Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Το χωριό μας κινδυνεύει

Το χωριό μας κινδυνεύει να γίνει η παλιά Λαβανίτσα ή το νέο Προσήλιο!!!
Αφού έκαναν σεληνιακό τοπίο την παλιά Λαβανίτσα, αφού κατέστρεψαν το Προσήλιο, ήρθε τώρα και η σειρά του χωριού μας. Οι εργολάβοι της ΔΕΗ, αφού πήραν το κάρβουνο από το Προσήλιο προχωρούν τώρα και προς το χωριό μας. Επόμενες τοποθεσίες Τρανό Καραγάτσι, Παπαγιάννη Γούρνα, Καλάμι, Ασπρόη, Φτελιά και Χαΐρι.
Από εξακριβωμένες πληροφορίες ο εργολάβος::
Έχει ήδη προχωρήσει στην αγορά χωραφιών, στην τοποθεσία Καλάμι και Παπαγιάννη Γούρνα, από Πολυρραχιώτες και διαπραγματεύεται και με τους υπόλοιπους.
Έχει ζητήσει την άδεια για τη μεταφορά ενός μεγάλου Καδοφόρου Εκσκαφέα μέσω γέφυρας Ρυμνίου - Χαΐρι η οποία απορρίφθηκε και με νέα αίτηση ζητά την άδεια για τη μεταφορά του από τη γέφυρα Σερβίων - Άγια Ανάληψη!!!
Οι πληροφορίες λένε ότι αρχές Μαρτίου αρχίζουν οι προετοιμασίες εξόρρυξης.
Δεν είμαστε στο παραπέντε είμαστε στο και πέντε!!! Αν δεν κινητοποιηθούμε τώρα αύριο θα είναι πλέον αργά!!!
Δελνιώτες μην αφήσετε να γίνει το χωριό μας η παλιά Λαβανίτσα ούτε ένα νέο Προσήλιο.

7 σχόλια:

  1. Προτείνω:
    Να ενημερωθεί άμεσα η αρχαιολογική υπηρεσία.
    Να δημιουργηθεί κίνηση Δελνιωτών για να οργανώσει τις αντιδράσεις μας.
    Να απευθυνθούμε και στα γειτονικά μας Δημοτικά Διαμερίσματα.
    Να απαιτήσουμε άμεση ενημέρωση από το Δήμο Σερβίων και να πάρει θέση.
    Να απαιτήσουμε να πάρει θέση πάνω στο θέμα η Νομαρχία Κοζάνης και οι βουλευτές του νομού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτα απ΄όλα πρέπει να ελέγθεί ο εργολάβος για τις μέχρι τώρα "επενδύσεις" (στα κεφάλια μας!). Αμφιβάλλω πολύ αν το ορυχείο που διανύχτηκε στο Προσήλιο έγινε έστω και με τις στοιχειώδεις επιφάσεις της νομιμότητας. Είναι οφθαλμοφανείς οι εγκληματικές συνέπειες στο περιβάλλον. Για το λόγο αυτό πρέπει πριν απ΄όλα να ελεχθούν εξονυχιστικά όλες οι προηγούμενες διαδικασίες παραχώρησης του δικαιώματος εξόρυξης στον εν λόγω κύριο. Να μάθει η κοινωνία ποιοί βρίσκονται από πίσω και τον χορήγησαν τις άδειες, ποιο έκαναν και κάνουν τα στραβά μάτια στους όρους λειτουργίας του "ορυχείου του". Όλοι αυτοί που του έβαλαν πλάτες και έχουν το απύθμεμενο θράσος να παίζουυν με την υγεία μας και με το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας πρέπει να αποκαλυφτούν και να τιμωρηθούν. Το κόστος του αγώνα αυτού πρέπει να το αναλάβουμε ολοι μαζί!
    Οδυσσέας Παπαθανασίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να γιατί ο τόπος μας οδηγείται στον αφανισμό!
    (Μεταλλευτικός Κώδικας (Ν. 210/1973-με τροποποιήσεις του 1976 που ισχύει σήμερα).
    Με τον παραπάνω μεταλλευτικό Κώδικα, η εξόρυξη χαρακτηρίζεται υπόθεση “δημοσίου συμφέροντος” και με βάση αυτό το χαρακτηρισμό παραβιάζονται θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος.
    Δηλαδή, για εμάς δεν θα ισχύει το σύνταγμα, όπως το ξέρουμε!

    Στις περιοχές που λειτουργούν Ορυχεία:
    Δεν ισχύει η προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας!
    Η ατομική ιδιοκτησία προστατεύεται από το Σύνταγμα, εκτός αν εμποδίζεται η λειτουργία ορυχείου. Ο ιδιοκτήτης γης μπορεί να έχει στην επιφάνεια του εδάφους χωράφια, οικόπεδα, σπίτια. Όμως, τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη της γης περιορίζονται από τον ιδιοκτήτη του υπεδάφους. Η νομοθεσία ορίζει ότι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία υπεδάφους, κατισχύει του δικαιώματος στην ιδιοκτησία εδάφους.

    Δεν ισχύει η προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων!
    Η προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων, είναι βασική υποχρέωση του Κράτους, η οποία όμως δεν ισχύει αν εμποδίζει τη λειτουργία ορυχείου.

    Δεν ισχύει η προστασία του δάσους και δασικών εκτάσεων!
    Η προστασία του δάσους είναι βασική υποχρέωση του Κράτους, η οποία όμως αναιρείται αν εμποδίζει τη λειτουργία ορυχείου.

    Την πλευρά αυτή, που ίσως λίγοι γνωρίζουν, θέλουμε να κάνουμε γνωστή στους κατοίκους της περιοχής μας.
    Με τη δημιουργία ορυχείου, η περιοχή μας καταδικάζεται σε αφανισμό, χάρη στο νομοθετικό πλαίσιο που είναι φτιαγμένο για να ευνοεί τη εξόρυξη, σε βάρος όλων των άλλων δικαιωμάτων και δραστηριοτήτων.

    Δημοσιεύουμε μερικά αποσπάσματα από το Μεταλλευτικό Κώδικα (Ν. 210/1973 - με μικρές τροποποιήσεις που έγιναν το 1976 και ισχύει σήμερα):

    «Ο μεταλλειοκτήτης έχει δικαίωμα κατάληψης ξένων εδαφών για τις ανάγκες του μεταλλείου του… Υποχρεούται να αποζημιώνει τον ιδιοκτήτη της επιφάνειας του εδάφους για τη στέρηση του εισοδήματος ή της χρήσης του ακινήτου του».
    «Ο μεταλλειοκτήτης δικαιούται να εκτελεί μεταλλευτικές εργασίες στο υπέδαφος ξένου ακινήτου χωρίς υποχρέωση προηγούμενης απαλλοτρίωσης ή καταβολής αποζημιώσεως στον ιδιοκτήτη του εδάφους ή συστάσεως δουλείας στο ξένο ακίνητο».
    «Είναι επιτρεπτή η αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών εάν από τις εργασίες τίθενται σε κίνδυνο τα κτίσματα ή η ζωή ή η υγεία των κατοικούντων σε αυτές».

    Δηλαδή!!! Ο ιδιοκτήτης γης δεν έχει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Δεν έχει το δικαίωμα να παρακωλύει τον μεταλλειοκτήτη, με δραστηριότητες καλλιέργειας της γης του.
    Και το χειρότερο!!! Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν μπορεί να ζητήσει να σταματήσουν οι εργασίες του μεταλλείου, έστω και αν με τις εργασίες αυτές πρόκειται να πάθει ζημία το ακίνητο, τα κτίρια, η υγεία του και στη ζωή του!
    Ακόμη!!! Οι περιοχές ορυχείων δεν μπορούν να μπουν σε επιδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα, όπως ανάπτυξης ορεινών όγκων, αγροτουρισμού ή άλλων επιχειρήσεων οικογενειακού τύπου.
    Με τη λειτουργία του Ορυχείου η περιοχή μας καταδικάζεται σε τέλειο αφανισμό, σε απόλυτη καταστροφή.
    Εμείς θα το επιτρέψουμε;

    Η Επιτροπή ενάντια στη δημιουργία ορυχείου στην περιοχή μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη
    Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου

    Τελικά πήραμε τη γνωμοδότηση για την Μ.Π.Ε. του έργου «Εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείου συνολικής έκτασης 1,210.532 τ.μ. από την εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. στη θέση «Προσήλιο» του Δήμου Σερβίων.
    Από τη γνωμοδότηση φαίνεται ότι:
     Υπάρχει θετική γνωμοδότηση του Δήμου Σερβίων του Τοπικού διαμερίσματος Πολυρράχου.
     Υπάρχει έγγραφο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης.
     Με βάση το έγγραφο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος.
     Δεν υπάρχει έγκριση από τη Διεύθυνση Δασών, όπως επισημαίνει και η Διεύθυνση Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος.
     Δεν υπάρχει έγκριση από την αρχαιολογική υπηρεσία, όπως επισημαίνει ο Βασίλης Κωνσταντόπουλος.
    Από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου συμπεραίνουμε τα παρακάτω:
    Ο Βασίλης Κωνσταντόπουλος πρότεινε να γίνουν βελτιώσεις της Μ.Π.Ε. όπως δενδροφυτεύσεις, κάλυψη των αποθέσεων με στρώματα φυτικής γης, καθαρισμοί δρόμων από την πτώση του λιγνίτη, τήρηση αποστάσεων από αρχαιολογικό χώρο, μελέτη λεκάνης απορροής, συμφωνία εταιρείας με κατοίκους για επαναπόδοση σε ακτήμονες των εδαφών.
    Ο Άρης Βογιατζής συμφώνησε με τους περιβαλλοντικούς όρους και αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα του δρόμου, την τύχη των εργαζομένων αν κλείσει η εταιρεία και την αποκατάσταση του λατομείου.
    Η Τάσα Μπούρτζιου συμφώνησε με την εισήγηση και αναφέρθηκε στην έλλειψη υδρογεωλογικής μελέτης για τη διασφάλιση των κατοίκων της περιοχής.
    Ο Γιάννης Αποστολίδης καταψήφισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε μια παράνομη υφιστάμενη δραστηριότητα που δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά και δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί.
    Ο Νομάρχης Κοζάνης θεώρησε μικρή την προβλεπόμενη δαπάνη για αποκατάσταση και ζήτησε να τριπλασιαστεί. Ακόμη ζήτησε να πάψει η εξόρυξη στους ασβεστόλιθους.
    Τελικά το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, μειοψήφησε μόνο ο Γιάννης Αποστολίδης.

    Περιμένουμε και το φάκελο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, να δούμε τι περιέχει, καθώς και αν υπάρχει η έγκριση από τη Διεύθυνση δασών και από την αρχαιολογική υπηρεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΥΧΕΙΟΥ
    ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από τη λειτουργία του ορυχείου θα υπάρξουν πολύ σοβαρές και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο χώρο επέμβασης και στο ευρύτερο περιβάλλον. Όσοι γνωμάτευσαν θετικά για τη λειτουργία του ορυχείου, ας μας απαντήσουν αν έλαβαν υπόψη τους τις παρακάτω αναμενόμενες επιπτώσεις:

    1. Υπάρχει ή όχι άμεσος κίνδυνος έκθεσης ανθρώπων και περιουσιών σε γεωλογικές καταστροφές; Πέρα του ότι η περιοχή είναι σεισμογενής, γίνονται κατολισθήσεις εδαφών και καθιζήσεις. Η ασφάλεια της περιοχής από κατολισθήσεις, καθιζήσεις και μετατόπισης εδαφών θα επιδεινωθεί με τη δημιουργία του ορυχείου. Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι και η πρόκληση ζημιών στα σπίτια των οικισμών της περιοχής.
    2. Δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για βλάβη της υγείας των κατοίκων, από τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων; Μέχρι σήμερα η περιοχή υπέφερε από τη σκόνη αμιάντου και από τους ρύπους που έφερνε ο αέρας από τη λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ. Τώρα προστίθεται ακόμη ένας ακόμη ρυπογόνος παράγοντας.
    3. Θα υπάρξουν επιδράσεις στην ισορροπία των υπόγειων νερών της περιοχής; Η περιοχή πάσχει από έλλειψη νερού. Με την εξόρυξη του λιγνίτη ο κίνδυνος να στερέψουν οι υπάρχουσες γεωτρήσεις από τις οποίες τροφοδοτούνται οι οικισμοί της περιοχής, είναι άμεσος.
    4. Από την εκμετάλλευση του εδάφους και υπεδάφους στο ανάγλυφο της περιοχής θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές; Το ανάγλυφο της περιοχής διαμορφώνονταν, έως τώρα, από τις συνεχείς κατολισθήσεις και τις καθιζήσεις που από μόνη της η φύση είχε καταδικάσει τον τόπο αυτόν. Τώρα θα έχουμε επιδείνωση και λόγω του ανθρώπινου παράγοντα με απρόβλεπτες και απροσδιόριστες επιπτώσεις.
    5. Θα υπάρξει σημαντική εξάντληση του μη ανανεώσιμου φυσικού πόρου (λιγνίτη); Ήδη έχει εξαντληθεί μεγάλο μέρος από τη λειτουργία του πρώτου ορυχείου. Τη γη αυτή την κληρονομήσαμε για να την παραδώσουμε στα παιδιά μας. Σε όλη την Ευρώπη η εξόρυξη λιγνίτη περιορίζεται.
    6. Στην ευρύτερη περιοχή του ορυχείου υπάρχει αρχαιολογικός χώρος; Με τη λειτουργία του ορυχείου θα υπάρξει αλλαγή ή καταστροφή της αρχαιολογικής περιοχής, αφού στην περιοχή πιθανολογείται η ύπαρξη αρχαίας Μακεδονικής νεκρόπολης.

    Θα επιτρέψουμε τελικά να γίνουν τα χωριά μας σαν την παλιά Λαβανίτσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η κοινή λογική επιτάσσει να αντιδρούμε όταν συμβαίνει κάτι κακό σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο. Μας καλεί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, και μάλιστα μείζον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
    ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
    Δ/ΝΣΗ ΠΕΡ/ΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
    ΤΜΗΜΑ ΓΕ. ΠΕΡ/ΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
    Πατησίων 147, Τ.Κ. 11251 Αθήνα

    Με το πρακτικό της 16ης συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης, στις 16 Οκτωβρίου 2008, το Νομαρχιακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείου συνολικής έκτασης 1.210.532 τ.μ., από την εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. στη θέση Προσήλιο του Δήμου Σερβίων».

    Ο οικισμός του Δημοτικού Διαμερίσματος Τριγωνικού, του Δήμου Σερβίων, του Νομού Κοζάνης βρίσκεται εντός των ορίων της Οριστικής Παραχώρησης 63 ν. Κοζάνης, της οποίας μισθωτής είναι η εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. και πλήττεται άμεσα από τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου.

    Με τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), η εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. ζητά την επέκταση του λιγνιτωρυχείου και τη μεταφορά του χώρου επεξεργασίας λιγνίτη σε νέα θέση. Ο Χώρος επεξεργασίας λιγνίτη μεταφέρεται, σύμφωνα με τη μελέτη, από την υπάρχουσα θέση, πλησίον του οικισμού Προσηλίου, σε νέα θέση. Η νέα θέση του χώρου επεξεργασίας λιγνίτη βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό του Τριγωνικού.

    Έντονη είναι η ανησυχία μας, γιατί ενώ, με τον προηγούμενο χώρο επεξεργασίας λιγνίτη, ο οικισμός μας βρισκόταν στη μεσαία ζώνη ευαισθησίας (2-3 Km, τώρα μπαίνει στην κοντινή ζώνη ευαισθησίας (0-2 Km).

    Όλα αυτά τα πληροφορηθήκαμε μετά την γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, οπότε ήρθε και σε γνώση μας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείου συνολικής έκτασης 1.210.532 τ.μ., από την εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε. στη θέση Προσήλιο του Δήμου Σερβίων».

    Για το λόγο αυτό ζητάμε:
    Α. Να μην εγκριθεί η μεταφορά της εγκατάστασης επεξεργασίας λιγνίτη στο χώρο που προτείνεται από τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
    Μέχρι σήμερα η περιοχή μας υπέφερε από τη σκόνη αμιάντου και τους ρύπους των εργοστασίων της ΔΕΗ. Τώρα προστίθεται και ένας ακόμη ρυπογόνος παράγοντας.
    Επειδή θεωρούμε ότι από τη νέα θέση επεξεργασίας λιγνίτη, η υγεία των κατοίκων θα επιβαρυνθεί:
    1) Από τα εκπεμπόμενα σωματίδια κατά την εξόρυξη, μεταφορά, φόρτωση και θραύση του λιγνίτη.
    2) Από τα καυσαέρια και τον καπνό που παράγεται κατά τη λειτουργία των μηχανημάτων φορτωτές και φορτηγά μεταφοράς.
    3) Από το θόρυβο που θα προέρχεται από το συγκρότημα θραύσης και τα μηχανήματα μεταφοράς.
    Ζητούμε να μην εγκριθεί η μεταφορά της εγκατάστασης επεξεργασίας λιγνίτη στο χώρο που προτείνεται από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να προταθεί νέος χώρος, ο οποίος να απέχει από τον οικισμό περισσότερο από 2 Km.

    Β. Την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων για την επέκταση του λιγνιτωρυχείου
    Η περιοχή μας είναι σεισμογενής. Επιπλέον το ανάγλυφο της περιοχής διαμορφωνόταν ως τώρα από συνεχείς κατολισθήσεις, καθιζήσεις και μετατοπίσεις του εδάφους. Με τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί και υπάρχει άμεσος κίνδυνος έκθεσης ανθρώπων και περιουσιών σε γεωλογικές καταστροφές.
    Γιαυτό ζητούμε να μην εγκριθεί η παραπάνω μελέτη περιβαλλοντικών όρων για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιγνίτη στη θέση «Προσήλιο» του Δημοτικού Διαμερίσματος Πολυρράχου, Δήμου Σερβίων, Νομού Κοζάνης από την εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.