Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Στο κόκκινο ο Δήμος Κοζάνης, στο πορτοκαλί ο Δήμος Σερβίων Βελβεντού

Μπαίνουν στο αυτοδιοικητικό μνημόνιο
Τέλος οι προσλήψεις, οι συμβασιούχοι, οι εκδηλώσεις και οι δημόσιες σχέσεις για 58 δήμους που μπαίνουν στο αυτοδιοικητικό... μνημόνιο του υπουργείου Εσωτερικών. Αντίστοιχα οι δήμοι αυτοί κερδίζουν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους, μείωση έως και 55% των δόσεων και επανεξέταση κατά περίπτωση του επιτοκίου με κάλυψη των χρεών.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από το «Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης», που συστήνεται γι' αυτό ακριβώς τον σκοπό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Σκοπός του προγράμματος, που θα τεθεί σε ισχύ άμεσα, είναι μέσα στην επόμενη τριετία οι δήμοι να έχουν μειώσει την τοκοχρεολυτική τους δόση στο 20% των ετήσιων εσόδων τους και το συνολικό χρέος τους να μην υπερβαίνει το 100% των ετήσιων τακτικών εσόδων, θέση που θεωρείται οικονομικά «καθαρή».
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης:
Στο κόκκινο βρίσκονται 24 δήμοι, έχουν δηλαδή συνολικό χρέος πάνω από 150% των εσόδων τους συμπεριλαμβανομένης και της ΣΑΤΑ (Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
Στο πορτοκαλί βρίσκονται 12 δήμοι που το χρέος τους κυμαίνεται μεταξύ 120% έως 150% των εσόδων τους και άλλοι 22 δήμοι που εμφανίζουν χρέος από 100% έως 120% των εσόδων τους.
140 δήμοι που το συνολικό τους χρέος είναι κάτω από το 50% των εσόδων τους.
 82 δήμοι που το χρέος τους κυμαίνεται από 50% έως 80% των εσόδων τους, που εντάσσονται στην πράσινη ζώνη και δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα.
45 δήμοι βρίσκονται στο όριο μεταξύ 80% έως 100% , οι οποίοι όμως αναμένεται να ανακάμψουν και έτσι δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα.
Το βασικό κριτήριο για ένταξη ή όχι στο αυτοδιοικητικό μνημόνιο είναι το ποσοστό του χρέους των δήμων στα τακτικά τους έσοδα και τη ΣΑΤΑ και όχι το συνολικό ύψος του χρέους, αφού αυτό που έχει σημασία είναι η δυνατότητα που θα έχουν στο μέλλον οι δήμοι να αποπληρώσουν τα «δανεικά». Ετσι μεγάλοι δήμοι όπως η Αθήνα ή το Περιστέρι, που έχουν υψηλά χρέη, κρίθηκε ότι δεν πρέπει να μπουν στο μνημόνιο, εφ' όσον διαθέτουν και αυξημένα έσοδα με τα οποία μπορούν να φέρουν σε αίσιο πέρας τα οικονομικά τους.
Από την Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.