διαφωνία μας, τις θέσεις μας, την πρότασή μας για κάθε θέμα και να κρίνουμε κάθε πρόσωπο. Να κρίνουμε την εξουσία και τους υποψηφίους της, να αποκαλύψουμε, να αποδείξουμε οτιδήποτε θεωρούμε ότι οφείλει η κοινωνία να γνωρίζει.
Όσο όμως έχουμε το δικαίωμα για κριτική των παρατάξεων, των προσώπων και των θέσεων, άλλο τόσο έχουμε υποχρέωση να αποφύγουμε το σαρκασμό, τη λασπολογία, την ύβρη και τη σκοπιμότητα.
Κρίνουμε και κατακρίνουμε ότι δεν μας αρέσει, ότι δεν μας γεμίζει το μάτι, ότι θεωρούμε υπερβολή ή ψέμα και τέτοια θα δούμε πολλά. Μπορεί o θεός Μώμος, o προστάτης του σαρκασμού, να πέθανε από τον καημό του επειδή δεν βρήκε ψεγάδι στην θεά Αφροδίτη (φυσικά του διέφυγε ότι η Αφροδίτη ήταν το Ιδανικό Θηλυκό και να είχε ψεγάδι, διεγερτικό θα ήταν!) σε μας σίγουρα θα δοθεί η δυνατότητα να βρούμε πολλά ψεγάδια και να αποκαλύψουμε πολλές αλήθειες που μας κρύβουν. Οφείλουμε να τις αποκαλύψουμε όμως με ευπρέπεια, να δείξουμε τον πολιτισμό μας και την αγάπη μας, αν όχι για την αλήθεια, τουλάχιστον για τον τόπο μας.
Το να βλέπουμε κάθε ανάρτηση ως σκύβαλο (εις κύνας βαλείν = ρίξτο στα σκυλιά) και να γινόμαστε αντί σχολιαστές – πολίτες, κύνες έτοιμοι να κατασπαράξουμε τις σάρκες του καθένα που τολμά να αναρτήσει τις απόψεις του, τις ιδέες του, τις προτάσεις του για τα προβλήματα του τόπου μας, αδικούμε πρώτα εμάς τους ίδιους σαν σχολιαστές – πολίτες και δείχνουμε ότι δεν σεβόμαστε την αντίθετη άποψη, άρα δεν σεβόμαστε το διάλογο.
Αν θέλουμε να συμβάλουμε στην προκοπή αυτού του τόπου, αν θέλουμε να βοηθήσουμε στην επιλογή του καλύτερου συνδυασμού και των καλύτερων υποψηφίων, οφείλουμε όλοι μας να γίνουμε σχολιαστές – πολίτες και όχι σχολιαστές – σαρκαστές και λασπολόγοι.

1 σχόλιο:

  1. Φίλε μου το να ασχολείται κάποιος με την πολιτική προϋποθέτει -έτσι κι αλλιώς- γερό στομάχι, χιούμορ και φυσικά τα "προσόντα" για να ανταπεξέλθει στις (όπως τις λες) σαρκαστικές και κυνικές επιθέσεις των "φίλων" και αντιπάλων. Αυτό τουλάχιστον ίσχυε από την αρχαιότητα στην πατρίδα μας.
    Οι πολίτες για να επιλέξουν και να κρίνουν κάποιον θα πρέπει να γνωρίζουν την ποιότητα και τα στραβά του χαρακτήρα του και των προθέσεών του και αυτό γίνεται μέσα από τη σκληρή κριτική και γιατί όχι τη ...γελοιοποίηση, άλλωστε (κατά κανόνα) οι εκλεγέντες προχωρούν άμεσα στη γελοιοποίηση των ...ψηφοφόρων τους. Ο "πολιτισμένος" πολιτικός διάλογος είναι πάντα το ζητούμενο, αλλά και η πρώτη έννοια που γελοιοποιείται όταν ανοίγουν το στόμα τους ...
    Δε διαφωνώ με την ανάρτησή σου΄και φυσικά δεν είμαι υπέρ καμιας συκοφάντησης, αλλά ας μην οριοθετούμε μόνοι μας την πολιτική συζήτηση και την αντιπαράθεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.