Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

“Δύο Φεγγάρια τον Αύγουστο”: Μια ακόμα διαδικτυακή φάρσα!Διαδίδεται τελευταία στο διαδίκτυο με e-mail το παρακάτω κείμενο:
Ο πλανήτης Άρης θα είναι ορατός στο νυχτερινό ουρανό αυτό τον Αύγουστο. Θα φανεί τόσο μεγάλος όσο η Πανσέληνος με γυμνό μάτι. Καλύτερη στιγμή να τον παρατηρήσεις θα είναι η 27η Αυγούστου στις 12.30 το βράδυ, όταν ο Άρης θα έρθει σε απόσταση 55 εκ. χλμ. από τη γη. Να προσέξεις τον ουρανό εκείνη τη νύχτα. θα μοιάζει σαν η γη να έχει δύο φεγγάρια. Η επόμενη φορά που ο Άρης θα έρθει τόσο κοντά θα είναι το 2287. Που σημαίνει ότι εσύ θα λείπεις...
http://astronautes.blogspot.com/2007/07/blog-post.html
Η αλήθεια όμως είναι παρακάτω:
Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης προειδοποιεί «Η άγνοια μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην παραπληροφόρηση» Το παραπάνω μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και περιγράφει την υποτιθέμενη εμφάνιση του πλανήτη Άρη με φαινόμενη διάμετρο όση είναι και η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης αποτελεί μία από τις διαδικτυακές φάρσες ή απάτες που συχνά κυκλοφορούν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κάποιοι γρήγοροι υπολογισμοί μπορούν να μας δείξουν ότι το περιεχόμενο του παραπάνω ηλεκτρονικού μηνύματος δεν μπορεί να είναι αληθινό. Η απόσταση των 56 εκατομμυρίων χιλιομέτρων αντιστοιχεί σε 0.37 AU αστρονομικές μονάδες . Αν ο Άρης στις 0.37 αστρονομικές μονάδες δηλαδή στο 0.37 της απόσταση Γης Ήλιου φαινόταν σαν την πανσέληνο η οποία έχει την ίδια γωνιακή διάμετρο με τον Ήλιο θα έπρεπε να έχει και το 0.37 της πραγματικής διαμέτρου του Ήλιου που σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχει διάμετρο 76 φορές μεγαλύτερη από την πραγματική του διάμετρο η πραγματική διάμετρός του είναι η μισή από τη διάμετρο της Γης και θα έπρεπε να είναι 38 φορές η διάμετρος της Γης δηλαδή 3 φορές όσο είναι ο Δίας περίπου και μάζα 0.7 φορές την μάζα του Ήλιου ουσιαστικά λόγω μάζας θα είχε εξελιχθεί σε άστρο . Με αυτά τα δεδομένα προφανώς ο Άρης δεν θα μπορούσε ποτέ να φαίνεται με γυμνό μάτι σαν την πανσέληνο. Και τέλος πέρα από όλα αυτά και σε σχέση με την τρέχουσα χρονική συγκυρία αυτή την περίοδο καλοκαίρι του 2008 ο Άρης ανατέλλει μετά τις 9 30 το πρωί και δύει γύρω στις 21 05 το βράδυ και άρα φαίνεται την ημέρα μόνο που σημαίνει ότι ο Άρης αυτή την εποχή βρίσκεται από την μεριά που είναι ο Ήλιος και άρα η Γη και ο Άρης είναι σε αντιδιαμετρικά σημεία των τροχιών τους δηλαδή ενδεχομένως να βρίσκονται σε μέγιστο της μεταξύ τους απόστασης και όχι σε ελάχιστο. Για την ακρίβεια ο Άρης θα βρίσκεται 23 αστρονομικές μονάδες μακριά δηλαδή πάνω από 340000000 χιλιόμετρα μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.