Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Η απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ στην επιστολή διαμαρτυρίας των κατοίκων Τριγωνικού

Στάλθηκε από το γραφείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΥΠΕΧΩΔΕ, προς τη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής των Ελλήνων η απάντηση για τη διαμαρτυρία των κατοίκων Τριγωνικού που αφορούσε την επέκταση της λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου Προσηλίου.
Από την απάντηση φαίνεται ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι έτοιμο να προχωρήσει στην έγκριση της ΜΠΕ για την επέκταση του λιγνιτωρυχείου και τη μεταφορά του χώρου επεξεργασίας λιγνίτη στη νέα θέση.
Για το θέμα της άρσης της Οριστικής Παραχώρησης 63 Ν. Κοζάνης παραπέμπει το θέμα στα αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Υπενθυμίζουμε ότι τις αναφορές υπέβαλαν ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Κοζάνης κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι βουλευτές ΚΚΕ του Νομού Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου, τους οποίους και ευχαριστούμε.

Η απάντηση έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρία κατοίκων Δ.Δ. Τριγωνικού του Δήμου Σερβίων Ν. Κοζάνης
Σχετ.: Η με αρ. πρωτ. 2571/30-1-09 αναφορά του Βουλευτή κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και η με αρ. πρωτ. 2505/2-2-09 αναφορά των βουλευτών κ. Γ. Ζιώγα και κας Σ. Καλαντίδου.

Για το παραπάνω θέμα και σε ότι αφορά θέματα της αρμοδιότητας ΥΠΕΧΩΔΕ σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:
Με την υπ αρ. πρωτ. 549671/3600/4-8-06 ΚΥΑ (ΥΠΕΧΩΔΕ – ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ) Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιγνίτη λιγνιτωρυχείου συνολικής έκτασης 635.343 τ.μ. και των συνοδών αυτής έργων στη θέση ΠΡΟΣΗΛΙΟ του Δ.Δ. Πολυρράχου του Δήμου Σερβίων του Νομού Κοζάνης από την εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. η οποία τροποποιήθηκε με την υπ. αρ. πρωτ. 164540/144/23-4-08 ΚΥΑ ΥΠΕΧΩΔΕ – ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Η ισχύς της προαναφερόμενης ΚΥΑ είναι έως 4-5-2016.
Στις 13-6-2008 υποβλήθηκε στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού/ΥΠΕΧΩΔΕ νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από την εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. που αφορά στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιγνίτη σε χώρους συνολικής έκτασης 1.210.532 τ.μ. και των συνοδών αυτής έργων στη θέση ΠΡΟΣΗΛΙΟ Δ.Δ. Πολυρράχου, Δήμου Σερβίων, Νομού Κοζάνης από την εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε.
Στη νέα αυτή ΜΠΕ γίνεται ουσιαστικά επέκταση των χώρων επέμβασης του λιγνιτωρυχείου κατά 275.180 τ.μ. με σκοπό αφ ενός την επέκταση της εκμετάλλευσης σε όμορες εκτάσεις και αφ ετέρου την εγκατάσταση νέου συγκροτήματος επεξεργασίας λιγνίτη σε νέα θέση.
Με την έναρξη λειτουργίας του νέου συγκροτήματος στη νέα θέση προβλέπεται η παύση λειτουργίας του υφιστάμενου συγκροτήματος επεξεργασίας λιγνίτη που βρίσκεται πλησίον οικισμού και επαρχιακής οδού, ενώ η διακίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων που θα μεταφέρουν τον λιγνίτη δεν θα γίνεται πλέον μέσω των γειτονικών οικισμών του λιγνιτωρυχείου.
Για τη νέα αυτή ΜΠΕ ακολουθήθηκε η διαδικασία αξιολόγησης που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Κατά τη διαδικασία αξιολόγησής της γνωμοδότησαν θετικά τόσο το Νομαρχιακό Συμβούλιο του νομού Κοζάνης όσο και οι συναρμόδιες υπηρεσίες.
Με τους περιβαλλοντικούς όρους που προτίθεται να θέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ αντιμετωπίζονται επαρκώς οι επιπτώσεις στις διάφορες παραμέτρους (μορφολογία – έδαφος – τοπίο – υδάτινοι πόροι – οικοσυστήματα – βλάστηση – πανίδα – ατμοσφαιρικό – ακουστικό περιβάλλον κλπ).
Τα άλλα θέματα που θίγονται, δεν αποτελούν αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Προς τούτο αντίγραφα των αναφορών διαβιβάζονται στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Υφυπουργός
Σταύρος Ελ. Καλογιάννης

3 σχόλια:

  1. Μπράβο στους βουλευτές Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Ζιώγα και Σ. Καλαντίδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασικό επιχείρημα του ΥΠΕΧΩΔΕ για την έγκριση της επέκτασης του λιγνιτωρυχείου είναι το ότι "Κατά τη διαδικασία αξιολόγησής της γνωμοδότησαν θετικά τόσο το Νομαρχιακό Συμβούλιο του νομού Κοζάνης όσο και οι συναρμόδιες υπηρεσίες" ξέχασε να αναφέρει και τη θετική γνωμοδότηση του Δήμου Σερβίων.
    Εμείς όμως δεν το ξεχνούμε ...
    Ας ελπίζουμε ότι από το Υπουργείο Ανάπτυξης θα έχουμε καλύτερα νέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ΥΠΕΧΩΔΕ καλύπτεται πίσω από τις γνωμοδοτήσεις του Δήμου και της Νομαρχίας, οι οποίες είναι καθόλα παράτυπες και παράνομες εφόσον δεν τήρησαν αυτά που λέει ο Νόμος, δηλαδή να έχουν και τη σύμφωνη γνώμη των Τοπικών συμβουλίων (Πολυρράχου και Τριγωνικού). Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ζητήσουμε δικαστικά να ακυρωθούν οι παραπάνω γνωμοδοτήσεις ως παράνομες. Προτείνω να ενεργήσουμε ως εξής;
    Να ζητήσουμε από ο ΥΠΕΧΩΔΕ, δεδομένων των παρατυπιών τις οποίες και ο Δήμος και το Νομαρχικό συμβούλιο παραδέχονται, να ζητήσει το ίδιο νέα γνωμάτευση από τα όργανα αυτά.
    Επειδή το αναμενόμενο είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ να μας αγνοήσει, καλό είναι συγχρόνως να προσφύγουμε ΑΜΕΣΑ με ένδικα μέσα ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΉΣΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΈΓΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΒΑΛΛΟΝΤΙΚΉΣ ΜΕΛΈΤΗΣ,
    Λέω δηλαδή να μην περιμένουμε την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία θα εγκρίνεται η Μελέτη, ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Δεν είμαι δικηγόρος, αλλά νομίζω ότι για όσο χρονικό διάστημα η προσφυγή μας στα δικαστήρια θα εκκρεμμεί, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν θα μοπρεί να αποφασίσει σχετικά. Γι αυτό πρέπει να το προλάβουμε!
    ΟΔΥΣΣΈΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.