Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Κοζάνη - Κρήτη: Δύο συνέδρια, δύο διαφορετικές φιλοσοφίες ανάπτυξης

Κοζάνη - Κρήτη: Διαφορά φιλοσοφίας στο μοντέλο ανάπτυξης!
Δυο συνέδρια γίνονται αυτές τις μέρες για την ενέργεια.
Το ένα γίνεται στην Κοζάνη και το διοργανώνει η ΚΕΔΚΕ.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Κουκουλόπουλος κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου και τόνισε ότι το μέλλον στο νομό και στην Περιφέρεια είναι η πράσινη ανάπτυξη.
Όμως με βάση τις εισηγήσεις και τα αιτήματα που ακούστηκαν ως τώρα, το θέμα του συνεδρίου είναι η κατασκευή δυο ακόμα εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών και οι προσλήψεις εργαζομένων στη ΔΕΗ.
Το άλλο γίνεται στα Χανιά με θέμα εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το συνέδριο διοργανώνεται από τη Μονή Γουβερνέτου, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
«Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μεγίστη ευθύνη για τον άνθρωπο», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.
«Θέμα πανανθρώπινης ευθύνης» χαρακτήρισε το οικολογικό πρόβλημα ο αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκος Βαρότσης, ο οποίος επισήμανε ότι «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τη μόνη ορατή λύση για μια αειφόρο ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές αερίων, που αποτελεί επιστροφή του ανθρώπου στη φύση, που αντιλαμβάνεται τις φυσικές πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένου και του συστήματος διαχείρισης του πλανήτη, σαν σημαντικά κεφάλαια, των οποίων η ποσότητα και η παραγωγικότητα πρέπει να διατηρηθούν ως θεμελιώδεις συνθήκες για την ανθρώπινη πρόοδο και ανάπτυξη».
Το βασικό συμπέρασμα, που προέκυψε στη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας ήταν ότι η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση, περιβαλλοντικά και οικονομικά, για την κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της Κρήτης, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Είναι φανερή η διαφορά των δύο συνεδρίων. Δυστυχώς στην Κοζάνη μερικοί δεν διδάχτηκαν τίποτε από το παρελθόν. Παραμένει σταθερό το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής που βασίζεται στο λιγνίτη.
Είμαστε αξιολύπητοι!!!

2 σχόλια:

  1. Φαίνεται ότι κάποιοι μπέρδεψαν την πράσινη ανάπτυξη με τα πράσινα άλογα που ... καβάλησαν.
    όμικρον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επενδύσεις ύψους 13,5 δις θα επενδύσει η ΔΕΗ ανακοίνωσε ο κ. Αθανασόπουλος.
    "το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδύσεων αφορά στην κατασκευή νέων μονάδων στη Δυτική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο" και ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία "τα ορυχεία της ΔΕΗ θα πραγματοποιήσουν νέες επενδύσεις ύψους 965 εκατομμυρίων ευρώ αξιοποιώντας τον λιγνίτη".
    Πώ πώ μαυρίλα που μας περιμένει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.