Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Κοζάνη θα γίνει πρότυπο πράσινης ανάπτυξης



Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφιέρωσε ένα μέρος της ομιλίας του, στη συγκέντρωση της Κοζάνης, για τα τοπικά θέματα. Ορισμένα θέματα, όπως η κάθετος της Εγνατίας (Κοζάνης - Λάρισας), η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Θεσσαλία (το τρένο της Καλαμπάκας έμεινε στην τοπική ιστορία), η σύνδεση ΑΕΙ και ΤΕΙ με την ανάπτυξη, η αξιοποίηση των ορεινών όγκων και των λιμνών αποτελούν επανάληψη παλιών ανεκπλήρωτων υποσχέσεων και τις έχουμε βαρεθεί. Από την ομιλία του ένα καινούργιο και σημαντικό διέκρινα.
Η Κοζάνη πρότυπο πράσινης ανάπτυξης
Το καινούργιο και σημαντικό που ανέφερε είναι η "Πράσινη Ανάπτυξη" και πως αυτή θα επιτευχθεί στην περιοχή μας. Είναι σημαντική η δέσμευση αυτή, γιατί έρχεται σε σύγκρουση με το ισχυρό τοπικό "λόμπυ του λιγνίτη" που μέχρι σήμερα επιβάλει και το μοντέλο ανάπτυξης στην περιοχή μας.
Είπε λοιπόν:
  • Είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε την περιοχή από το τέλμα, διότι διαθέτει όλο το δυναμικό για να γίνει αυτή η Περιφέρεια ένα πρότυπο πράσινης ανάπτυξης, πόλος γνώσης, τεχνολογικής και επιχειρηματικής καινοτομίας.
  • Η αγροτική αναγέννηση του τόπου, σε συνδυασμό με την ανάδειξη του τοπίου, αποτελεί επιθετική λύση ανάπτυξης σε μια εποχή κρίσης, του διατροφικού μοντέλου και της αγοράς τροφίμων.
  • Να μπορέσουμε, μέσα από την πράσινη ανάπτυξη, να έχουμε την αξιοποίηση των Πιερίων και της λίμνης Πολυφύτου στο Νομό Κοζάνης, που είναι ένα αναπτυξιακό στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε. ... Διαθέτει αυτή η Περιφέρεια τα μεγαλύτερα αποθέματα επιφανειακών υδάτων σε ολόκληρη τη χώρα.
  • Και βεβαίως, η ανάπτυξη στην Κοζάνη είναι συνδεδεμένη με τον λιγνίτη. Όμως, αργά ή γρήγορα, ο λιγνίτης θα τελειώσει. Και οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε από τώρα, όχι αύριο, από τώρα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα. ... Εμείς, θέλουμε η Κοζάνη, με την ενεργειακή της τεχνογνωσία, να πρωτοστατήσει, να συμβάλουμε στη μετάβαση σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
  • Δεσμευόμαστε να εκπονήσουμε αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των εδαφών, μετά την εκμετάλλευση του λιγνίτη.
  • Δεσμεύομαι για τη μετεγκατάσταση των οικισμών που πλήττονται από τη λειτουργία της ΔΕΗ.
  • Θέλουμε την Κοζάνη, την Δυτική Μακεδονία, ενεργειακό κέντρο υψηλής τεχνολογίας, καθαρών πηγών. Είναι στοίχημα για την Κοζάνη, είναι στοίχημα για τη Μακεδονία, είναι στοίχημα για την Ελλάδα.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει ένα σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη, ακριβώς μετά από τη διεθνή κρίση. Στο σχέδιο αυτό για την ανάκαμψη, διατίθενται 4 δισεκατομμύρια ευρώ για καθαρή ενέργεια στις χώρες. ... Γιατί θέλουμε ένα περιβάλλον καθαρό για την περιοχή, που μπορεί να βοηθήσει, να συμβάλει ώστε τα παιδιά να ζουν εδώ χωρίς φόβο για την υγεία τους, αλλά και για να δοθούν και δουλειές.
  • Θα δώσουμε λόγο στην Περιφέρεια, δυνατότητες στην Περιφέρεια, αρμοδιότητες στην Περιφέρεια, εξουσία στην Περιφέρεια, στον πολίτη, για να μπορείτε εσείς να καθορίζετε οι ίδιοι τις προτεραιότητες για την ανάπτυξη.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει όταν γίνει πρωθυπουργός. Θα υλοποιήσει αυτή του την υπόσχεση ή το "λόμπυ του λιγνίτη" θα ανατρέψει τα σχέδιά του.
Υπόψην ότι το "λόμπυ του λιγνίτη" έχει γερά απλωμένα τα πλωκάμια του σε όλα τα κόμματα και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ.

2 σχόλια:

  1. Μα για το ΠΑΣΟΚ ο λιγνίτης αποτελεί πράσινη ανάπτυξη. Ρωτήστε και τους υποψηφίους του κόμματος για να σας το επιβεβαιώσουν, αν δεν με πιστεύετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.