Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

Εμείς οι κάτοικοι των οικισμών Τριγωνικού, Πολυρράχου και Προσηλίου, με την επιστολή αυτή καλούμε τους υποψήφιους βουλευτές του ν. Κοζάνης, στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, να τοποθετηθούν και να δεσμευτούν ότι και μετά τις εκλογές θα είναι συμπαραστάτες στον δίκαιο αγώνα μας για την άρση της Οριστικής Παραχώρησης Ν. 63 και το σταμάτημα της λειτουργίας και της επέκτασης του ορυχείου «Προσηλίου».
Βασικό κριτήριο της ψήφου μας στις εκλογές αυτές, όλων των πολιτών των Σερβίων-Καμβουνίων είναι η θέση των υποψήφιων βουλευτών στο μεγάλο αυτό πρόβλημα της περιοχής μας.
Θεωρούμε ότι καθήκον όλων των εκλεγμένων με την ψήφο μας Βουλευτών, είναι η προάσπιση του συμφέροντος της τοπικής κοινωνίας.
Η έκταση της Οριστικής Παραχώρησης Ν. 63 περιλαμβάνει τα 8/10 της καλλιεργήσιμης έκτασης των τριών οικισμών. Από την έκταση αυτή ζουν και συντηρούνται οι 800 κάτοικοι της περιοχής.
Η τοπική κοινωνία και η ανάγκη της για βιώσιμη ανάπτυξη, δεν έχει κανένα όφελος από εξορυκτικές δραστηριότητες οι οποίες χρειάζονται τις περιουσίες μας, τα σπίτια μας και τους οικισμούς μας για να υλοποιηθούν.
Οι κάτοικοι της περιοχής με επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία ζήτησαν την άρση της Οριστικής Παραχώρησης και το σταμάτημα της επέκτασης του ορυχείου. Δυστυχώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με το κακώς νοούμενο «Εθνικό Συμφέρον». Εμείς όμως αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως το νοούμενο ως «εθνικό συμφέρον», ενώ βρίσκεται σε σύγκρουση με το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή με το δημόσιο συμφέρον, επικρατεί.
Στις 29 Μαρτίου 2009 οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να βγουν στο δρόμο διεκδικώντας το αυτονόητο. Να είναι ιδιοκτήτες των περιουσιών τους και να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να παραμείνουν στον τόπο τους. Δεν ξέρουμε πόσο σοβαρά πήραν οι τοπικοί θεσμικοί φορείς αυτή τους τη διαμαρτυρία. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις περιουσίες μας, τα σπίτια και τους οικισμούς μας, το δικαίωμα να παραμείνουμε στον τόπο μας. Τα συνταγματικά μας δικαιώματα της ιδιοκτησίας γης, κατοικίας και προστασίας της υγείας, που είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου στην εποχή της αστικής δημοκρατίας που ζούμε, τα θεωρούμε αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα.
Οι λόγοι που αρνούμαστε την επέκταση του ορυχείου και να βρισκόμαστε όμηροι της Οριστικής Παραχώρησης είναι οι παρακάτω:

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ
Από τα 11.161 στρέμματα της καλλιεργήσιμης έκτασης των τριών οικισμών τα 8.928 βρίσκονται εντός της Οριστικής Παραχώρησης. Η εκμετάλλευση αυτής της έκτασης με εξορυκτικές δραστηριότητες σημαίνει και την αφαίρεσή της από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Αυτό οδηγεί τους κατοίκους στο οριστικό χάσιμο των περιουσιών τους και την οικονομική τους καταστροφή.
Η μετατροπή της περιοχής σε λιγνιτωρυχείο σημαίνει, μεταξύ των άλλων, απώλειες θέσεων εργασίας αγροτών και κτηνοτρόφων και μηδενισμό της παραγωγής των συναφών αγαθών, τα οποία ως γνωστόν είναι άριστης ποιότητας, περιζήτητα και σε ανεπάρκεια. Οι απώλειες αυτές είναι ανυπολόγιστες όχι μόνο σε οικονομικά μεγέθη, αλλά και σε ιστορική εμπειρία που συσσωρεύτηκε από την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή.
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι περιβαλλοντικές καταστροφές, στις περιοχές όπου γίνονται εξορυκτικές δραστηριότητες, είναι τόσο μεγάλες που τομείς όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία πρακτικά εξαφανίζονται και οι κάτοικοι στερούνται ακόμα και τα βασικά για την επιβίωσή τους.

2. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Ο χώρος επέκτασης του ορυχείου είναι κατά 80% ιδιόκτητος. Κανείς από τους κατοίκους δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει την περιουσία του για εξορυκτικές δραστηριότητες. Ανεξάρτητα αν οι νόμοι και τα δικαστήρια επιβάλλουν την αναγκαστική απαλλοτρίωση για εξορυκτικές δραστηριότητες, εμείς δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε το συνταγματικό μας δικαίωμα στην ιδιοκτησία μας, με κάθε μέσο.
Η Οριστική Παραχώρηση περιλαμβάνει στα όριά της τον οικισμό του Τριγωνικού. Ως εκ τούτου κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή και ο ίδιος ο οικισμός. Κανείς από τους κατοίκους δεν είναι διατεθειμένος να απεμπολήσει το δικαίωμα να έχει κατοικία στον τόπο του.

3. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η πραγματοποίηση της εξορυκτικής δραστηριότητας τόσο κοντά στα χωριά μας, με βάση την ως τώρα εμπειρία μας, αλλά και από την εμπειρία ολόκληρου του νομού, έχει δημιουργήσει ένα νοσογόνο περιβάλλον λόγω ηχορύπανσης και σκόνης που προκαλεί η συγκεκριμένη εκμετάλλευση. Το δικαίωμά μας να ζούμε σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον παραβιάζεται. Η προστασία της υγείας των κατοίκων είναι συνταγματική επιταγή και ένα από τα πρώτιστα καθήκοντά της.

4. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Μόνο αν αντί του ορυχείου, η περιοχή αξιοποιήσει τα προγράμματα Πίνδος, αγροτικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της υπαίθρου και άλλα που τρέχουν, μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της περιοχής μας.
Το στόχο «να έχει η περιοχή μας μέλλον», οφείλουν να έχουν οι βουλευτές του νομού μας. Εδώ βρίσκεται η ευθύνη τους.
Ζητούμε να συμβάλλετε στη δημιουργία ενός σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής, μέσα στο οποίο οι κάτοικοι να νιώθουν ότι εντάσσονται.
Ζητούμε να συμβάλλετε στη δημιουργία ενός παραγωγικού περιβάλλοντος, που θα αυξήσει τα έσοδα των κατοίκων και την απασχόληση στην περιοχή μας.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα συγκρατήσει τον υπάρχοντα πληθυσμό και πιθανόν να προσελκύσει και άλλους να επιστρέψουν στην περιοχή.
Πιστεύουμε ότι η επέκταση του ορυχείου και η δέσμευση της περιοχής στην Οριστική Παραχώρηση θα σημάνει και το τέλος της.
Ελπίζουμε η θέση σας, να λάβει υπόψη της τη θέληση των κατοίκων, το συμφέρον της περιοχής και να σταθείτε αλληλέγγυος στα συνταγματικά δικαιώματα ιδιοκτησίας, κατοικίας και προστασίας της υγείας των κατοίκων. Να σταθείτε συμπαραστάτες στον αγώνα μας.

Πληροφοριακά στοιχεία
*Έχουν υπογράψει την έντυπη επιστολή περισσότεροι από 600 κάτοικοι.
*Έχουν υπογράψει την online επιστολή διαμαρτυρίας 292 άτομα
*Διαβάστε εδώ όλες τις δραστηριότητες της Επιτροπής Αγώνα
*Περισσότερα στο site το "Δέλινο εκπέμπει SOS"
*Το κείμενο της κορυφής "το μήνυμα της ψήφου μας" στάλθηκε σε όλα τα facebook των υποψήφιων *Βουλευτών. Όταν έχουμε όλες τις απαντήσεις θα τις ανακοινώσουμε.
*Η Επιτροπή Αγώνα θα επισκεφθεί όλα τα εκλογικά κέντρα των υποψήφιων βουλευτών για να επιδώσει την επιστολή.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

7 σχόλια:

  1. Ποιοι υποψήφιοι βουλευτές έχουν υπογράψει την online διαμαρτυρία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπογράψει κανείς από τους υποψήφιους την on line διαμαρτυρία.
    Περιμένουμε ότι μετά την επίδοση της επιστολής να το πράξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η απάντηση της Έλσας Φωτιάδου στο facebook: ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ.ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Κ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΣΑΣ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η απάντηση του Πάρι Κουκουλόπουλου στο facebook:
    Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΖΗΤΗΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΣΑΦΩΣ ΝΑ ΑΝΑΛΥΘΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ FACEBOOK.ΜΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΟΥ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ,ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Νίκος Τσιαρτσιώνης ζήτησε να ξαναστείλω την ανάρτηση, γιατί οι γραμματοσειρές του υπολογιστή του δεν αναγνώρισαν τα ελληνικά. Θα απαντήσει όταν παραλάβει την έντυπη επιστολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τους υποψήφιους σήμερα βουλευτές παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Μάρτη στον κόμβο του Τριγωνικού.
    Τους αναφέρω γιατί πρέπει να θυμόμαστε:
    Βλατής Ιωάννης βουλευτής καιυποψήφιος του ΠΑΣΟΚ
    Μπούρτσου Τάσα υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
    Τσικαρδάνη Δώρα υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ
    Τσικριτζής Λάζαρος υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων
    Εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Επιροπής του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λάζαρος Τσικριτζής
    Εμεις ειπαμε το ΟΧΙ απο την πρώτη μέρα
    ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
    Ελάτε και στο Κοβενταρειο την Πέμπτη στις 8.30 μμ να πάρουμε και λιγο κουράγιο για τη συνέχεια. Ψοφήσαμε να τρέχουμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.