Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Οι δήμοι ψηφίζουν πράσινη ανάπτυξη...

Πηγή: Σύλλογος Περιβάλλοντος και
ποιότητας Ζωής Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη

Χωριά και πόλεις της περιφέρειας που εξοικονομούν ενέργεια και χρήμα επενδύοντας σε Ανανεώσιμες Πηγές
Ο μικρός Δήμος Κάμπου στα βόρεια του Νομού Καρδίτσας5.300 κάτοικοι είναι ο πληθυσμός του- έβαλε τα... πράσινα γυαλιά σε μεγαλύτερους δήμους: κατασκεύασε 5 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 20 kW/h το καθένα. Και από την περασμένη άνοιξη παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο.
O δήμος εκμεταλλεύτηκε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και πλέον πωλεί στη ΔΕΗ το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει. Βέβαια, πρώτα έπρεπε να περάσει από τον γνωστό σκόπελο της γραφειοκρατίας μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το έργο. Η αίτηση είχε υποβληθεί από το 2006. «Είχα πει στους συνεργάτες μου να παρακολουθούν τα προγράμματα που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διότι στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας ήμασταν πίσω σε αυτόν τον τομέα» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Κάμπου Κωνσταντίνος Παπαλός.
Φωτοβολταϊκά πάρκα, εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων, φωτισμός δημόσιων κτιρίων και δρόμων από τον ήλιο, αιολικά πάρκα είναι μόνο μερικές από τις πράσινες δραστηριότητες, που θα τις ζήλευαν ακόμη και μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Μικροί δήμοι, χωριά και κοινότητες είδαν στην περιβαλλοντική ανάπτυξη μια ευκαιρία. Άλλωστε, όπως τονίζουν στα «ΝΕΑ» οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι των κοινοτήτων αυτών, «θέληση να υπάρχει και όλα μπορεί να γίνουν».
Το κέρδος
Όπως λέει ο δήμαρχος Κάμπου, τα οφέλη για τον δήμο σήμερα είναι πολλαπλά.
«Με δυόμισι στρέμματα που χρειαστήκαμε για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, είναι σαν να έχουμε δημιουργήσει 200 στρέμματα δάσους. Και αυτό διότι τόσα θα χρειάζονταν για να απορροφούν τους 280 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, την έκλυση των οποίων αποτρέπουν τα φωτοβολταϊκά».
«Τα έσοδα από την πώληση του ρεύματος τα υπολογίζουμε σε 60.000- 65.000 ευρώ τον χρόνο»
αναφέρει ο κ. Παπαλός.
Από το ποσό, 50% θα επανεπενδύεται σε περιβαλλοντικά έργα και το υπόλοιπο σε δραστηριότητες του περιβαλλοντικού, πολιτιστικού, αθλητικού και γενικώς του κοινωνικού τομέα του δήμου.
Με στόχο, όπως σημειώνει ο δήμαρχος, τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και την καλλιέργεια του εθελοντισμού και της συλλογικότητας. Παρότι αναλαμβάνονται πράσινες πρωτοβουλίες σε διάφορες γωνιές της χώρας μας, η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα προχωρά με ρυθμό χελώνας.
Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στόχος ήταν έως το 2010 να εγκατασταθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ισχύος 4.300 ΜW, από τα οποία 3.600 ΜW θα είναι από αιολικά πάρκα.
Έτσι, θα περιορίζονταν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 8,78 εκατ. τόνους ετησίως. Ωστόσο, έως τώρα έχουν εγκατασταθεί μόνο 1.050 ΜW και από αυτά μόνο τα 890 ΜW είναι από αιολικά πάρκα.

1 σχόλιο:

  1. Υπάρχουν ΔΗΜΑΡΧΟΙ και δημαρχεύοντες
    κάθε τόπος ότι του αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.