Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Ήμασταν όλοι εκεί!!!

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΗΤΑΝ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ


Οι κάτοικοι των χωριών Τριγωνικού, Πολυρράχου και Προσηλίου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο του Τριγωνικού, ενάντια στη λειτουργία και την επέκταση του λιγνιτωρυχείου «Προσηλίου».
Ήταν όλοι εκεί! Μικρά παιδιά, νέοι, γέροι με τα μπαστούνια τους, γριές με μαύρα μαντήλια και όλοι οι κάτοικοι έκλεισαν για τρεις ώρες τα σπίτια τους και βρέθηκαν στον κόμβο του Τριγωνικού για να διαδηλώσουν ότι είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τον τόπο τους από την επερχόμενη καταστροφή.
Έχουν σαν κύρια αιτήματα την άρση της Οριστικής παραχώρησης 63 Νομού Κοζάνης, το σταμάτημα της λειτουργίας και της επέκτασης του λιγνιτωρυχείου και την αποκατάσταση των εδαφών του παλιού ορυχείου.
Η «Οριστική παραχώρηση» είναι έκτασης 10.000 στρεμμάτων. Αν αυτά παραχωρηθούν στο ορυχείο, λένε οι κάτοικοι, θα είναι καταστροφή για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Η περιοχή είναι καθαρά γεωργοκτηνοτροφική. Τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα τους, που μέχρι τώρα ήταν περιζήτητα, θα μένουν πια στα αζήτητα, λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που θα προκληθεί από το ορυχείο.
Επιπλέον η «Οριστική Παραχώρηση» περιέχει μέσα τους οικισμούς των χωριών Τριγωνικού και Πολυρράχου και οι κάτοικοι φοβούνται ότι, αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστούν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους ή θα είναι αναγκασμένοι να ζουν μέσα σε ένα περιβάλλον μολυσμένο και περιβαλλοντικά υποβαθμισμένο.
Κρατώντας μαύρες σημαίες, βγήκαν στον εθνικό δρόμο Κοζάνης Λάρισας και μοίρασαν στους διερχόμενους οδηγούς συμβολικά αναπνευστικές μάσκες, νερό και μια ανακοίνωση που ανέλυε τα προβλήματα της περιοχής τους.
Με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους τους αρμόδιους φορείς, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν στην καταστροφή της περιοχής τους.
Διεκδίκησαν το αυτονόητο «Να έχει ο τόπος τους μέλλον».
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο πρώην Βουλευτής Γιάννης Βλαντής, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Γιώργος Μαργαρίτης, Τάσα Μπούρτζιου, Γιάννης Μητσιάκος εκπροσωπώντας και το ΚΚΕ, Γιάννης Αποστολίδης, ο υποψήφιος Βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης Λάζαρος Τσικριτζής, Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Συνασπισμού Αντώνης Κύρανας, ο Πρόεδρος του ΠΕΕΚΠΕ Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Μπλάντζας, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Σερβίων Κυριάκος Τσολακίδης και η Δώρα Τσικαρδάνη πρώην δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σερβίων. Την Κύρια ομιλία έκανε ο Βασίλης Παπαθανασίου εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα ενώ το συντονισμό της συγκέντρωσης είχε ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Τριγωνικού Βασίλης Βακουφτσής.
Αντισυγκέντρωση στον κόμβο Σερβίων

Την ίδια ώρα στον κόμβο Σερβίων πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα τη λειτουργία του ορυχείου, οι υπάλληλοι της εταιρείας, το σωματείο αυτοκινητιστών Φ.Δ.Χ (ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, το σωματείο ιδιοκτητών φορτηγών και μηχανημάτων (ΤΑ ΠΙΕΡΙΑ) και ο εμπορικός σύλλογος Σερβίων (Ο ΕΡΜΗΣ).
Κύριο αίτημά τους η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου και οι δικές τους θέσεις εργασίας.
Άντε, το σωματείο και τους ιδιοκτήτες φορτηγών το καταλαβαίνουμε, να κάνουν αντιπερισπασμό στη συγκέντρωση των κατοίκων. Ο εμπορικός σύλλογος γιατί; Μήπως θέλει να του κυρήξουμε εμπάρκο όλοι οι κάτοικοι της περιοχής;
Ας μας απαντήσουν όμως στα παρακάτω:
Για τις θέσεις εργασίας των γεωργών και των κτηνοτρόφων της περιοχής που θα χαθούν, δεν τους ενδιαφέρει; Όχι, αρκεί αυτοί να έχουν δουλειά!
Για τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής που παίρνει το ορυχείο, δεν τους νοιάζεί; Όχι, αφού δεν είναι δικά τους!
Η επιβάρυνση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, δεν τους αφορά; Όχι, άλλοι θα ζουν μόνιμα εκεί!
Για τα χωριά που κινδυνεύουν με αφανισμό αδιαφορούν; Ναι, άλλοι θα ξεριζωθούν!
Οι τοπική κοινωνία λέει «πρώτα ο Ανθρωπος».
Οι άνθρωποι της εταιρείας λένε «Πρώτα η εργασία», ακόμα δεν κατάλαβαν ότι θα έχουν και "ορυχεία και ανεργία"
Στην αντισυγκέντρωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σερβίων και ένας Νομαρχιακός Σύμβουλος (θα μάθω το όνομα στα σίγουρα και θα σας το πω!).
Μήπως τελικά η αντισυγκέντρωση δεν εξυπηρετούσε τους ίδιους, αλλά την εταιρεία και τους υπαλλήλους της; (Υπαλλήλους δεν εννοώ τους εργαζόμενους στην εταιρεία, αλλά όσους συμπεριφέρονται ως υπάλληλοί της - Κάποιους τοπικούς παράγοντες, δηλαδή, που σε μας το παίζουν αφεντικά και στην εταιρεία υπάλληλοι.
Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Εμείς τα έχουμε βγάλει.

1 σχόλιο:

  1. Φίλλοι μου, σας λέω ότι την αντισυγκέντρωση την οργάνωσε ο Δήμαρχος και ο υποψήφιος βολευτής (όχι βουλευτής, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ) και ο Αντιδήμαρχος με καταγωγή από τη ν περιοχή των τριών χωριών.
    Όταν φιλόδοξοι υποψήφιοι βολευτές, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι, φτάνουν σαυτή την κατάντια, μην απορούμε που η περιοχή βρίσκεται σαυτά τα χάλια.
    Και το χειρότερο μην περιμένουμε κάτι το καλό.
    Από το ΄κακό στο χειρότερο θα πάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.