Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

6 στους 10 Έλληνες θεωρούν τα πολιτικά κόμματα τον πιο διεφθαρμένο θεσμό στην Ελλάδα.

Από την Ελευθεροτυπία 4-6-09, Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Σπάει κάθε ρεκόρ η διαφθορά στην Ελλάδα, πλήττοντας την καρδιά του πολιτικού συστήματος. Περίπου έξι στους δέκα ερωτηθέντες (58%), στο πρόσφατο Βαρόμετρο της Διεθνούς Διαφάνειας, θεωρούν ως πιο διεφθαρμένο θεσμό στη χώρα μας τα πολιτικά κόμματα, με τους δημόσιους αξιωματούχους και υπαλλήλους να ακολουθούν με το 16% των προτιμήσεων!

Τα ΜΜΕ συγκεντρώνουν το 10%, η Βουλή το 7% των απαντήσεων, η Δικαιοσύνη το 5% και ο ιδιωτικός τομέας έρχεται τελευταίος με 4% να τον κατονομάζουν ως τον πιο διεφθαρμένο.
Το πολύ υψηλό ποσοστό (58%) που καταγράφει η διαφθορά των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα στο κόσμο. Μας περνά μόνο η Νιγηρία, όπου επίσης το 63% των ερωτώμενων κατονομάζει ως πιο διεφθαρμένα τα πολιτικά κόμματα, ενώ στην Ευρώπη μας ακολουθεί από κοντά η Ιταλία με ποσοστό 44% των ερωτηθέντων. Δεν είναι τυχαίο ίσως ότι σε Ελλάδα και Νιγηρία έκανε θραύση το σκάνδαλο Siemens, ενώ στη γείτονα είναι ορατές ακόμη οι αναταράξεις του πολιτικού συστήματος με την επιχείρηση «Καθαρά χέρια».
Αλλες χώρες όπου τα πολιτικά κόμματα κατακτούν την πρωτιά της διαφθοράς είναι η Αργεντινή, η Αυστρία, η Βολιβία, η Χιλή, η Φινλανδία, η Κολομβία, η Σερβία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βενεζουέλα.
Η ίδια εικόνα αποτυπώνεται ανάλογα στο δείκτη αντίληψης της διαφθοράς στην Ελλάδα. Οι ερωτηθέντες κατατάσσουν στην πρώτη θέση τα πολιτικά κόμματα με δείκτη 4,4 (με όριο ακραίας διαφθοράς το 5). Αλλά και στο σύνολο της Ε.Ε. τα πολιτικά κόμματα καταλαμβάνουν τον υψηλότερο δείκτη διαφθοράς (3,7).
Τη δεύτερη θέση στη χώρα μας καταλαμβάνουν τα ΜΜΕ (3,8) και ακολουθούν η δημόσια διοίκηση και το Κοινοβούλιο με 3,7, αρκετά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η κατάταξη του ιδιωτικού τομέα στην τελευταία θέση (3,4) δεν ακολουθεί ωστόσο τη γενική τάση, που θέλει περισσότερους από τους μισούς ερωτηθέντες να αντιλαμβάνονται σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς στον χώρο των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Τα τελευταία 5 χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση διαφθοράς 8% στον τομέα αυτόν, σε σχέση με το αντίστοιχο βαρόμετρο πριν από 5 χρόνια. Η άποψη των περισσότερων είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας χρησιμοποιεί τη δωροδοκία για να επηρεάζει τη δημόσια πολιτική, τους νόμους και τους κανονισμούς προς όφελός του.
Το αρνητικό κλίμα επιβαρύνει και η πολύ κακή άποψη που έχουν οι ερωτηθέντες για τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Μόνο ένας στους τρεις ερωτηθέντες (ποσοστό 31%) θεωρεί αποτελεσματικές τις προσπάθεις των κυβερνήσεών τους. Ειδικά για την Ελλάδα αναφέρεται ότι ανήκει στις χώρες (μαζί με Μαλαισία, Παναμά, Φιλιππίνες, Σενεγάλη, Ισπανία, Ταϊλάνδη, Τουρκία και Βενεζουέλα) όπου η άποψη των ερωτηθέντων για την αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεών τους φαίνεται να μειώνεται.
Είναι εντυπωσιακό πως πάνω από το 10% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι πλήρωσαν κάποιο «δώρο» τον τελευταίο χρόνο. Από αυτούς, οι τέσσερις στους δέκα έδωσαν συνολικά για δωροδοκία ποσόν που αγγίζει το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους!
Ειδικότερα τα ποσοστά της μικροδιαφθοράς αναλύονται ως εξής: Ενας στους πέντε πολίτες που είχαν επαφή με την αστυνομία τον τελευταίο χρόνο ανέφεραν ότι δωροδόκησαν αστυνομικούς! Τα ποσοστά αφορούν το σύνολο της έρευνας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ενα άλλο σημαντικό ποσοστό, το 16%, είπαν ότι δωροδόκησαν δικαστές και ένα άλλο, 15%, ότι έδωσαν δώρο για παροχή υπηρεσιών γης!
Στη λίστα των δωροδοκιών μικρής κλίμακας ακολουθούν η δημόσια διοίκηση και οι υπηρεσίες αδειών παραμονής (13%), το εκπαιδευτικό σύστημα με 9%, οι ιατρικές υπηρεσίες (9%) και η εφορία (7%).
Η έρευνα του Βαρόμετρου έγινε μεταξύ 73.000 συμμετασχόντων σε 69 χώρες και περιοχές όλης της Γης. «Το πρόβλημα της διαφθοράς εξακολουθεί να αποτελεί παγκοσμίως το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της δημοκρατίας.
Η ευθύνη του πολιτικού κόσμου είναι μεγάλη και όσο η εικόνα που παρουσιάζουν οι πολιτικές δυνάμεις δεν αντιστρέφεται, η λύση απομακρύνεται», επισημαίνει ο Κ. Μπακούρης, πρόεδρος της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.