Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ

Στις ομιλίες τους οι αρχηγοί των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας ασχολήθηκαν με το παρόν και το μέλλον της περιοχής μας. Λιγότερο, αλλά δειλά δειλά οι υποψήφιοι βουλευτές του νομού μας προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα όσα οι πολιτικοί αρχηγοί τους εξήγγειλαν από την εξέδρα της κεντρικής πλατείας της Κοζάνης. Δυσκολεύονται όμως να απαντήσουν με ευθύτητα ότι δεν μπορούμε πια να στηριζόμαστε στο λιγνίτη, για να διατηρήσει η περιοχή μας το χαρακτήρα του ενεργειακού κέντρου, αλλά πρέπει να περάσουμε δυναμικά στη μεταλιγνιτική περίοδο. Δυσκολεύονται γιατί το «λόμπι του λιγνίτη» είναι ισχυρό και καθορίζει τα πολιτικά και τα αναπτυξιακά πράγματα στην περιοχή μας.
Για να διατηρηθεί η περιοχή μας ενεργειακό κέντρο, οφείλουν οι πολιτικοί και τοπικοί φορείς, αλλά και η κοινωνία μας, να διεκδικήσουν την πρωτοκαθεδρία της στην πράσινη ανάπτυξη. Αυτό θα συμβεί αν απαιτήσουμε και πετύχουμε να ανακηρυχθεί από σήμερα η περιοχή μας «Ζώνη ειδικών επενδυτικών κινήτρων» για την για την κατασκευή πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού και υψηλής τεχνολογίας αλλά και την αντικατάσταση των παλαιών λιγνιτικών μονάδων με μονάδες πράσινης ενέργειας.
Η δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης θα προετοιμάσει το μελλοντικό μοντέλο ανάπτυξης της περιοχή μας, θα δώσει πολλές πράσινες θέσεις εργασίας, που θα στηρίξουν την απασχόληση και θα βοηθήσει να διατηρήσει η περιοχή το ρόλο της ως ενεργειακό κέντρο.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι «Προγραμματίζεται η πλήρης αξιοποίηση του λιγνίτη» και «Σχεδιάζεται το ενεργειακό μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας και το δυναμικό πέρασμά της στην πράσινη οικονομία, με την ανάπτυξη νέας τεχνογνωσίας. Και αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για το Περιβάλλον, όσο και για την τοπική οικονομία».
Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε: «Και βεβαίως, η ανάπτυξη στην Κοζάνη είναι συνδεδεμένη με τον λιγνίτη. Όμως, αργά ή γρήγορα, ο λιγνίτης θα τελειώσει. Και οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε από τώρα, όχι αύριο, από τώρα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα».
«Θέλουμε την Κοζάνη, την Δυτική Μακεδονία, ενεργειακό κέντρο υψηλής τεχνολογίας, καθαρών πηγών. Είναι στοίχημα για την Κοζάνη, είναι στοίχημα για τη Μακεδονία, είναι στοίχημα για την Ελλάδα».
Σε ερώτηση στο debate του επικεφαλής των Οικολόγων Χρυσόγελου για την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου απάντησε:
«Έχετε πολύ δίκιο, Χρυσόγελε, γιατί μπροστά στην Κοπεγχάγη όπου η χώρα μας δεν έχει καμία ουσιαστική παρουσία, έχω προτείνει να έχουμε μια παρουσία όχι μόνο σαν Ελλάδα αλλά και ως Ελλάδα με πρωτοβουλία για τις μεσογειακές χώρες της περιοχής για να έχουμε λόγο και ως πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς πήρα την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε μια επιτροπή πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και το παρουσιάζουμε στα συμπεράσματά μας μεθαύριο στην Νέα Υόρκη, γιαυτό θα είμαι στον ΟΗΕ, για να παρουσιάσω ακριβώς τις προτάσεις μας που είναι προτάσεις που έχουν σχέση με τη μετατροπή όχι μόνο των λιγνιτικών, αλλά και άλλων ορυκτού πλούτου πηγών ενέργειας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Εγώ είμαι αποφασισμένος, το έχω θέσει εδώ και πολλά χρόνια και σήμερα ευτυχώς και η διεθνής κοινότητα, αλλά και στην Ελλάδα υπάρχει μια συνειδητοποίηση αυτών των αλλαγών που χρειάζονται, μέσα βεβαίως από έναν διάλογο για μια εναλλακτική πρόταση όπως είναι η Κοζάνη που μπορεί να γίνει ένας τόπος ανάπτυξης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Ο σχεδιασμός για τη μεταλιγνιτική εποχή δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο, αλλά και δεν μπορεί να είναι άλλος, από το να παραμείνει η περιοχή ενεργειακό κέντρο.
Μπορεί η περιοχή μας να παραμείνει και στο μέλλον ενεργειακό κέντρο.
Μπορεί να φύγει από την πρώτη θέση στον πίνακα της ανεργίας.
Μπορεί να αποκτήσει ένα υγιεινότερο και καθαρό περιβάλλον.
Μπορεί να αποκτήσει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης.
Οφείλουν οι πολιτικοί και τοπικοί φορείς, αλλά και οι κοινωνίες, να διεκδικήσουν και να πετύχουν τώρα, την ανακήρυξη της περιοχή μας ως ζώνης ειδικών επενδυτικών κινήτρων για την κατασκευή πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού και πράσινης τεχνολογίας.
Οφείλουν να διεκδικήσουν την αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων με μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οφείλουν να προστατεύσουν την παραλίμνια περιοχή και τους ορεινούς όγκους Πιερίων, Καμβουνίων, Μπούρινου από τη λαίλαπα των ορυχείων. Αξίζουν οι περιοχές αυτές να πρωτοπορήσουν στην πράσινη ανάπτυξη. Τουλάχιστον ας μείνει ένα κομμάτι του νομού μας έξω από τις εξωρυκτικές δραστηριότητες και ας οριστεί χώρος πράσινης ανάπτυξης. Ας αφήσουμε ένα τμήμα του νομού μας στην ανάπτυξη της γεωργίας, κτηνοτροφίας και οικοτουρισμού.
Το μοντέλο ανάπτυξης του νομού μας οφείλουμε να το αποφασίσουμε τώρα.

Βασίλης Δ. Παπαθανασίου

1 σχόλιο:

  1. Τώρα οι περισσότεροι υποψήφιοι πέρασαν ποιούς να ρωτήσουμε. Έπρεπε νωρίτερα να κάνεις την πρόταση να δούμε τι θα έλεγαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.