Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ: Ανοιξε η γη δίπλα στα σπίτια τους

Αναστατωμένοι οι 600 κάτοικοι περιμένουν τα αποτελέσματα του ελέγχου σήμερα από κλιμάκιο της νομαρχίας. Το φαινόμενο έγινε αντιληπτό το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν έπεσε στο ρήγμα θεριζοαλωνιστική μηχανή.
Η γη άνοιξε έξω από τη Μαυροπηγή Κοζάνης και το γεωλογικό φαινόμενο αναστατώνει τους 600 μόνιμους κάτοικους του οικισμού, που είναι «περικυκλωμένοι» από δραστηριότητες της ΔΕΗ και τώρα νιώθουν να απειλείται και η σωματική τους ακεραιότητα.
Το ρήγμα που ανακαλύφθηκε τυχαία την περασμένη εβδομάδα βρίσκεται ανάμεσα στο ορυχείο Μαυροπηγής της ΔΕΗ και στον οικισμ0ό, τα πρώτα σπίτια του οποίου απέχουν μόλις 300 μέτρα, κι ενώ το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το σημείο που εντοπίστηκε ανάμεσα στα στάχυα.Η Νομαρχία Κοζάνης αναμένεται να στείλει σήμερα συνεργείο τεχνικών για αυτοψία στην περιοχή, ενώ παράγοντες της ΔΕΗ επιχειρούν να καθησυχάσουν τους κατοίκους, αρνούμενοι ωστόσο να δεσμευτούν εγγράφως για τη μη επικινδυνότητα της κατάστασης.
Ηταν μεσημέρι Τετάρτης, όταν ο χειριστής θεριζοαλωνιστικής μηχανής, που εργαζόταν σε χωράφι με σιτηρά για λογαριασμό του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Μαυροπηγής, Σπ. Μήτρου, ένιωσε τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια του. Η μία ρόδα του μηχανήματος βυθίστηκε στο ρήγμα, που δεν ήταν ορατό λόγω των σπαρτών. Μια μικρή έρευνα των κατοίκων αποκάλυψε πως το ρήγμα ήταν μήκους άνω των 300 μέτρων, με μέγιστο άνοιγμα 70 πόντων και μέγιστο βάθος 1,5 μέτρου.
«Ενημερώσαμε τη Νομαρχία Κοζάνης, που είπε πως θα στείλει συνεργείο για αυτοψία, και τη ΔΕΗ, που έστειλε εδώ κάποιον μηχανικό της. Μου είπε πως αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο, που δεν έχει να κάνει με την εκμετάλλευση του ορυχείου, αλλά οφείλεται στις βροχοπτώσεις και στο σαθρό υπέδαφος, και πως δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Οταν τον ρώτησα, όμως, αν υπογράφει αυτά που λέει, μου απάντησε πως είναι μηχανολόγος και όχι γεωλόγος», είπε στο «Εθνος» ο κ. Μήτρου.
Η ΔΕΗ τοποθέτησε ξύλινους πασσάλους, οριοθετώντας το ρήγμα και, σύμφωνα με τους κατοίκους, μέσα σε λίγες μέρες αυτό μεγάλωσε, κάτι που μαρτυρά πως το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στη μια του άκρη το ρήγμα έχει κατεύθυνση προς το ορυχείο και στην άλλη προς το χωριό. «Αν συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την κατεύθυνση, θα περάσει δίπλα από τον οικισμό, σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων, αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα αλλάξει κατεύθυνση», ανέφερε ο Αν. Εμμανουήλ, πρόεδρος του συλλόγου πληττομένων Μαυροπηγής «Η Μαύρη Πηγή».
Πληροφόρηση
Ο ίδιος και ο πρόεδρος της κοινότητας γίνονται καθημερινά αποδέκτες της ανησυχίας και της πίεσης των κατοίκων του οικισμού. «Το χωριό είναι ανάστατο. Ζητεί επίσημη πληροφόρηση για το τι συμβαίνει, πού οφείλεται και τι κινδύνους έχει», λέει ο κ. Μήτρου, σύμφωνα με τον οποίο παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα καθιζήσεις ακόμα και μέσα στον οικισμό, που έχουν προκαλέσει ρωγμώσεις σε σπίτια και αυλές.
«Ολα αυτά τα χρόνια διαμαρτυρόμαστε για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, τώρα διακυβεύεται και η σωματική ακεραιότητα των κατοίκων», σχολίασε ο κ. Εμμανουήλ, προσθέτοντας πως το φαινόμενο δίνει ένα πρόσθετο επιχείρημα για την επίσπευση της διαδικασίας μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής, η οποία έχει μπει στον προγραμματισμό της ΔΕΗ.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ vignat@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.