Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Από τα έγκατα της γης στις αγκαλιές των ανθρώπων τους! Ολα τα βλέμματα στραμμένα στη Χιλή

Λίγο πριν τον Αύγουστο του 2010, κανείς από τους 33 μεταλλωρύχους δεν φανταζόταν ούτε στους πιο τρελούς του εφιάλτες αυτό που τους περίμενε. Βρέθηκαν θαμμένοι στα 700 μέτρα κάτω από τη γη και εκεί που νόμιζαν ότι όλοι τους είχαν ξεγράψει, τελικά τους ανακαλύψαμε. Και όχι μόνο τους ανακαλύψαμε αλλά στήθηκε μία τεράστια επιχείρηση, στην οποία πήρε μέρος ακόμα και η NASA, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να καταφέρουν να δουν το φως ξανά.
Από το πρωί αυτή η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και οι σκηνές που ζουν όσοι είναι εκεί αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης που παρακολουθεί live τον απεγκλωβισμό είναι συγκλονιστικές. Από τα έγκατα της γης, αυτοί οι άνθρωποι πέφτουν στις αγκαλιές των δικών τους ανθρώπων, με κλάματα, με γέλια, με… σοκ! Και πράγματι τα σοκ για αυτούς τους ανθρώπους είναι απανωτά. Πρώτα ο εγκλωβισμός, μετά η επαφή με τον πάνω κόσμο, μετά η επιχείρηση, τώρα η διάσωση και ακολουθεί η διαχείριση της δημοσιότητας!
Η επιχείρηση διάσωσης των χιλιανών μεταλλωρύχων παρακολουθείται λεπτό προς λεπτό από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς το γεγονός προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον και απολαμβάνει μιας άνευ προηγουμένου δημοσιογραφικής κάλυψης.
Η έξοδος τα χαράματα στον κρύο αέρα της ερήμου της Ατακάμα του Φλορένσιο Αβαλος, του πρώτου από τους 33 μεταλλωρύχους, μεταδόθηκε ζωντανά από τα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας βγήκε στην επιφάνεια ο δεύτερος διασωθείς, ο Μάριο Σεπούλβεδα, και ακολούθησαν, μέχρι στιγμής, άλλοι έξι συνάδελφοί τους.
Η επιχείρηση διάσωσης μεταδόθηκε απευθείας από τα δίκτυα CNN, Sky News στη Βρετανία, iTele και BMF στη Γαλλία, Euronews στην Ευρώπη και από τα μεγαλύτερα ιαπωνικά δίκτυα.
Στην Ουάσινγκτον , ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε συνεπαρμένος από την περιπέτεια των 33. "Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας κατευθύνονται προς τους θαρραλέους μεταλλωρύχους , τις οικογένειές τους, καθώς και προς τους άνδρες και τις γυναίκες που εργάσθηκαν σκληρά για τη διάσωσή τους", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Λευκό Οίκο.
Στον ισπανόφωνο κόσμο το θέμα της διάσωσης των μεταλλωρύχων κυριάρχησε σε όλα τα δελτία ειδήσεων που μεταδόθηκαν από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και από ιστοσελίδες.
Το πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας και η κινεζική τηλεόραση μεταδίδουν επίσης απευθείας από το ορυχείο Σαν Χοσέ, ενώ οι διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης Sohu και Sina μεταδίδουν τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.
Παντού στη Νοτιο-Ανατολική Ασία, στη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ η είδηση της έναρξης της επιχείρησης διάσωσης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.
Στην Αυστραλία, τα τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν απευθείας το γεγονός.
Στο Κατάρ, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα διαθέτει απεσταλμένο στο ορυχείο της Χιλής που μεταδίδει τις εξελίξεις μέσω του Twitter.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες χρησιμοποίησε επίσης το Twitter για να εκφράσει τη χαρά του και να χαιρετίσει τους μεταλλωρύχους και τους διασώστες τους. "Είμαστε στο πλευρό της Χιλής. Ο Θεός ας είναι μαζί σας", έγραψε.
Στο ορυχείο του Σαν Χοσέ, οι αρμόδιες αρχές αναγκάσθηκαν να εφοδιάσουν με χειρόγραφες κονκάρδες διαπίστευσης τους δημοσιογράφους, αφού η προσέλευση των διεθνών μέσων ενημέρωσης ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.